Časopis za pokrajino Posavje
16.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Brežicah pazljivo, razmajani dimniki so (lahko) nevarni!

Objavljeno: Četrtek, 14.01.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
2310941179848923388

Ena od stavb s poškodovanim dimnikom

Na podlagi opozoril, da je nedavni potres poškodoval več dimnikov na stavbah v brežiškem mestnem jedru, ki bi se ob vnovičnem potresu lahko zrušili in tako predstavljali (lahko tudi smrtno) nevarnost za mimoidoče, smo se za pojasnila obrnili na Občino Brežice.

Kot pravijo, je Občina Brežice takoj po potresu z epicentrom v bližini Petrinje na Hrvaškem v sodelovanju z Uradom Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Civilno zaščito in gasilci preverila stanje na terenu, gasilci so sanirali nujno škodo na objektih in zavarovali ogrožena področja s trakom. Določene poškodovane stavbe so gasilci zaščitili tudi s folijo.
 
Poleg tega so zaprosili občane, da posredujejo podatke o prvi oceni škode na objektih zaradi potresa, ter ustanovili strokovno komisijo za oceno škode v občini, ki z ogledi na terenu zaključuje v tem tednu. Prijave je občina zbirala do 11. januarja, v tem času pa je prejela cca. 55 prijav škode na objektih, tako stanovanjskih kot gospodarskih in kulturnih spomenikih - cerkvah in gradovih. "Med prijavami je več poškodb na objektih starejše gradnje, največ prijav predstavljajo poškodbe streh in dimnikov ter razpok v zidovih - med temi so tudi prijave poškodovanih dimnikov na treh starejših stavbah na Cesti prvih borcev v Brežicah (stavba sodišča, stavba nasproti cerkve in stavba na CPB 11)," sporočajo z občine.
 
Za sanacijo oz. odstranitev poškodovanih in nevarnih dimnikov so, kot pravijo, odgovorni lastniki stavb, občina pa je dolžna poskrbeti za zavarovanje območja. "Ko je bila občina obveščena o poškodbi na dimnikih s strani Regijskega centra za obveščanje, je območje ob stavbi takoj zavarovala na način, da je zaprla del pločnika ter parkirišče ob njem s trakovi. V kolikor lastnik stavbe ne poskrbi za čimprejšnjo sanacijo/odstranitev nevarnosti, mu mora odstranitev odrediti gradbeni inšpektor. V primerih, ko je velika in takojšnja nevarnost porušitve in ogrožanje varnosti, interventno za odstranitev npr. poškodovanega dimnika poskrbijo usposobljeni gasilci. Zaradi nevarnosti padca je bil interventno odstranjen močno poškodovan dimnik s strehe stavbe na CPB 11. Ostale dimnike, ki so manj poškodovani, so dolžni sanirati oz. odstraniti lastniki stavb na svoje stroške," so še zapisali v odgovoru.

Kljub temu najbrž ni odveč opozorilo k previdnosti in upoštevanju zavarovalnih trakov, saj se, dokler dimniki niso sanirani ali odstranjeni, res nikoli ne ve, kaj vam lahko prileti na glavo ...

P. P.


 
« Nazaj na seznam