Časopis za pokrajino Posavje
21.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Upokojeni novinarji v Posavju

Objavljeno: Sreda, 28.11.2018    Rubrika: NOVICE Bralci pišejo
IMG_6876

Upokojeni novinarji v Termah Čatež ...

Pretekli teden se je v brežiški občini ustavil avtobus s 45 upokojenimi novinarji iz vse Slovenije, ki s svojo dejavnostjo v posebej zrelih letih še enkrat dokazujejo resničnost reka, da novinarstvo ni le poklic, temveč tudi način življenja.

Uvodoma so se ustavili v Termah Čatež, kjer so jih presenetili s kavo, čajem ter sladkim in slanim pecivom, zatem pa sta za krmilo poprijela tokratna gostitelja izleta, brežiška novinarska mačka Vlado Podgoršek in Ernest Sečen.  Razkazala sta jim kompleks Term Čatež in jih med pripovedovanjem zgodbic iz zgodovine toplic pripeljala do mejnega kamna med zgodovinskima deželama Štajersko in Kranjsko.
IMG_6890

... in na Mostecu


 
Sledil je ogled »Brežiškega morja« z elektrarno in starim jeklenim mostom ter z njim povezanimi zgodbami, cilj izleta pa je  bil Mostec, rojstni kraj jezikoslovca dr. Jožeta Toporišiča in enega od gostiteljev. Najprej so se med gretjem rok in ustne votline z vročim kostanjem z brodom popeljali na valove Save, zatem pa so stopili še do rojstne hiše omenjenega znamenitega Moščana, kjer sta o njegovih obiskih rojstne vasi ter spretnostih pri opravljanju kmečkih opravil spregovorili Irena Majce, še ena novinarka z Mosteca, ter Toporišičeva svakinja Reza. Po ogledu vaške cerkvice iz 18. stoletja je radovedna in zadovoljna družba druženje končala v eni od vaških gostiln.
 
Med pogovori o bolj strokovnih temah so upokojeni novinarji izrazili nezadovoljstvo in nerazumevanje nad dejstvom, da osrednja slovenska dnevna časnika Delo in Dnevnik nimata več stalnega dopisnika iz Posavja.
 
E. S., foto E. S.
 
 
« Nazaj na seznam
»