Časopis za pokrajino Posavje
24.05.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Uradna primopredaja Pike Nogavičke otrokom

Objavljeno: Sreda, 07.06.2017    Rubrika: NOVICE    Ogledov: 2746Redakcija
otvoritev vrtca Pika Nogavicka Leskovec (29)

Jožica Repše in Miran Stanko z otrokoma in Piko Nogavičko, ki so simbolno prevzeli ključ prenovljenega objekta.

Včeraj popoldne sta otroka, ki obiskujeta enoto Vrtca Pika Nogavička pri Osnovni šoli Leskovec pri Krškem, in Pika Nogavička, po kateri nosi ime enota vrtca, simbolno prevzela iz rok župana občine mag. Mirana Stanka ključ, ki odpira prostore dozidanega, prenovljenega in energetsko saniranega vrtca.

Investicija v obnovitvena dela, ki so potekala od junija lani do letošnjega januarja in jih je izvajala družba Kostak Krško, je znašala skupno 950.000 evrov, od tega je Občina uspela pridobiti 662.000 evrov sredstev od Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za sofinanciranje občinskih investicij, pri čemer dobra polovica pridobljenih sredstev predstavlja nepovratna sredstva. K 460 kvadratnih metrov površin vrtca je bilo na obstoječi lokaciji dozidanih 133 kvadratnih metrov površin, terasa, igralnica, razdelilna kuhinja, pralnica, shramba, razširjeni prostori sanitarij in pomožni prostori idr., med drugim pa prenovljene tudi instalacije v objektu, urejene okoliške zunanje površine, na katerih so postavili tudi nekaj novih igral.

Župan mag. Miran Stanko je ob tem dejal, da je bil objekt zgrajenih v 70-ih letih prejšnjega stoletja, ko je občina doživljala velik razcvet, ki je omogočal tudi vrsto investicij v izgradnjo šolskih objektov in objektov predšolske vzgoje. V navedenem obdobju je bila zgrajena tudi OŠ Leskovec pri Krškem z vrtcem, potrebe po obnovi obeh objektov pa sta se začeli kazati že pred desetletjem, poleg tega so se temeljito v vmesnih desetletjih spremenili tudi standardi za izvajanje predšolske vzgoje in izobraževanja. Medtem ko je večje število šol in vrtcev uspelo občini obnoviti z razpoložljivimi evropskimi sredstvi do leta 2015, sredstva iz tega naslova po navedenem letu ni bilo mogoče več pridobiti, zaradi česar je obnova objektov zgolj s proračunskimi sredstvi občine in pridobljenimi državnimi sredstvi nekoliko zastala oziroma potekala počasneje od želja tako občine kot šole, okolja in staršev, katerih malčki so ali še obiskujejo omenjeno enoto vrtca: "A na koncu smo uspeli, dobili smo od strehe do temeljev obnovljen vrtec, zamenjano in dograjeno vse, kar se je dalo dograditi. Prepričan sem, da bo takšen, kot je sedaj, lahko služil naslednjim generacijam in bo čez 20, morda 30 let ponovno prišel na vrsto za obnovo."

Ravnateljica šole Jožica Repše je poudarila, da prenovljen vrtec predstavlja udobnejši nivo bivanja za otroke, ki obiskujejo vrtec, hkrati pa gre za veliko pridobitev za pedagoške delavce, saj bodo lahko v prostorih izvajali pedagoški proces na višjem nivoju: "Malo več kot pol leta smo hodili po različnih poteh. Skupine otrok z vzgojiteljicami in pomočnicami so bili nameščeni na več lokacijah po kraju, a vse poti so nas vodile k skupnemu cilju. Dobili smo svetel, prostoren in kreativen objekt, dobili prostor, ki omogoča stike med otroci in odraslimi ter predstavlja dobro počutje vseh vpletenih. Popolnoma nove in opremljene igralnice za pet skupin in skupno 92 otrok omogočajo izvajanje pestrih dejavnosti, zagotavljajo delovno in ustvarjalno klimo, z različnimi aktivnostmi lahko otroci razvijajo in odkrivajo svoje sposobnosti in interese, izražajo svoje želje in potrebe, se učijo medsebojnih odnosov in strpnosti drug do drugega. In največ, kar lahko otroku damo v življenju, je samospoštovanje, ljubezen do sebe in zaupanje vase."

Priložnostni program ob otvoritvi je pripravila Pika Nogavička ter otroci, ki obiskujejo enoto Pika Nogavička, sicer pa pod okrilje OŠ Leskovec pri Krškem sodi kar pet enot vrtcev, v katerih je skupno 15 oddelkov.

B. M.
« Nazaj na seznam
»