Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tretji krški most je odprt za promet

Objavljeno: Petek, 22.02.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
_DSC2347

Sprehod župana Stanka, ministrice Bratuškove in Damirja Topolka po novem mostu

Danes, 22. 2., je malo po 12. uri ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek v družbi krškega župana mag. Mirana Stanka in direktorja Direkcije RS za infrastrukturo Damirja Topolka sprostila promet po tretjem krškem mostu preko Save v Industrijski coni Žadovinek. Ob tem sta ministrica in župan izrazila upanje, da bo most služil za dobre namene in čim manj za nesreče.

Bratuškova: Prava otvoritev bo jeseni

Ministrica mag. Bratuškova je izrazila zadovoljstvo, kakor je dejala, da je lahko sodelovala pri sprostitvi promet preko mostu, četudi gre za investicijo, ki se je začela že pred njenim mandatom: »Nas pa v tem letu čaka še ena prava otvoritev, ki bo predstavljala velik doprinos cestni infrastrukturi v Krškem."
DSC_0866

Uradno prvo vozilo, ki je prevozilo most

Kar naj bi bilo tudi razlog, da občani niso bili povabljeni na dogodek, saj naj bi po njenih besedah šlo zgolj za sprostitev prometa na tem odseku, medtem ko uradno otvoritev tako danes za promet sproščenega mostu kot južnega (od NC Žadovinek do krožišča pri novem mostu) in severovzhodnega kraka obvoznice (od krožišča pri Krki do Vipapa) načrtujejo po dokončanju celotne trase obvoznice, to je predvidoma konec meseca oktobra ali v začetku novembra letos.

Eden najdaljših v Sloveniji
Most je dolg 297 m in je eden daljših mostov, zgrajenih v zadnjih letih v Sloveniji. Skupaj s krožiščem na desnem bregu Save in navezavo na lokalno cesto pri Megadomu je stal 5,5 milijona evrov, od tega je Direkcija RS za ceste prispevala 4,2 milijona evrov, Občina Krško pa 1,3 milijona evrov.


Stanko: Izjemna pridobitev za Krško

Direktor Direkcije RS za infrastrukturo Damir Topolko je poudaril da navedeni projekt izgradnje južne obvoznice znaša dobrih 14 mio evrov sredstev, od tega znašajo evropska sredstva 8,7 mio evrov: »Gradnja mostu in krožišča je znašala 5,5 mio evrov, preostali del obvoznice pa je še v gradnji in bo dokončan do jeseni. Vrednost drugega dela investicije pa znaša 6,3 mio evrov.« Most je dolg 297 m in gre za enega daljših zgrajenih mostov v zadnjih letih v Sloveniji. Občina Krško je pri investiciji v most udeležena z 1,3 mio € vložkom financiranja, gre pa predvsem za del, je dejal župan mag. Miran Stanko, ki se nanaša na izgradnjo pločnikov s kolesarskimi potmi in ureditev javne razsvetljave: »Sedaj je treba izvršiti še dogradnjo tega 2,3 km dolg odsek od novega rondoja pri mostu do nakupovalnega centra in približno 1,2 km do tovarne Vipap: »Gre za izjemno pridobitev za Krško, saj saj se bodo sedaj prometni tokovi, ki gredo skozi Krško, povsem spremenili in šli mimo Krškega. Potrebno pa je vedeti, da je Krško dnevno obremenjeno z okoli 10.000 vozili dnevno in samo na tem odseku pričakujemo do 150 tovornih vozil na teden. Ta pridobitev bo omogočila nadaljnji razvoj mestnih ulic in mesta kot takega.«

B. M., foto: P. P. in B. M.
« Nazaj na seznam