Časopis za pokrajino Posavje
21.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Brežicah slovesnost ob 100-letnici slovenskega vojaškega letalstva

Objavljeno: Sobota, 12.01.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
proslava_100_let_vojaskega_letalstva47

Med podelitvijo letalskih znakov štirim novim operativnim pilotom

11. januarja, na predvečer praznika vojaških letalcev, je v Viteški dvorani gradu Brežice potekala osrednja slovesnost v spomin na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije Vilka Peternelja in Franca Zupančiča, ki sta 12. januarja 1919 poletela na izvidniški polet na Koroško. Ob 100-letnici slovenskega vojaškega letalstva je bil osrednji govornik predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor.

proslava_100_let_vojaskega_letalstva16

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor med nagovorom

Po Pahorjevih besedah smo lahko na stoletni razvoj slovenskega vojaškega letalstva ponosni, še zlasti zaradi vseh hudih preizkušenj, ki so doletele slovenski narod. »Sto let po začetku razvoja slovenskega vojaškega letalstva moramo zbrati vse izkušnje, znanje, modrost in odkritost teh stotih let, da ugotovimo, kateri ukrepi glede našega oboroževanja in pripravljenosti so neizogibni, prepotrebni, elementarni, da se bodo ljudje, ki jim odgovarjamo, počutili varno. Slovenski človek si lahko, če država odpove, marsikaj uredi sam, razen ene stvari, in to je varnost,« je povedal Pahor in še dodal, da je varnost države odvisna od njenih stebrov nacionalne varnosti, seveda tudi od vojske. »Mislim, da do zdaj še ni bilo toliko razumevanja med slovenskimi ljudmi za primerno oborožitev, razvoj Slovenske vojske, kot je danes. Danes je zato prava priložnost, da ob stoletni zgodovinski izkušnji razmislimo, kaj smo dolžni storiti, da naše skrbi ne bodo prerasle v strah, ki je slaba popotnica za odločitve,« je še navedel Pahor.

proslava_100_let_vojaskega_letalstva84

Ob prihodu na brežiško grajsko dvorišče je marsikoga presenetil vojaški helikopter.

Začetki slovenskega vojaškega letalstva segajo v leto 1918, ko sta bili 14. in 15. decembra ustanovljeni ljubljanska in mariborska letalska stotnija. V obeh stotnijah, ki sta bili pod okriljem Maistrovih enot, so leteli slovenski piloti iz avstro-ogrskega vojaškega letalstva. Razvojno pot vojaškega letalstva Slovenske vojske, ki sega tja v 90. leta prejšnjega stoletja, je uvodoma orisal poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Bojan Brecelj. Omenil je najpomembnejši mejnik v novejši zgodovini slovenskega vojaškega letalstva – prebeg pilota majorja Jožeta Kalana in letalskega tehnika praporščaka Bogomirja Šuštarja 28. junija 1991 z Gazelo v Teritorialno obrambo RS. Od takrat do danes je šlo slovensko vojaško letalstvo skozi več faz razvoja. Začelo se je usposabljanje vojaških pilotov helikopterjev, leta 1992 pa so bili opravljeni prvi samostojni leti s posadkami SV v okviru takratne letalske enote TO. Istega leta je bila ustanovljena 15. brigada vojaškega letalstva. V prvi polovici 90. let so po Brecljevih navedbah dobili helikopterje Bell 412, v drugi polovici pa letala Pilatus PC-9. Oboji so bili pozneje nadgrajeni z ustreznimi oborožitvenimi sistemi, ki so vojaškemu letalstvu SV omogočili tudi bojno delovanje. Zadnja pridobitev do leta 2004 je bil nakup transportnih helikopterjev AS532 Cougar. Modernizacija se je nadaljevala do leta 2016, ko so še zadnji helikopter AS532 Cougar nadgradili s sistemi za samozaščito. Sistem se je moderniziral tudi na področju nadzora in varovanja zračnega prostora RS s pridobitvijo dveh novih radarjev dolgega dosega ter posodobitvijo letališča Cerklje ob Krki. »Danes je slovensko vojaško letalstvo organizirano v 15. polku vojaškega letalstva SV, ki s šestimi letalskimi enotami zadane naloge opravlja združeno, profesionalno in kvalitetno ter odzivno izvaja poslanstvo nadzora in varovanja zračnega prostora RS ter s tem suverenost le-tega,« je še povedal Brecelj.

Navzoče je nagovoril tudi brežiški župan Ivan Molan in izrazil zadovoljstvo, da so si za slovesno obeležitev 100-letnice slovenskega vojaškega letalstva izbrali brežiško občino, »kjer generacije prebivalcev sobivajo z letali in letališčem že vse od leta 1939«. Slovesnosti so se udeležili tudi državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Klemen Grošelj, namestnik načelnice Generalštaba SV brigadir Robert Glavaš, člani Odbora za obrambo Državnega zbora, poslanci DZ, župani domicilnih občin Brežice, Krško, Sevnica in Kostanjevica na Krki ter predstavniki lokalnih skupnosti.

Slovenska vojska je ob jubileju vojaškega letalstva bogatejša za štiri mlade operativne pilote, ki so uspešno končali usposabljanje v Letalski šoli SV in bodo prevzeli naloge v operativnih letalskih enotah. Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva Brecelj je ob tej priložnosti poročnikom Gašperju Habjaniču, Davidu Necmeskalu, Gorazdu Pusovniku in Davidu Bojancu podelil letalski znak Letalska krilca. Na slovesnosti so podelili tudi priznanja vojaškega letalstva organizacijam, pomembnim za obrambni sistem RS, ter tistim, ki so s prispevkom s svojih delovnih področij prispevali k razvoju, modernizaciji in delovanju letalstva SV. Priznanja 15. polka vojaškega letalstva so prejeli Občina Brežice, Uprava RS za zaščito in reševanje, Direktorat za logistiko Ministrstva za obrambo, Kontrola zračnega prometa Slovenije na letališču Cerklje ob Krki, Javna agencija za civilno letalstvo RS ter mag. Tomaž F. Koželj, dr. med., Drago Bunčič, polkovnik Robert Šipec in polkovnik v pokoju Gabrijel Možina.

Na slovesni prireditvi, ki jo je povezovala Jasmina Spahalić, sta v kulturnem programu nastopila Slovenski oktet in kvintet trobil Orkestra Slovenske vojske. Po končani slovesnosti je bila v prostorih brežiškega gradu na ogled tudi razstava pod tremi naslovi: Na krilih zgodovine, Ljubljanska letalska stotnija ter Letala in helikopterji Slovenske vojske.

R. R., foto: R. R. in G. R.
« Nazaj na seznam
»