Časopis za pokrajino Posavje
19.03.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Usposabljanje za prve posredovalce v Dolenji vasi

Objavljeno: Petek, 13.04.2018    Rubrika: NOVICE Sporočilo
IMG_20180407_082349
Dne 6. 4. in 7. 4. 2018 je ekipa Nujne medicinske pomoči ZD Krško v sestavi dr. Milko Zrnić, Marko Miklič in Robi Martinčič v Večnamenskem domu v Dolenji vasi izvedla usposabljanje za prve posredovalce. Usposabljanja se je udeležilo in tudi uspešno opravilo preizkus znanja deset članov PGD Dolenja vas. Prvi posredovalci so tako postali: Valentina Jamnik, Tanja Omerzel, Manja Omerzel, Zdenka Cerjak, Stanko Kostrevc, Matjaž Gomilšek, Damjan Planinc, Jernej Repše, Andrej Cerjak in Davorin Cerjak. V Sloveniji se vzpostavlja sistem prvih posredovalcev (PPO), katerega namen je izboljšati preživetje oseb z nenadnim srčnim zastojem na terenu in nekaterimi drugimi življenjsko ogrožajočimi stanji.

20180407_102959
Na dvodnevnem tečaju, ki je obsegal 10 ur teorije in praktičnega dela, so se tečajniki posvetili predvsem temi temeljnih postopkov oživljanja (TPO) z uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED). Tako smo na teoretičnem delu ponovili glavne točke prvega pristopa do poškodovanca, oceno odzivnosti in prizadetosti poškodovane osebe ter pravilen postopek oživljanja z uporabo pripomočkov prvih posredovalcev. Na praktičnem delu smo tečajniki na različnih delovnih točkah vadili scenarije intervencij – tujek v dihalni poti, nezavestne osebe, neodzivne in v srčnem zastoju odrasle osebe, oživljanje dojenčkov, otrok, utopljencev in druga življenjsko ogrožajoča stanja. Izpit je obsegal teoretični in praktični del pred komisijo zaposlenih v Nujni medicinski pomoči.

Namen sistema prvih posredovalcev je, da pridejo PPO do bolnika še pred prihodom ekipe NMP ali drugih reševalnih služb in prvi nudijo pravilno pomoč osebam z nenadnim srčnim zastojem ali drugimi stanji. Prednost PPO je ta, da so blizu takim bolnikom, zato lahko hitro ukrepajo. Certificirani prvi posredovalci ne smejo in dejansko ne zamenjujejo enot NMP ter ne opravljajo dela, ki ga mora opraviti enota NMP na nekem določenem območju, ki ga pokriva, temveč lahko te enote in njihovo delo zgolj zelo uspešno dopolnjujejo.

Vir: PGD Dolenja vas
« Nazaj na seznam