Časopis za pokrajino Posavje
3.02.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Teden otroka: Svet, v katerem želim živeti

Objavljeno: Ponedeljek, 03.10.2016    Rubrika: NOVICE Redakcija
ZPM_Krsko_Teden_otroka_srecanje_17

Mladi so na delavnicah razpravljali o svetu, v katerem želijo živeti.

Z današnjim dnem se je pričel Teden otroka, ki bo letos potekal pod sloganom »Svet, v katerem želim živeti«. Zveza prijateljev mladine Krško je kot uvod pripravila tradicionalno srečanje predstavnikov otroških parlamentov in njihovih mentorjev.

Po uvodnem pozdravu strokovnega sodelavca ZPM Krško, sicer tudi podpredsednika Zveze prijateljev mladine Slovenije, Uroša Brezovška, je predstavnike devetih šol iz občin Krško in Kostanjevica na Krki nagovoril predsednik ZPM Krško Vinko Hostar. Povedal je, da je srečanje začetek aktivnosti v okviru 27. otroškega parlamenta na temo »Otroci in načrtovanje prihodnosti«, s katerim mlade uvajajo v svet demokracije. V zvezi z izbrano temo je dejal, da je planet Zemlja sicer le eden, svetov na njem pa je več. »Vsi želimo, da bi živeli srečno, pa žal največkrat ni tako. Svet ni enak za vas, ki k sreči živite v miru, in za otroke, ki morajo nositi orožje,« je opozoril mlade, ki jih je pozdravila tudi krška podžupanja Ana Somrak.
 
V nadaljevanju srečanja je bilo predviden pogovor s prostovoljcema in humanitarnima delavcema Simono Potočar in Jernejem Agrežem, ki pa zaradi udeležbe na iskalni akciji nista uspela priti, zato je njuno delo s pomočjo slik predstavil kar Brezovšek, nato pa prebral še poslanico ob letošnjem Tednu otroka (preberet jo lahko v dokumentu pod člankom). Nato so se učenci in učenke ter mentorji razdelili v štiri skupine in se posvetili delavnicam na temo »Moja prihodnost«, na koncu pa predstavili njihove rezultate.
 
»Rumena skupina« je razmišljala na temo »Kdo sem in kakšen želim postati?« Izpostavili so pomen vztrajnosti, sprejemanja odgovornosti ter poznavanja tako svojih pravic kot dolžnosti. Želijo postati pošteni, odgovorni, pravični in delavni, si ustvariti družino in dom, imeti službo in si zagotoviti varnost ter tako ustvarjati boljši svet, pri tem pa so z zgledom in spodbudo zelo pomembni starši.
 
»Modra skupina« se je posvetila temi »Prihodnost« ter izpostavila, da si želijo več sreče, čisto okolje, mir na svetu, izobrazbo, službo, zdravje, družino, prijatelje, stanovanje, denar ipd. na drugi strani pa si ne želijo nevarnih bolezni, voj, naravnih katastrof, lakote, nepravične delitve bogastva in slabih medsebojnih odnosov.
 
»Rdeča skupina« je razpravljala o vrednotah, ki so jih definirali kot tisto, kar cenimo in kar nam je pomembno. Menili so, da so nekoč vrednote predstavljali zlasti družina, poroka, zdravje, hrana, znanje, mir in solidarnost, danes pa izpostavljamo pomen denarja, varčnosti, delavnosti, produktivnosti, pa tudi miru, pravičnosti in enakopravnosti.
 
»Zelena skupina« se je posvetila okolju. Poudarili so pomen odgovornosti do okolja tako vsakega posameznika kot države ter ekologije v smislu ekološke pridelave in uporabe naravne zaščite pri njej. Njihov pogled na planet Zemljo čez 50 let je pozitiven, saj menijo, da se bomo ljudje vrnili nazaj k naravi tako v smislu pouka kot lokalno pridelane hrane.
 
Ugotovitve mladih bodo, kot je dejal Brezovšek, služile kot izhodišča za šolske in občinske otroške parlamente, ki bodo predvidoma marca naslednje leto.
 
Sicer pa ZPM Krško v tem tednu znova pripravlja pester program, v katerem bodo od torka do sobote po različnih krajih občin Krško in Kostanjevica na Krki potekala delavnice, ustvarjalnice, športne igre in zabavne prireditve. Podrobnejši program je spodaj.

P. P.
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte