Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Uradno odprli kostanjeviški severni leseni most in počastili dan državnosti

Objavljeno: Sobota, 29.06.2024    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_3936

Obiskovalci kostanjeviške osrednje občinske slovesnosti ob dnevu državnosti

V Kostanjevici na Krki so na predvečer dneva državnosti najprej slavnostno odprli obnovljen severni leseni most, nato pa s programom in koncertom tradicionalno počastili državni praznik.

Simbol varnosti za prihodnost, kot so označili obnovljen most na severni strani kostanjeviškega otoka, je najprej blagoslovil kostanjeviški župnik Jože Miklavčič, nato pa so ga s prerezom traku simbolično predali namenu župan Občine Kostanjevica na Krki Robert Zagorc, direktorica glavnega izvajalca del, podjetja Rafael gradbena dejavnost d.o.o. iz Sevnice, Marija Možina in Pavla Peterle Udovič, arheologinja z novomeške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Ob zvokih Pihalnega orkestra Kostanjevica na Krki, ki je pred kratkim obeležil 30 let delovanja, pod taktirko Matjaža Krhina so se nato prestavili nekaj metrov stran bolj v notranjost otoka, kjer je bilo že vse nared za vsakoletno osrednjo občinsko slovesnost ob dnevu državnosti.
DSC_3870

Simbolična otvoritev obnovljenega mostu s prerezom traku: (z leve) Marija Možina, Robert Zagorc in Pavla Peterle Udovič


Zagorc: Nov most pomeni tudi povezanost krajev, ljudi, mišljenj

Slavnostni nagovor je imel župan Zagorc, ki je poudaril, da je dan državnosti dan, ko smo Slovenci uresničili tisočletne sanje, da bi smeli sami svobodno odločati o svoji usodi, svoji državi. »Premalokrat se zavedamo, da vrednost svoje domovine spoznamo šele, ko jo izgubimo, zato nikoli ne bi smeli dvomiti v odločitev za samostojno državo, demokracijo, svoj jezik in kulturo. Še posebej kultura in šport sta tista dva povezovalna elementa, ki nas največkrat združita in v nas vzbudita domoljubna čustva. Takrat vedno znova pogumno razvijamo slovenske zastave in pojemo Zdravljico. Takrat smo vsi Slovenija,« je povedal Zagorc ter dodal, da samo mir, sožitje, delavnost in aktivna vloga vsakega posameznika lahko vodijo v razvoj, vzpon družbe in naroda, »zato moramo vsi skupaj skrbeti za to, da ohranimo svoj slovenski ponos, in pokazati, da imamo radi ta košček zemlje pod Triglavom, da slovesno praznujemo državne praznike, da na drogu plapola slovenska zastava, da slavnostno zapojemo himno ter s tem pokažemo našo pripadnost in povezanost«. »Povezanost pa pomeni tudi obnovljen leseni most na severni strani otoka, in sicer ne samo prebivalcev otoka s kopnim, pač pa povezanost krajev, ljudi, mišljenj. Naj skozi njegovo povezavo stkemo čim več novih in uspešnih zgodb, ki jih piše zgodovina, kraj ter občina,« je še dejal kostanjeviški župan.
DSC_3906

Kostanjeviški župan Robert Zagorc med nagovorom ob dnevu državnosti


Peterle Udovič: Veseli nas v zadnjih letih obujena želja po ohranitvi lesenih mostov

Zbrane je za njim nagovorila še arheologinja Peterle Udovič in izpostavila, da se nahajajo v »prelepem in edinstvenem okolju, ki ga nima nobeno drugo slovensko, saj govorimo o mestu na otoku, do katerega vodita dva lesena mostova«. Dodala je, da je bil ta prostor zanimiv in poseljen že od pradavnine naprej, po najnovejših podatkih pa je dodatno in nesporno potrjeno, da so svoj pečat kraju dali tudi Rimljani na območju današnje Gorjanske ceste. »Danes proslavljamo obnovo mostu, ki je tako kot južni varovan v okviru kostanjeviškega mestnega jedra kot kulturni in zgodovinski spomenik lokalnega pomena. V okviru varovanih, zgodovinskih, kulturnih, estetskih in naravnih vrednot je potekala tudi obnova ob upoštevanju izhodišč za prenovo, ki so bila zajeta v konservatorskem načrtu, in ob upoštevanju potreb sodobnega časa. V okviru mestnega jedra so varovane tudi arheološke najdbe, tako na kopnem kot v vodi, zato so bile opravljene tudi podvodne arheološke raziskave,« je pojasnila Peterle Udovič ter zaključila, da jih veseli v zadnjih letih obujena želja po ohranitvi lesenih mostov v dolini reke Krke in s tem celostno ohranjene podobe te doline gradov ter ohranjanje znanja gradnje lesenih mostov. Zahvalila se je županu, občinski upravi, Ministrstvu za kulturo in lokalni skupnosti, ki se trudijo pri ohranjanju naše skupne kulturne dediščine. »Naj vam bosta mostova v ponos in trajno rabo,« je sklenila.
DSC_3923

Tamburaški orkester Dobréč s pevko Tino Kocjan


Koncert v tamburaških ritmih

Čaru lesa, ki jih prek obnovljenega severnega mostu znova spaja, so ta večer dodali ognjeno umetniško strast, za kar so poskrbeli ’varuhi dežele zelenega Jurija’, članice in člani Tamburaškega orkestra Dobréč iz Dragatuša, ki so lani obeležili 30 let delovanja. Dirigiral jim je Igor Kudeljnjak, s tamburaši pa je zapela Tina Kocjan, tudi ob harmonikarski spremljavi Mira Dizdarja. Obiskovalci so se lahko prepustili glasbenim ritmom orkestra, ki se je predstavil s klasičnimi tamburaškimi skladbami pa tudi melodijami iz zakladnice slovenskih popevk. Misli večera je spretno prepletal povezovalec Luka Bregar.
DSC_3983

Za zaključek prireditve so bili obiskovalci priča še svetlobni gverili Uroša Videta.


Prireditev se je zaključila s svetlobno gverilo Uroša Videta, nato pa so se obiskovalci na prostoru pred kostanjeviško cerkvijo sv. Jakoba še malce zadržali ob pogostitvi in prijetnem klepetu.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»