Časopis za pokrajino Posavje
8.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Bistrici ob Sotli odprli obnovljeno knjižnico in zaploskali občinskim nagrajencem

Objavljeno: Sobota, 27.06.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
bistrica_ob_sotli_odprtje_knjiznice (70)

Knjižnica v Bistrici ob Sotli je na podstrešju kulturnega doma dobila povsem novo podobo.

Pred ponedeljkovim občinskim praznikom so v Bistrici ob Sotli v petek popoldne najprej odprli povsem obnovljene prostore tamkajšnje knjižnice, nato pa je potekala še slavnostna seja občinskega sveta, na kateri so priznanji, plaketo in denarno nagrado Občine Bistrica ob Sotli podelili občanki in trem občanom, na njej pa sta bila prisotna tudi dva ministra.

KNJIŽNICA NADSTROPJE VIŠJE DOBILA POVSEM NOVE PROSTORE

Enota JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah v Bistrici ob Sotli po novem deluje v zelo lično urejenih prostorih na podstrešju kulturnega doma (predtem je bila nadstropje nižje). Kot je na otvoritvenem programu na prostoru za bistriškim kulturnim domom poudaril direktor šmarske knjižnice dr. Marko Samec, je 26. junij 2020 za sam kraj kot tudi za vse ljubitelje knjig, knjižnic in kulture nasploh zgodovinski dan.
bistrica_ob_sotli_odprtje_knjiznice (10)

Z leve: župan Debelak, direktor knjižnice Samec, minister Koritnik in državni sekretar Geršak

»Ne zgodi se ravno pogosto, da knjižnica – ta steber kulture vsake skupnosti – dobi nove prostore, in to celo čisto nove, urejene posebej za namen knjižnice,« je povedal in dodal, da so novi prostori bistriške knjižnice plod večletnega prizadevanja in planiranja občine z županom Franjem Debelakom na čelu, »ki se vseskozi zaveda pomena knjižnice za ljudi in njen doprinos k bogatosti družbenega življenja v vsaki skupnosti«. Nove knjižnice ne bi bilo brez izjemnih posameznikov, ki so pomagali pri urejanju nove knjižnice, od selitve knjig, starih polic, postavljanja novih do konceptualizacije in izdelave izposojevalnega pulta, napisov, čiščenja in urejanja vseh drugih podrobnosti. »Hvala vsem prostovoljcem, občinski upravi in kolektivu knjižnice,« se je zahvalil Samec, »in posebna hvala osebi, ki je v zadnjem mesecu praktično vsak dan od jutra do večera vse to usklajevala in poprijela za knjižnične police ali pa krpo, aktivirala tudi moža in svoja tri dekleta. Irena, ne samo župan, tudi ti si s svojim delom zgled vsem.« S temi besedami se je iskreno zahvalil bibliotekarki v bistriški knjižnici Ireni Černelč, ki je ob tem prejela bučen aplavz.

KULTURNI DOM JE ZDAJ POPOLNOMA FUNKCIONALEN
bistrica_ob_sotli_slavnostna_seja_obcinskega_sveta (8)

Med slavnostno sejo so vsi nosili zaščitne maske in sedeli na primerni razdalji.


Kot je še navedel Samec, je bila knjižnica v Bistrica ob Sotli od nekdaj velika knjižnica in ne samo izposojevalnica knjig, saj se v njej berejo pravljice, odvijajo pogovorni večeri Univerze za tretje življenjsko obdobje in druga družabna srečanja. »Še včeraj je bila ta knjižnica najmanjša od štirih knjižnic, ki jih vzdržuje JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah, od danes pa se prostorsko postavlja ob bok krajevnim knjižnicam večjih občin,« je izpostavil in še dodal, da je vsaka knjižnica središče kulturnega življenja v občini. »Tukaj najdemo vse, tudi lepši vsakdan,« je sklenil svoj nagovor. Bistriški župan Debelak je izrazil ponos, da so odprli prenovljeno knjižnico, tudi zaradi tega, ker povezuje ljudi. Poleg Černelčeve se je zahvalil tudi Janji Kunej, ki je imela v domačem kraju prvič priložnost, da se izkaže kot notranja oblikovalka, saj je dizajnirala izposojevalni pult. Omenil je pokojno učiteljico Ljudmilo Jan, ki je bila med najzaslužnejšimi za razvoj knjižničarstva v občini, in nekdanjega direktorja šmarske knjižnice Jožeta Čakša, ki je poskrbel za velik doprinos tej knjižnici. Dodal je še, da je zdaj kulturni dom popolnoma v funkciji, saj so v njem prostori za mlade in starejše, društva, kulturo pa tudi gostilna. Prenova bistriškega kulturnega doma s knjižnico je stala okoli 300 tisoč evrov, denar je zagotovila občina. V nadaljevanju sta spregovorila še minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki se je odzval povabilu v Bistrico ob Sotli, in državni sekretar na MJU mag. Peter Geršak, ki je sicer domačin. Nato so se udeleženci otvoritve sprehodili skozi prenovljene prostore knjižnice, pri čemer so morali na vhodu razkužiti roke in si nadeti maske, kajti ravno s petkom spet velja obvezna uporaba mask in razkuževanje rok v zaprtih javnih prostorih.
bistrica_ob_sotli_slavnostna_seja_obcinskega_sveta (64)

Letošnji občinski nagrajenci z županom, podžupanom in obema ministroma


DEBELAK: IŠČEM INVESTITORJE ZA PROJEKTE PRIHODNOSTI

Nato se je večina prestavila v dvorano kulturnega doma, kjer je potekala slavnostna seja ob občinskem prazniku, seveda tudi ob zagotavljanju vseh ukrepov NIJZ. Zbrane je nagovoril bistriški župan, ki je med drugim omenil, da bodo kraju verjetno odvzeli še zadnjo bančno uslugo – bankomat, a bodo poskušali narediti vse, da se to ne bo zgodilo. Izrazil je veselje, da živi in ustvarja v okolju, »kjer je še vedno prisotna domačnost podeželja, kjer korak za korakom premišljeno in tudi precej počasi delamo korake v pravo smer. /.../ Želel bi in tudi iščem investitorje za projekte prihodnosti, ki bi prinesli kakšno novo delovno mesto v občini. Na žalost se zgodba Gorenja žalostno zaključuje. Državi je Gorenje kot celota pomembno, naš del Gorenja v Bistrici ob Sotli pa, žal, ne. Upam, da bomo v nadaljevanju našli kakšno rešitev.« Vesel je, da so v občini preizkušnjo epidemije večinoma prestali odgovorno ter da svojih bližnjih in prijateljev niso izpostavljali nepotrebnim rizikom. Zahvalil se je Štabu Civilne zaščite občine, vsem prostovoljkam in prostovoljcem, občinski upravi, zdravstvenemu osebju, ravnatelju in učiteljem domače šole, ki so po njegovem vsi po vrsti opravili ogromno delo.
bistrica_ob_sotli_slavnostna_seja_obcinskega_sveta (27)

MePZ Bistrica ob Sotli

V času epidemije so projekti in zastavljene naloge tekli dalje. Po njegovih besedah so nadaljevali s projektnimi nalogami in dokumenti za vodovod, za katerega je gradbeno dovoljenje že pridobljeno, s čimer so pravočasno izpolnili pogoje za pridobitev EU in državnih sredstev za realizacijo, ki jo predvidevajo v naslednjem letu. Enako velja za dovoljenje za gasilski dom, ki ga morajo prestaviti na drugo lokacijo, da bodo pridobili prostor za potrebe šole in vrtca. Izvajali so se projekti za sanacijo plazov in cestnih posedkov, nadaljevale so se aktivnosti za nove prostorske načrte. »In seveda naš letošnji največji projekt: obnova naših prostorov za knjižnico, ki je tako po vsebini kot po obsegu dela potrebovala nov prostor,« je izpostavil in omenil, da so novi knjižnični prostori na skoraj 300 kvadratnih metrih površine, dostop pa je z dvigalom omogočen tudi starejšim in invalidom. Med projekti, ki so v teku in bodo predvidoma zaključeni do konca leta, so Urbana obrt, ki predvideva ureditev pomožnega prostora v Gabronki, v katerem bo urejena polnilnica za električna kolesa, nabavili bodo štiri električna kolesa za potrebe promocije zdravega načina življenja in tudi kakšne ture po občini, pripravili bodo tudi stalno razstavo kovaškega orodja v kovaškem muzeju, ki ne bo običajen muzej, saj bo v njem možno videti in tudi preizkusiti pravo kovanje pod vodstvom kovača; Mar nam je za skupnost, v okviru katerega so postavili zunanje fitnes naprave, ki so prilagojene različnim starostnim skupinam; Wifi4 EU, v okviru katerega je bilo s strani EU predvideno zagotavljanje brezžične povezave v in na javnih prostorih občine, z izborom dobrega izvajalca so to povezavo močno razširili ter pokrili posamezne dele Bistrice, del Kunšperka, Hrastja in Polja. Občankam in občanom je ob koncu namenil naslednje besede: »Bodite zahtevni, saj si zaslužite najboljše. Najboljše pa je vedno tisto, kar je v nas samih, ker je del nas, ki tukaj živimo in ustvarjamo. Ni nujno, da smo istih misli, tudi ni nujno, da se vedno strinjamo. Je pa nujno, da znamo ceniti delo drug drugega, da iščemo več v tistem, kar nas združuje in nas plemeniti.«

OBČINSKI NAGRAJENCI 2020: MOŠKON, BOSTNERJEVA, KUNST IN HORVAT

Debelak je priznanje Občine Bistrica ob Sotli podelil Maticu Moškonu in Martini Bostner, denarno nagrado Filipu Kunstu, plaketo pa s pomočjo podžupana Dušana Berkoviča Josipu Horvatu. Moškon je predsednik ŠD Bistrica ob Sotli, pobudnik ponovne organizacije vaških iger in organizator športnega dela srečanja Šempetrov. Bostnerjeva je aktivna članica PGD Bistrica ob Sotli, katerega tajnica je, pomaga pri pripravah gasilske mladine na tekmovanja, svojo dobrosrčnost je posebej izkazala ob letošnji epidemiji covid-19, ko je kot prostovoljka pomagala pri delitvi pralnih mask po gospodinjstvih v občini. Kunst je zelo obetaven športni plezalec, ki dosega odlične rezultate na tekmovanjih v hitrostnem in balvanskem plezanju. Horvat je član Društva upokojencev Bistrica ob Sotli, vestno opravlja dolžnosti poverjenika društva, bil je tudi ustanovitelj in vodja domače tamburaške skupine. Podrobnejše obrazložitve nagrajencev si lahko preberete v zadnji številki Posavskega obzornika. V imenu vseh nagrajencev se je zahvalil Moškon.

POČIVALŠEK: BISTRICA PO MALEM DOBIVA VSE TISTO, KAR IMAJO VELIKI

Poleg ministra za javno upravo se je slavnostne seje udeležil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je dejal, da Bistrica ob Sotli po malem dobiva vse tisto, kar imajo veliki. Dodal je, da so si kot nalogo zadali, da morajo ustvariti pogoje, s katerimi bodo slovenski in tuji investitorji več in bolje vlagali v proizvodna delovna mesta na obmejnih območjih. Nekaj besed so spregovorili še minister Koritnik, krški župan mag. Miran Stanko v imenu Sveta regije Posavje oz. posavskih županov (mimogrede, predstavnika brežiške in sevniške občine v Bistrici ob Sotli ni bilo na spregled), župan sosednjega Podčetrtka Peter Misja in Robert Šplajt, načelnik občine Kumrovec. Pozdrav so namenili tudi Alfredu Lenzu, županu pobratene avstrijske občine Heimschuh. Zavrteli so tudi film o odprtju obnovljene knjižnice z izjavami občanov različnih generacij.

Za kulturni program ob odprtju knjižnice so poskrbeli flavtistka Ema Dobrina in člani MePZ Bistrica ob Sotli pod vodstvom zborovodkinje Špele Drašler, ki so nekaj pesmi odpeli tudi med slavnostno sejo. Župan Debelak se je ob koncu zahvalil tudi povezovalki Janji Kunej, ki zadnja leta poskrbi, da vezna beseda teče gladko. Nato sta sledila še druženje in pogostitev v prostorih gostilne Šempeter.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam