Časopis za pokrajino Posavje
21.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ustanovna seja bistriškega občinskega sveta

Objavljeno: Sobota, 01.12.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
1_seja_obcinskega_sveta_obcine_bistrica_ob_sotli04

Občinski svet občine Bistrica ob Sotli med zasedanjem na ustanovni seji v mandatu 2018-2022

V petek so se kot prvi v Posavju na 1. redni oz. ustanovni seji sestali člani novoizvoljenega Občinskega sveta občine Bistrica ob Sotli. Sedemčlanski svet bodo naslednja štiri leta sestavljali (vrstni red glede na število glasov na volitvah): Dušan Berkovič, Breda Kovačič, Ambrož Zorenč, Metoda Rainer, Andrej Knezić, Urša Plesnik in Simon Rogina.

1_seja_obcinskega_sveta_obcine_bistrica_ob_sotli09

Občinski svetniki z županom

Berkovič, Kovačičeva, Zorenč, Knezić in Plesnikova so kandidati starega novega župana Franja Debelaka, Rainerjevo in Rogino pa je predlagala Petra Misja Zorko, Debelakova protikandidatka na županskih volitvah. V novem sestavu so ostali trije svetniki iz minulega mandata (Berkovič, Rainerjeva in Rogina), ostali štirje pa so novi. Na začetku ustanovne seje, ki jo je vodil najstarejši svetnik Dušan Berkovič, je predsednica Občinske volilne komisije Darja Gabron podala končno poročilo o izidu volitev za župana in za občinski svet. Od natančno 1200 volilnih upravičencev je prišlo na volitve 766 oz. 63,83 %, kar je veliko višja udeležba kot na zadnjih lokalnih volitvah pred štirimi leti (40 %). Franjo Debelak je s 476 glasovi oz. 62,63 % za svoj tretji mandat na tej poziciji premagal Petro Misja Zorko, za katero je glasovalo 284 volivcev (37,37 %). Pri glasovanju za župana je bilo šest neveljavnih glasovnic, za občinski svet pa sedem neveljavnih. Za občinski svet je bilo predlaganih 20 kandidatov, sedem pa izvoljenih. Rogina bo tako občinski svetnik že četrti mandat.

V nadaljevanju so Bredo Kovačič kot predsednico, Metodo Rainer in Dušana Berkoviča imenovali za člane mandatne komisije, ki je v petminutnem odmoru pregledala morebitne prispele pritožbe in pripravila predlog potrditve mandatov članov sveta. Ker pritožb ni bilo, so lahko županu in svetnikom takoj potrdili mandate. Župan Debelak je nato svetnicam in svetnikom med drugim dejal, da je bistriška občina ena redkih, ki ima nadpovprečen odstotek žensk v občinskem svetu (tri od sedmih), zato verjame, da bo to prineslo nove ideje in pristope k realizaciji teh idej. »Do zdaj sem se osebno vedno ob spoštovanju volilnega rezultata trudil, da se delitve, ki se med volilno kampanjo neizbežno zgodijo, končajo in začnemo delati v spoštovanju do vseh občank in občanov ter drug do drugega,« je poudaril in s prispodobo veslanja v istem čolnu skušal poudariti, da bodo uspešni predvsem z dobrim medsebojnim sodelovanjem. Trudil se bo, da bo čim več sklepov na sejah sprejetih soglasno, bodo pa morali biti dobro pripravljeni in predebatirani. Pustil bo, da se krešejo mnenja, saj ima rad, da ostali povedo svoje ideje. Svetnikom je še svetoval, naj redno spremljajo delo društev v občini in se odzivajo na njihova vabila na dogodke, »saj s tem spoštujete njihovo delo, pa tudi vaše delo bo tako bolj spoštovano, če si boste vzeli čas za udeležbo na dogodkih v občini«. Prvo priložnost imajo že danes, ko v Bistrici ob Sotli odpirajo razstavo Poklon svetlobi umetnika Rada Romiha. Debelak je še omenil, da bo do naslednje seje imenoval tudi podžupana, to pa bo še naprej Dušan Berkovič, ker je z njegovim dosedanjim delom župan zelo zadovoljen in verjame, da bo tudi še naprej deloval v korist občine.

V imenu svetnikov je Simon Rogina izrazil upanje, da bodo vsi v občinskem svetu delali za dobrobit ljudi: »Zato smo tu. To pričakujem od sebe in vseh ostalih.« V samo dobre pol ure trajajoči seji so na koncu potrdili še člane komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki bodo Kovačičeva (predsednica), Rainerjeva in Berkovič. Druga seja bo po vsej verjetnosti že 17. decembra, saj bodo po županovih besedah lahko potem na januarski seji že razpravljali o proračunu za leto 2019.

R. R.
« Nazaj na seznam
»