Časopis za pokrajino Posavje
22.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Artičah jubilejni 25. Sadjarski dnevi Posavja

Objavljeno: Torek, 05.02.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
25_sadjarski_dnevi_posavja25

Udeleženci 25. Sadjarskih dnevov Posavja v Artičah

V artiškem Prosvetnem domu danes in jutri potekajo letošnji Sadjarski dnevi Posavja, ki jih Sadjarsko društvo Artiče organizira že 25. Uvodoma se je predsednik društva Mitja Molan ozrl v zgodovino, natančneje v leto 1993, ko so bili izvedeni prvi sadjarski dnevi.

25_sadjarski_dnevi_posavja7

Predsednik Sadjarskega društva Artiče Mitja Molan

Kot je poudaril, so tistega leta v Artičah zasadili tudi prvi šolski sadovnjak v Sloveniji. V vseh teh letih so na sadjarskih dnevih gostili številne priznane strokovnjake, tako domače kot tuje, s področja sadjarstva in kmetijstva. Poudarek letošnjih sadjarskih dni je stanje v tej kmetijski panogi, saj se je po Molanovih besedah po dveh zaporednih pozebah in lanski obilni letini sadjarski trg enostavno povedano - sesul. "Cene, ki se ponujajo, so mizerne. V obdobju zadnjih 30 let sadjarstvo še ni bilo v tako težkem položaju," je pojasnil in dodal, da se bodo posvetili tudi tehničnim ukrepom, vezanim na sadjarstvo, jutrišnji dan pa je namenjen predvsem obravnavi problematike lanskega propadanja dreves v sadovnjakih - glavni razlog so neugodne vremenske razmere: izredno topel januar in kasneje še moča - ter zaščiti sadnih vrst. Sredino popoldne pa bo kot po navadi namenjeno posvetu o malini in ostalem grmičastem jagodičevju, ki bo letos tudi že 10. po vrsti. 

Za nekaj besed smo poprosili tudi direktorja KGZS - Zavoda Novo mesto Jožeta Simončiča, ki je dejal, da je sadjarski trg precej kritičen, v lanskem letu je bil letnik nekje odličen, drugod je bilo veliko toče, spet drugje pa so imeli veliko težav s padavinami. "Prodajne cene jabolk so strašno nizke, kar pomeni, da pridelovalni stroški so in še rastejo. Problem je, ker se jabolka zaradi tega prodajajo počasi ali pa se sploh ne prodajajo," je povedal in dodal, da iščejo rešitve predvsem v stroki s pomočjo nekaterih drugih institucij, "na samih pridelovalcih pa je, da se mogoče še bolj učinkovito povežejo in poskušajo storiti še nekaj več".

Poleg Molana in Simončiča je na otvoritvi jubilejnih sadjarskih dni navzoče pozdravila tudi državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša, ki je izpostavila, da so tisti, ki so zaslužni za začetke organiziranega sadjarstva v Artičah in okolici, postavili tudi temelje, da je danes slovensko sadjarstvo na evropsko primerljivi ravni. V nadaljevanju programa je tudi predstavila pogled ministrstva za kmetijstvo na stanje v sadjarstvu.

Izpostavimo še predavanje o položaju in perspektivi slovenske pridelave jabolk, o čemer so spregovorili Martin Mavsar iz KGZS - Zavoda Novo mesto, Anton Koršič iz Sadjarskega društva Artiče in dr. Peter Zadravec (Raziskave, razvoj in svetovanje v sadjarstvu s.p.), Koršič pa je v nadaljevanju dneva predstavil tudi novo odporno sorto in projekt "Bonita Slovenija".

R. R.
« Nazaj na seznam
»