Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Umaknili točko o podaji mnenja k imenovanju ravnateljice Vrtca Mavrica Brežice

Objavljeno: Torek, 26.03.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Umaknili točko o podaji mnenja k imenovanju ravnateljice Vrtca Mavrica Brežice

Igor Zorčič (levo) med zahtevanjem umika točke o podaji mnenja k imenovanju ravnateljice Vrtca Mavrica Brežice

Na ponedeljkovi 3. seji Občinskega sveta občine Brežice, ki je zaradi številnejšega obiska javnosti potekala v veliki dvorani MC Brežice, bi morali svetnice in svetniki med drugim podati tudi mnenje k imenovanju ravnateljice Vrtca Mavrica Brežice, a do tega ni prišlo, saj je več kot polovica svetnikov (17 od 30) podprla zahtevo Igorja Zorčiča v imenu svetniške skupine SMC, da se to točko umakne z dnevnega reda.

Umaknili točko o podaji mnenja k imenovanju ravnateljice Vrtca Mavrica Brežice

Seje se je udeležilo približno 40 zaposlenih v brežiškem vrtcu, s čimer so želeli izraziti podporo zdajšnji ravnateljici.

Ker zdajšnji ravnateljici brežiškega vrtca Silviji Komočar poteče mandat, je bil objavljen razpis za prosto delovno mesto ravnatelja vrtca, na katerega so prispele tri prijave. Svet zavoda Vrtca Mavrica Brežice je po odstopu ene od kandidatk Občino Brežice kot ustanoviteljico zaprosil za podajo mnenja o preostalih dveh kandidatkah, ki izpolnjujeta pogoje za ravnateljico vrtca. To sta zdajšnja ravnateljica Komočarjeva in Darinka Klavžar, ki sta se predstavili pred občinsko Komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KVIAZ), pri čemer so člani komisije izglasovali pozitivno mnenje samo Klavžarjevi, ne pa tudi Komočarjevi. Posledično je KVIAZ občinskemu svetu predlagal, da poda pozitivno mnenje kandidatki za ravnateljico Klavžarjevi.

ZORČIČ: POSKUS POLITIČNEGA KADROVANJA, VIZJAK: KRITIZIRATI DELO KVIAZ-A JE SMEŠNO

Umaknili točko o podaji mnenja k imenovanju ravnateljice Vrtca Mavrica Brežice

Silvija Komočar (fotografija z otvoritve brežiškega vrtca v letu 2014)

Pri točki o določitvi dnevnega reda je Zorčič poudaril, da gre pri imenovanju ravnateljice brežiškega vrtca »ponovno za poskus političnega kadrovanja v Brežicah, saj je na mizi več razlag, k čemur se nagiba brežiška SDS. Mi seveda na takšno igro ne bomo pristali, predlagamo, da damo najprej to točko z dnevnega reda in da se nato pridobi sklep KVIAZ-a , ki bo občinskemu svetu predlagal pozitivno mnenje za obe kandidatki, ne glede na to, kako bomo potem glasovali svetniki.« Predsednik KVIAZ-a mag. Andrej Vizjak je dejal, da za kandidatko, ki ji komisija ni podala pozitivnega mnenja, svetniki pač ne morejo glasovati, zato so predlagali samo kandidatko, ki je s strani KVIAZ-a dobila pozitivno mnenje. »Danes ta občinski svet daje samo mnenje k imenovanju ravnatelja, niti ne soglasje, kaj šele, da bi ga imenoval. Mnenje občinskega sveta lahko svet zavoda upošteva ali pa ne. In kritizirati delo komisije, kot da odloča o tem, kdo bo ravnatelj, je naravnost smešno,« je povedal Vizjak, ki je dodal, da je bil zgrožen ob branju stališča zdajšnje ravnateljice Komočarjeve, »ki je uperila ost, da gre za politično kadrovanje oz. mešetarjenje«.

Umaknili točko o podaji mnenja k imenovanju ravnateljice Vrtca Mavrica Brežice

Darinka Klavžar

Naj omenimo, da je v zvezi z imenovanjem ravnatelja Vrtca Mavrica Brežice kolektiv vrtca – podpisalo se je 81 zaposlenih – pred nekaj dnevi na župana in občinske svetnike naslovil pismo, v katerem občinski svet med drugim naproša, da poda pozitivno mnenje k imenovanju Silvije Komočar za ravnateljico Vrtca Mavrica Brežice, za mandatno obdobje 2019–2024. Na občinski seji so bili svetniki kot tudi predstavniki medijev seznanjeni z elektronskim sporočilom staršev otrok Vrtca Mavrica, v katerem je navedeno tudi elektronsko sporočilo ravnateljice zaposlenim, nekaj posameznih besed iz tega sporočila sta Vizjak in župan Ivan Molan navedla tudi na seji. Kot nam je zatrdila Komočarjeva, gre za anonimno e-sporočilo, ki naj bi ga starši poslali na občino.

ŽUPAN PREDLAGA PONOVITEV RAZPISA

Župan je ob tem menil, da je komunikacija ravnateljice nekorektna in žaljiva. »Na tem mestu dajem apel ravnateljici, da je vrtec najprej zaradi otrok in staršev, šele nato zaposlenih in tudi ustanovitelja in pošteno bi bilo, da bi našli kompromis med vsemi temi, predvsem pa s starši, od katerih je prišlo zelo negativno mnenje, kar se tiče vodenja zdajšnje ravnateljice,« je povedal. Ker mnenje občinskega sveta v ničemer ni zavezujoče, točke o podaji mnenja k imenovanju ravnateljice ne bodo več uvrščali na dnevni red občinskega sveta, tako da je odločitev zdaj spet na plečih sveta zavoda vrtca, ki bo glasoval o obeh kandidatkah, zeleno luč pa bo na koncu dalo pristojno ministrstvo. Župan svetu zavoda vrtca sicer predlaga ponovitev razpisa, »da se izbere nekoga, ki bo našel kompromis predvsem med zaposlenimi in starši«.

KANDIDATKA KLAVŽARJEVA: KOLEKTIV V VRTCU RAZDVOJEN

Za mnenje smo zaprosili tudi kandidatko za ravnateljico Klavžarjevo, sicer Brežičanko s 35-letnimi delovnimi izkušnjami vzgojiteljice v Vrtcu Krško: »Zelo sem presenečena nad vsem tem. Moj namen je čist, predvsem delati dobro v prid otrok, staršev in zaposlenih, sodelovati z lokalno skupnostjo, spodbuditi notranjo motivacijo ljudi, si prizadevati za obogatitvene programe v vrtcu, da bo program pester in zanimiv, hkrati vključiti starše v sodelovanje in načrtovanje vrtca, skratka, želim si odprtost, prepoznavnost vrtca v občini in širše.« Dodaja, da je kolektiv v vrtcu zelo razdvojen, kar po njenih besedah ni dobro za otroke, »saj v prvi vrsti delamo dobro zanje, za generacije, ki prihajajo za nami, in to res ni v prid dobremu delu«.

R. R.
« Nazaj na seznam
»