Časopis za pokrajino Posavje
7.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tržnica poklicev, med njimi tudi deficitarni

Objavljeno: Četrtek, 12.01.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
Trznica poklicev (39)

Predstavitev izobraževalnih programov in poklicev je privabila lepo število mladih.

Trznica poklicev (62)

Med predstavljenimi poklici je bil tudi gozdarski.

V torkovem poznem popoldnevu se je v telovadnici OŠ Krmelj odvijala vsebinsko bogata in zanimiva Tržnica poklicev za osnovnošolke in osnovnošolce zadnje triade osnovnih šol v Krmelju, Šentjanžu in Tržišču.

Odločanje o vpisu v srednjo šolo in kasneje na fakulteto ter o poklicu, ki ga želi vsak posameznik opravljati z zadovoljstvom, ni enostavno, zato so dodatne informacije vedno dobrodošle. Na dobro obiskanem dogodku se je predstavilo 13 srednjih šol jugovzhodne in posavske regije ter drugih slovenskih regij, šest podjetij in trije javni zavodi s sedežem v sevniški občini.

Svoje programe je predstavil Šolski center Krško – Sevnica, in sicer Srednja šola Sevnica ter Srednja šola Krško. Raznolikost srednješolskih izobraževalnih programov je predstavil tudi Šolski center Novo mesto, in sicer srednja elektro in tehniška gimnazija, srednja strojna šola, srednja zdravstvena šola, srednja gradbena, lesarska in vzgojiteljska šola. Iz novomeškega okolja so se predstavili še Ekonomska šola Novo mestoGrm Novo Mesto - Center biotehnike in turizma, in sicer kmetijska šola, biotehniška gimnazija ter srednja šola za gostinstvo in turizem ter Gimnazija Novo mesto. Pot na predstavitev je našel Šolski center Rogaška Slatina pa Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko Celje ter Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna.

Podjetja, ki so se odločila za sodelovanje na Tržnici poklicev, so bila Armat d.o.o., ATG Zupan, podjetje za proizvodnjo, trgovino Export-Import d.o.o. ter Avto storitve Miran Zupan s.p., BMM do.o.o Poslovna enota Gabaroni in gostinstvo, Bruno Gabrijele d.o.o. Svoje delo so predstavili še Zdravstveni dom SevnicaDUO ImpoljcaKmečka zadruga Sevnica in Policijska postaja Sevnica.

PESTRA IZBIRA IZOBRAŽEVALNIH PROGRAMOV IN DEFICITARNI POKLICI

Trznica poklicev (46)

ŠC Krško – Sevnica je pripravil praktičen, računalniško voden potek varjenja.

Učenke in učenci so se skupaj s starši po uvodnem delu program, ki so ga s pevskim nastopom popestrile učenke OŠ Krmelj pod imenom Rož’ce, zbrane pa so nagovorili ravnateljica krmeljske osnovne šole Gusta Mirt in svetovalna delavka Barbara Jazbec ter sevniški župan Srečko Ocvirk, mladi podjetnik Klemen Bec je predstavil svojo življenjsko zgodbo in poslovno pot, sprehodili ter poklepetali z dijakinjami in dijaki ter njihovimi mentorji.

Trznica poklicev (58)

Dijak Jan Hočevar želi postati modni oblikovalec.

Eden izmed dijakov je bil Jan Hočevar, ki se je po zaključeni osnovni šoli na Blanci odločil za program frizer na sevniški srednji šoli, a je ugotovil, da ga bolj zanima modno oblikovanje, zato se je odločil za ponoven vpis na celjsko srednjo šolo za storitvene dejavnosti. »Moj cilj je, da postanem modni oblikovalec in ustvarim svojo firmo oblačil,« še pove. Učenka OŠ Krmelj Jana Gole, ki je Tržnico poklicev obiskala z materjo, je razmišljala o umetniški gimnaziji, ker jo zelo veseli risanje, a čeprav ta izobraževalna smer tokrat ni bila predstavljena, si je z zanimanjem ogledale ponudbo srednješolskih programov.

»Prireditev, kot je današnja Tržnica poklicev, je dobrodošla pri spoznavanju tako učnega procesa kot kasnejše zaposlitve, tukaj smo tako učitelji kot dijakinje in dijaki, da ponudimo odgovore mladim, ki se odločajo o svoji poklicni poti,« je poudaril Uroš Avsec, učitelj strokovnih predmetov na novomeški srednji strojni šoli. Vanja Žulič Kovač, zaposlena kot kadrovnica v Kmečki zadrugi Sevnica, je izpostavila težave pri iskanju kadrov na področju kmetijstva, mesnopredelovalne industrije in v strežbi: »Iščemo kmetijsko-tehniške podjetnike oziroma osebe s kmetijsko izobrazbo pa inženirje agronomije, mesarje, natakarje.« Učiteljica praktičnega pouka v izobraževalnem programu strojni tehnik na srednji šoli v Krškem Adica Kožar je pohvalila organizacijo dogodka in dodala, da je strojni tehnik deficitarni poklic, zato je zanj mogoče pridobiti še dodatno štipendijo.

Nekateri so v pogovoru izpostavili slabe povezave z javnim potniškim prometom za kraje iz Mirnske doline, kjer se šolajoči v večjem številu odločajo za nadaljevanje šolanja v dolenjski regiji, saj imajo z njenim izobraževalnim središčem boljše avtobusne povezave kot pa s posavskimi izobraževalnimi središči.

S. R.

#povezujemoposavje

Tedenski e-novičnik


 
« Nazaj na seznam
»