Časopis za pokrajino Posavje
12.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

TIC Kostanjevica na Krki: ​Nova lokacija, osvežena ponudba

Objavljeno: Četrtek, 29.04.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
TIC Kostanjevica na Krki (9)

V novih prostorih kostanjeviškega TIC-a obiskovalce pričakuje Maša Zagorc, pomagala pa ji bo še Pia Peršič.

Kostanjeviški Turistično informacijski center (TIC), ki deluje pod okriljem Galerije Božidar Jakac, se je sredi aprila preselil na novo lokacijo – v občinske prostore na Kambičevem trgu 5 oz. v prostore (nekdanje) mestne tržnice, kjer v prenovljeni podobi čaka na začetek turistične sezone.

Decembrski potres je namreč tako zamajal stavbo nekdanjega ministerialnega dvorca z Lamutovim likovnim salonom, v katerem je od oktobra 2017 domoval TIC, da po oceni statikov ni več varna za uporabo, zato je bilo treba zanj najti novo lokacijo. Kot primerno lokacijo so izbrali prostor mestne tržnice, ki so jo pred leti v okviru projekta Posavska špajza uredili v občinski stavbi na Kambičevem trgu, a se ni nikoli prav 'prijela' med domačini. Za potrebe TIC-a je prostor primeren in na pravi lokaciji, saj je tik ob cesti in tako bolj dostopen,
TIC Kostanjevica na Krki (5)

V ponudbi imajo pester izbor domačih pridelkov in izdelkov.

pravi Maša Zagorc, ki je v minulih tednih poskrbela za ureditev nove informacijske točke. V njem je obiskovalcem poleg promocijskega gradiva o znamenitosti Kostanjevice na Krki z okolico, drugih posavskih občin in tudi Novega mesta na voljo še pestra ponudba lokalnih izdelkov in pridelkov: sivka s kmetije Jarkovič, med čebelarstva Punčuh, kocke razpoloženja umetnika Jožeta Marinča, klekljan nakit Stanke Gorenc, okrasni izdelki umetnice Mateje Kavčič, torbe in recikliranih transparentov za razstave v kostanjeviški galeriji, spominski kostanj in Podboški cegu, knjige v povezavi s Kostanjevico na Krki, razglednice, po novem pa še izdelki iz filca, pridobljenega z recikliranjem plastenk, trajnostne blagovne znamke Molly & Cooper za hišne ljubljenčke in njihove lastnike.
 
V minulih 14 dneh, kolikor je bil TIC odprt, veliko obiskovalcev še niso zabeležili, jih pa vsekakor pričakujejo med prihajajočimi prvomajskimi prazniki in s sprostitvijo prehajanja med regijami, zato so zdaj odprti vsak dan med 9. in 17. uro. »V lanski sezoni smo v TIC-u zabeležili nekaj manj kot 2200 obiskov, med njimi je bilo le 156 tujcev. V primerjavi z letom prej se glede na to, da smo bili štiri mesece zaprti, obisk ni bistveno zmanjšal, saj je bilo le 300 manj obiskovalcev,« pravi Zagorčeva. Obiskovalci pridejo k njim zlasti po informacije o bližnjih znamenitostih in zemljevide, zanimata jih zlasti galerija in Kostanjeviška jama, pogosto pa jih pošljejo še na ogled stražnega stolpa v Črneči vasi, ki ga običajno ne poznajo, precej sprašujejo tudi po kolesarskih in pohodniških poteh.
 
Parkirišče za avtodomarje že širijo
 
DSC_0055

Parkirišče za avtodome že širijo.

Sicer pa so v Kostanjevici na Krki že v prvih spomladanskih tednih zabeležili zelo dober obisk avtodomarjev na parkirišču pri severnem mostu čez Krko. Dvanajst urejenih parkirnih mest je, kot kaže, precej premalo, saj so v enem koncu tedna našteli celo okoli 50 avtodomarskih vozil, ki so zaparkirala vse razpoložljive površine v okolici. Kot je na zadnji seji občinskega sveta povedal župan Ladko Petretič, bodo parkirišče razširili, kolikor dovoljuje prostor, predvidoma za osem parkirnih mest, razmisliti pa bo treba tudi o uvedbi parkirnine. Uporabniki parkirišča namreč zaenkrat plačujejo le porabo elektrike in pitne vode, a to ne pokriva stroškov, ki jih ima s tem občina. Kot težava se je v tem obdobju izkazala tudi (pre)skromna gostinska ponudba v kraju, gostje so pogrešali zlasti ponudbo hrane, zato upajo, da se bodo lokalni gostinci zdaj bolj opogumili, seveda v okviru možnosti, ki jih nudijo omejitveni ukrepi.
 
Peter Pavlovič

Članek je objavljen v novi številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam