Časopis za pokrajino Posavje
26.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tudi Posavje je čistilo

Objavljeno: Sobota, 15.09.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
ocistimo-krsko (20)

Krški dijaki so čistili na lokaciji Bori ...

Vseslovenski prostovoljski okoljevarstveni akciji Očistimo Slovenijo, ki v organizaciji Ekologov brez meja letos poteka pod geslom Še zadnjič, so se pridružili tudi v posavskih občinah.

Med najbolj angažiranimi občinami je občina Krško, kjer je koordinacijo akcije prevzela Gimnazija Krško, ki vsako leto že spomladi pripravi svojo čistilno akcijo Smetožerka. Danes je v krški občini po oceni koordinatorke akcije Alenke Špan po občini čistilo med 400 in 500 ljudi, od tega so jih 250 evidentirali na zbirnem mestu pri krški srednji šoli.
ocistimo-krsko (38)

... in hitro napolnili kontejner.

Dijaki, profesorji in drugi udeleženci so se od tam odpravili čistit divja odlagališča na pet lokacij: Bori pri Kerinovem Grmu, Mrtvice, Gržeča vas, Kalce-Naklo in Anže, del dijakov je čistil na Vidmu, okolico krške industrijske cone in trgovskih središč, sevniški dijaki pa brežino reke Save.

Vodja akcije čiščenja divjih odlagališč na lokaciji Bori je bil učitelj fizike Marijan Zafret. Kot je povedal, je tam čistil za en avtobus dijakov in dijakinj, ki so zelo hitro napolnili prvi sedemkubični kontejner, saj je bilo raznoraznih odpadkov zelo veliko, nato so smeti pobirali v  vreče. »To delajo dijaki v okviru naravoslovnega dne, s čimer jih osveščamo o varovanju okolja. Mogoče bodo tudi sami kdaj v skušnjavi, da kakšno stvar odvržejo v naravo in bodo takrat premislili, ali je to prav ali ne. Odvreči je enostavno, očistiti pa je mnogo težje,« je dejal Zafret.
ocistimo-krsko (52)

Potapljači Vidre in lionsi so čistili reko Krko.Kot ponavadi v podobnih primerih, so se akciji pridružili tudi v Društvu potapljačev Vidra Krško in Lions klubu Krško, ki so čistili reko Krko pri Velikem Mraševem. Skupaj jih je sodelovalo 15, med njimi štirje potapljači, ostali pa kot podpora na čolnih in na kopnem. Očistili so tudi nekaj manjših odlagališč na brežinah reke. »Lahko rečemo, da gre predvsem za odpadke starejšega datuma in sem optimističen, da je čedalje manj neozaveščenih občanov in upam, da bo v bodoče vse manj odpadkov in da takšne akcije niso zaman,« je povedal Darko Anžiček iz potapljaškega društva.

Čistili so tudi v nekaterih krajevnih skupnostih: v Krškem, Brestanici, Senovem, Raki, Velikem Podlogu in Senušah. Po besedah Španove so glede na vse pozive k sodelovanju v akciji delno zadovoljni, pričakovali so predvsem večji odziv društev pa tudi šoli. Zahvaljuje se Kostaku in Občini Krško za podporo pri izvedbi akcije. So pa njihova prizadevanja prepoznali Ekologi brez meja in krško občino ob Slovenskih Konjicah izbrali kot dve, v katerih so posneli po osem črk iz odpadkov, s katerimi bodo sestavili zaključno sporočilo akcije. Cilj akcije je, kot pove že njeno geslo, da Slovenija ostane čista za vedno.

DSC_7602

Udeleženci čistilne akcije v brežiški občini z županom

Čistili so tudi v brežiški občini, kjer je bil koordinator na poziv župana Ivana Molana Roman Zakšek, namestnik poveljnika Civilne zaščite občine Brežice ter višji svetovalec za zaščito in reševanje na občini. Zbrali so se pri spomeniku »Kose« v Brežicah, kjer je udeležence akcije pozdravil župan, nato pa so oblikovali skupine za čiščenje treh črnih odlagališč v občini (trenutno naj bi jih bilo sicer registriranih pet) - na Gorenjih Skopicah pri nadvozu čez avtocesto, pri Zasapu in v Vrbini. Akcije so se udeležili pripadniki Slovenske vojske, dijaki srednjih šol iz Novega mesta, ki prihajajo iz brežiške občine in so imeli danes delovno soboto ravno z namenom čiščenja, pa člani akcije Državljani sveta in nekaj občanov.

DSC_7639

Med čiščenjem črnega odlagališča pri Zasapu

Vojaki so odšli odstranit odlagališče gum sredi Vrbine, dijaki in občani so čistili pri Gorenjih Skopicah in Zasapu, Državljani sveta reko Krko, v akcijo pa sta se vključili tudi dve turistični društvi, in sicer TD Artiče, ki je čistilo po Artičah, ter TD Krška vas, ki je čistilo brežine Krke od krškovaškega do brežiškega starega železnega mostu.

»Osebno sem se udeležil že mnogih številnih akcij. Na žalost se dogaja, da ko se neka lokacija očisti, že čez kak mesec opazimo, da ljudje spet vozijo smeti na isto lokacijo. Slogan 'Še zadnjič', ki so se ga spomnili Ekologi brez meja, je po mojem mnenju zelo na mestu, kajti tudi sam se sprašujem, ali ima sploh še kakšen pomen, da se organizira take čistilne akcije glede na to, da se potem smeti ponovno kopičijo,« nam je povedal Zakšek in dodal, da če se akcije ne bi udeležili vojaki in dijaki, bi bil odziv ostalih zelo slab.

P. P., R. R.
« Nazaj na seznam