Časopis za pokrajino Posavje
9.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Bistrici ob Sotli slavnostno obeležili občinski praznik; častni občan postal prim. Franc Božiček

Objavljeno: Sobota, 25.06.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
praznik_obcine_bistrica_ob_sotli_slavnostna_seja (54)

Trenutek, ko je bil prim. Franc Božiček razglašen za častnega občana Bistrice ob Sotli

V najmanjši posavski občini so na predvečer dneva državnosti s slavnostno sejo občinskega sveta obeležili praznik občine Bistrica ob Sotli. Šempeter, kot mu pravijo domačini, je po desetih letih spet dobil častnega občana, to je postal zdravnik prim. Franc Božiček.

Cestna in komunalna infrastruktura imata prednost

»V lokalni samoupravi so bili vedno izzivi in dokler želimo ustvarjati okolje, prijazno ljudem, tudi bodo. Z vsem, kar nam življenje prinese na našo pot, se spopadamo po svojih najboljših močeh, zaenkrat kaže, da smo pri tem uspešni,« je uvodoma dejal župan Franjo Debelak in nadaljeval, da sta cestna in komunalna infrastruktura vedno zelo visoko na prednostnem seznamu njihovih aktivnosti, zato vsako leto na tem področju naredijo veliko.
praznik_obcine_bistrica_ob_sotli_slavnostna_seja (52)

Občinsko plaketo je prejel predsednik Društva vinogradnikov in kletarjev Šempeter Blaženko Černelč.

»Letos bo še posebej intenzivno, saj je v polnem teku projekt hidravlične izboljšave vodovodnega sistema v občinah Brežice in Bistrica ob Sotli. Namen teh hidravličnih izboljšav je, da izboljšamo ter naredimo bolj kakovostno in zanesljivo vodovodno oskrbo na območju obeh občin. V Bistrici ob Sotli bo v tem projektu obnovljenih devet odsekov v skupni dolžini skoraj 22 kilometrov. Večina se je že začela, v Bistrici smo uspeli še v zadnjem trenutku pokriti in asfaltirati samo središče in okolico kulturnega doma. Hkrati izboljšujemo tudi cestno infrastrukturo, saj bomo povsod, kjer bomo kopali, poskušali v celotni dolžini preplastiti vse ceste,« je pojasnil. Na ta način bodo celoviteje uredili središče Bistrice ter tudi območje križišča od transformatorske postaje, vključno z obnovo pločnika, območje od kmetijske zadruge do zdravstvene postaje, novo podobo je že dobil tudi prostor pred občinsko stavbo. Prav tako v večjem obsegu poteka tudi priključevanje uporabnikov na javno kanalizacijsko omrežje in čistilno napravo Kunšperk, s čimer bo zagotovljeno tudi optimalno delovanje ČN, ki so jo zgradili z lastnimi sredstvi, saj se bodo izločile meteorne vode, ki so zdaj stekale v ČN, uporabniki pa bodo lahko opustili obstoječe greznice, je navedel Debelak.

Premišljeno in uspešno peljejo razvoj občine Bistrica ob Sotli v pravo smer

praznik_obcine_bistrica_ob_sotli_slavnostna_seja (111)

Občinski nagrajenci (manjka Dušan Planinc) z županom Franjem Debelakom

Ker je bila to po njegovih besedah zadnja seja tega mandata, se je ozrl še nekoliko nazaj. V tem obdobju so pripravljali pogoje za razvoj turizma, pri čemer je omenil hostel Gabronka, ki so ga sami zgradili, saj so po njegovem ena redkih občin, ki sama gradi turistične kapacitete, ureditev sušilnice, knjižnice, Čepinove štale, gasilskega doma, Bratuševe domačije in veliko drugih manjših, a zelo pomembnih pridobitev, ki so predpogoj za uspešen nadaljnji razvoj občine. »V svojih treh mandatih sem zelo spodbujal družbene dejavnosti, pozorno sem se posvetil utripu in spodbujal sodelovanje in spoštovanje različnosti. Ob iztekajočem se tretjem mandatu ugotavljam, da stavek, ki sem ga v tem času nekajkrat izrekel, še vedno velja: premišljeno in uspešno peljemo razvoj občine Bistrica ob Sotli v pravo smer,« je poudaril župan. In kaj jih čaka v nadaljevanju te uspešne zgodbe? Prvi mož bistriške občine je omenil nadaljevanje dela na telovadnici in vrtcu, saj je to projekt, ki se bo zaključil v naslednjem mandatu, pri čemer so v tem mandatu po njegovih besedah naredili največ, kar se je dalo – pripravili projektno dokumentacijo, pridobili gradbeno dovoljenje in sofinanciranje s strani ministrstva za šolstvo in šport ter zgradili nov gasilski dom, da starega lahko umaknejo. V naslednjem letu bo treba zagotoviti še ostali del financiranja in gradnja šolske telovadnice in vrtca se bo lahko začela. Debelak je omenil še prenovo (prastare) Bratuševe domačije, za katero že imajo gradbeno dovoljenje za štiri nova stanovanja, od tega bodo dva ali tri varovana, ki jih zelo potrebujejo. Hkrati se pripravljajo projektne dokumentacije za obnovo vseh postajališč v občini. Za območje Bistrice bo velika pridobitev izgradnja državne kolesarske povezave, za kar se nadaljevanje pričakuje v letu 2023, v sklopu tega bosta zgrajena tudi pločnika v Dekmanci in Bistrici ob Sotli, kar bo povečalo varnost otrok na poti do novih avtobusnih postajališč.
praznik_obcine_bistrica_ob_sotli_slavnostna_seja (90)

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu mag. Dejan Židan


Ob koncu je župan vsem občankam in občanom ob prazniku občine zaželel naslednje: »Bodite ponosni na to, kar smo skupaj dosegli. Skupnost je najpomembnejša, s skrbjo za skupnost se lahko pokrijejo interesi posameznikov, obratno ne gre, najprej je skupnost, potem smo v tej skupnosti posamezniki. Če bomo iskali interese samo zase, potem nismo na pravi poti. Z velikim spoštovanjem do vseh, tudi tistih, za katere nisem bil prva izbira, sem skozi vsa pretekla obdobja kot svetnik, podžupan in tri mandate župan sledil moji oceni o najpomembnejši stvari v življenju – ob spoštovanju različnosti razvijati potenciale skupnosti, hkrati pa nagrajevati in podpirati posameznike, ki ustvarjajo, plemenitijo našo občino in na svoj način prinašajo napredek. Želim, da bi bili ponosni na to, kar počnemo, ter bomo z veseljem, ponosom in zaupanjem tudi v novo vlado šli naprej v novo mandatno obdobje.«

Občinski nagrajenci: Božiček, Černelč, Ljubek in vinogradniki

praznik_obcine_bistrica_ob_sotli_slavnostna_seja (132)

Neformalno druženje na terasi Gostilne Šempeter

Sledil je najslavnejši del – podelitev priznanj tistim, ki si jih letos najbolj zaslužijo. Županu je pri podelitvi pomagala predsednica Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Breda Kovačič. Po desetih letih so spet podelili najvišje občinsko priznanje, naziv častnega občana. Prejel ga je prim. Franc Božiček, dr. med., specialist splošne medicine. »Spoštovanja vredno je, da že od leta 1978 pogumno vztraja in ostaja kot družinski zdravnik v pomoč ljudem v domačem kraju. Menim, da si zanesljivo zasluži naziv častni občan,« je med drugim v obrazložitvi zapisal njegov predlagatelj Jože Uršič. Plaketo Občine Bistrica ob Sotli je prejel Blaženko Černelč, predsednik Društva vinogradnikov in kletarjev Šempeter, s katerim smo v aktualni številki Posavskega obzornika opravili tudi pogovor. Priznanje občine je šlo v roke Marjanu Ljubeku, članu Društva upokojencev Bistrica ob Sotli, denarno nagrado pa so namenili Društvu vinogradnikov in kletarjev Šempeter, v imenu katerega je priznanje prevzel podpredsednik Dušan Planinc. Obrazložitve vseh nagrajencev so objavljene v zadnji številki Posavskega obzornika na str. 22. V imenu nagrajencev se je nato v daljšem govoru zahvalil častni občan prim. Franc Božiček, ki je med drugim poudaril, da je ponosen Šempetran in vesel, da lahko v svojem domačem kraju opravlja svoj poklic, čeprav »biti družinski zdravnik v domačem kraju, kjer te vsi poznajo in ti poznaš vse, ni lahko«, obenem pa opozoril na še nekaj neuresničenih želja glede urejenosti samega središča kraja.

Županova posebna zahvala Lidiji Umek

bistrica_ob_sotli (1)

Središče Bistrice ob Sotli je bilo pred dnevi po tem, ko so izvedli hidravlične izboljšave vodovodnega sistema, tudi na novo asfaltirano.

Župan Debelak se je letos odločil, da podeli tudi županovo zahvalo, in sicer Lidiji Umek, ki je od leta 2010 pa do aprila letos s svojim podjetjem Senior – Center za pomoč starejšim vodila storitev pomoč družini na domu na območju občine Bistrica ob Sotli in še dveh sosednjih občin. »Preden je koncesijo zaključila, je naredila vse, da oskrba neokrnjeno teče naprej. Sama je poiskala najboljšega izvajalca, torej Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah, poskrbela za vse sodelavke in strokovno predajo poslov novemu koncesionarju. In ravno to jo uvršča v sam vrh družbeno odgovornih poslovnih subjektov. Zato gre moja letošnja zahvala v prave roke,« je ob tem povedal župan.

Židan: Bistrica ob Sotli se hitro razvija

Med povabljeni gosti je bil tudi državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Dejan Židan, ki je v svojem nagovoru izpostavil vedno bolj izrazite podnebne spremembe, ki bodo prizadele tudi kmete, ki jih je v bistriški občini, ki je podeželska, veliko, zato jim bo po njegovih besedah treba pomagati, da bo vseeno dovolj hrane. Kot drugo pa je poudaril pomen podeželja za Slovenijo. »Podeželje je bistveno za našo državo. Kar malo pozabljamo oz. pozabljajo, da v resnici 59 % ljudi živi na podeželju. Ko se razmišlja o razvoju Slovenije, bi se moralo v prvi vrsti razmišljati o razvoju podeželja,« je povedal in dodal, da mu je župan ob današnjem obisku pokazal nekatere nove pridobitve v občini, s čimer se je prepričal, da se občina Bistrica ob Sotli hitro razvija. »Ne smemo pozabiti, zakaj imamo svojo državo,« se je dotaknil še današnjega dneva državnosti in dejal, da sta naša jezik in kultura tista, ki nas označujeta kot Slovenke in Slovence.

Poleg Židana so bili na slovesnosti, ki jo je kot že nekaj zadnjih let povezovala Janja Kunej, med drugimi prisotni tudi županja in župani oz. podžupani sosednjih in bližnjih občin: Milenca Krajnc (Kozje), Martin Mikolič (Rogatec), Branko Kidrič (Rogaška Slatina), Matija Čakš (Šmarje pri Jelšah), Peter Misja (Podčetrtek), Franci Leskovšek (Dobje), Vlado Grahovac (Krško), Robert Šplajt (Kumrovec), Andrija Juzbašić (Bošnjaci), Alfred Lenz (Heimschuh), Mirko Maček (Zagorska Sela), direktorica občinske uprave Občine Radeče Marjetka Lipec ter častni občani Bistrice ob Sotli Jože Uršič, Franci Černelč in Jože Rainer. V imenu županov so Debelaku in občini čestitali Čakš, Juzbašić in Šplajt.

V kulturnem programu so sodelovali MePZ Bistrica ob Sotli pod vodstvom Špele Drašler in gostujoča prijateljska godba Schloss Zeil iz Nemčije, ki je v teh dneh po nekaj letih spet na obisku v Bistrici ob Sotli in bo skupaj z domačim zborom v današnjem prazničnem večeru imela tudi koncert. Po skupinskem fotografiranju nagrajencev je sledilo še neformalno druženje vseh navzočih na slavnostni seji na terasi Gostilne Šempeter.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»