Časopis za pokrajino Posavje
20.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Štiri leta župana Molanova

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Štiri leta župana Molanova

Župan Ivan Molan bo s 1. aprilom županoval natanko štiri leta, saj je sredi mandata nasledil mag. Andreja Vizjaka, ki je takrat postal minister. Ob tej obletnici je predstavil opravljeno delo in načrte za prihodnost. Župan Ivan Molan je izpostavil povečanje proračuna v tem obdobju za kar 52 odstotkov, od tega pa predvsem na področju investicij iz 9,2 na 25 milijonov evrov, kar šteje za velik uspeh. 15,5 milijonov je občinska uprava pritegnila namenskih evropskih in državnih sredstev, kar je omogočilo tako obsežne investicije.

Povečale so se tudi ostale postavke, tako npr. otroško varstvo za 34, socialno varstvo za 57, mladi za 140 in neposredne vzpodbude gospodarstva za 40 odstotkov. Župan poudarja, da ima občina posluh za socialno varstvo, za mlade ter za otroško varstvo, med prvimi so omogočili staršem uveljavljanje 10 odstotnega popusta za enega otroka v vrtcu.

Medi glavnimi investicijami je župan Molan izpostavil vzpostavitev industrijske cone Brezina, ki naj bi jo maja končali, ureditev Ceste prvih borcev ter mestnega jedra in skoraj 200 novih parkirišč. Na področju investicij v družbene dejavnosti izgradnjo OŠ Bizeljsko in Brežice, dograditev osrednje knjižnice, obnovo gradu in mestne hiše ter pripravo projektne dokumentacije za mednarodno izobraževalno središče v domu JLA, ki ga je predstavil pod prvo točko načrtov. Med investicijami so še dozidava zdravstvenega doma, obnova otroškega oddelka v bolnišnici, obnova petih stanovanj, pridobljenih od obrambnega ministrstva - ki bodo vseljiva v naslednjih mesecih - ter priprave na Fakulteto za turizem, velika vlaganja v okolje, npr. deponijo Boršt, sanacijo deponije v Dobovi, vlaganje v novomeški CeROD, pa izgradnjo čistilnih naprav in kanalizacijskega omrežja.

Župan izpostavlja, da je v obdobju 2005 - 2008 za krajevne skupnosti namenjeno za 50 odstotkov več denarja, hkrati so za 27 odstotkov povečali interventna sredstva za njihovo delovanje, ob tem pa v krajevnih skupnostih potekajo tudi občinske investicije. Za izreden preboj označuje aktivnosti kulturnih in športnih društev, od leta 2005 so v financiranje vključena tudi društva izgnancev, obnavljajo se igrišča na podeželju in prostori za mlade na podeželju.

Med načrti, ki jih namerava speljati do lokalnih volitev naslednje leto so ob omenjenem mladinskem hotelu in izobraževalno kulturnem središču v nekdanjem domu JLA še ureditev starega mestnega jedra, izgradnja večnamenske dvorane, zagon Fakultete za turizem z prvimi vpisanimi prihodnje leto, jeseni morda začetek izgradnje podvoza Dobova, kjer je financer Direkcija RS za ceste, pripravo dokumentacije za podvoz Brezina, hidravlično izboljšave vodovodnega sistema na področju občine, dogradnjo kanalizacijskih sistemov in čistilnih naprav ter obnove vrtcev v Brežicah, Dobovi, Artičah, Globokem in Cerkljah ob Krki.

Ob tem ima občinska uprava stalne naloge, med večjimi sprejetje prostorskega plana občine, DPN za brežiški hidroelektrarni, pa tudi izboljšanje učinkovitosti občinske uprave , saj naj bi letos pridobili ISO standard.

Župan Molan je priznal, da se lahko pohvali s tako dobrimi rezultati zaradi umiritev strasti v občinskem svetu in dobrega sodelovanja z njim. In ob vplivu recesije, za katerega se župan Ivan Molan boji, da se bo poznal tudi na proračunu, izpostavlja, da bo ključen poudarek na ljudeh oziroma socialnih transferjih.S.V.

 

« Nazaj na seznam