Časopis za pokrajino Posavje
27.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tudi Krčani Vlado RS pozivajo k spremembi pogojev vstopa v Slovenijo

Objavljeno: Sobota, 17.07.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
zastoj na mejnem prehodu

simbolična slika

Z vladnim Odlokom o določitvi pogojev vstopa v R Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljivih bolezni COVID-19 so se s 15. julijem spremenili pogoji vstopa v Slovenijo. Pogoj vstopa v R Slovenijo je t. i. pogoj PCT (prebolevnik, cepljen, testiran) in ta pogoj velja skorajda za vse, razen štirih izjem, ki so otroci do 15. leta starosti, dvolastniki zemljišč v obmejnem območju, mednarodni prevozniki ter potniki v tranzitu.

Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško se ne strinja s takšnim odlokom omejevanja vstopa v Slovenijo, zato je na predsednika Vlade RS, na gospodarskega ministra ter ministra za notranje zadeve v sredo naslovila poziv za spremembo odloka, v smislu, da se med izjeme doda tudi čezmejne dnevne delovne migrante ter potovanje iz nujnega poslovnega razloga s časovno omejitvijo, kot ima to izjemo tudi sosednja Hrvaška. Pri čezmejnih delovnih migrantih bi bilo sprejemljivo, da se pogoj testiranja omogoči z veljavnostjo testa za 7 dni, ker je za delavca, ki prihaja iz Zagreba na delo v Krško težko izvedljivo, da bi v nedeljo opravljal test, da bi bil lahko v ponedeljek na delovnem mestu. Podporo pozivu je izkazala tudi lokalna skupnost.

Posavska statistična regija je obmejna regija s sosednjo Hrvaško in blagovna menjava Posavja je največja prav s Hrvaško. Zaradi bližine, številna podjetja in obrtniki zaposlujejo delavce iz Hrvaške, ki dnevno migrirajo na delo v Slovenijo in obratno, zato se z novim Odlokom ta podjetja postavlja v diskriminatoren položaj, saj bodo že ob tako težki gospodarski situaciji nosila še dodatno finančno breme plačevanja testov svojih čezmejnih delavcev, hkrati pa na trgu delovne sile delavcev kritično primanjkuje in se zato upravičeno pojavlja bojazen izgube teh kadrov, ki ne izpolnjujejo PCT pogoja in se tudi ne želijo cepiti ali testirati in so nekateri že napovedali odpoved delovnega razmerja.

Izpostavili so še, da je državna meja med Slovenijo in Hrvaško neposredno izpostavljena kontroli, ker meja obstaja v fizični obliki in je nemogoče opraviti HAG test v kraju zaposlitve v Sloveniji. Ostala državna meja meji na države, kjer ni fizične meje in se bo ta nadzor vršil naključno na morebitnih kontrolnih točkah ali ob kontrolah v notranjosti države.

Zbornica upa na razumevanje odločevalcev in ugodno rešitev za posavska podjetja.

Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško:
Janja Starc
« Nazaj na seznam