Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Cerkljah ob Krki v letu 2022 načrtujejo veliko krajevno praznovanje

Objavljeno: Ponedeljek, 11.10.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
praznik_ks_cerklje_ob_krki (29)

Predsednik sveta KS Cerklje ob Krki Damjan Kodrič in prejemnica krajevnega priznanja Terezija Gramc

V soboto zvečer so v dvorani gasilskega doma v Cerkljah ob Krki podelili priznanji letošnjima nagrajencema ob prazniku KS Cerklje ob Krki. To sta postala Terezija Gramc z Gazic in Milan Štefanič z Gorenje Pirošice. Poleg tega so podelili tudi jubilejno priznanje, in sicer KO DIS Cerklje ob Krki ob 30-letnici delovanja.

Naslednje leto 100 let od postavitve mostu v Cerkljah ob Krki

praznik_ks_cerklje_ob_krki (33)

Priznanje KS Cerklje ob Krki je prejel tudi Milan Štefanič – Mičo.

Najprej je nekaj deset zbranih – prireditev je drugo leto zapored potekala v zelo okrnjeni izvedbi, povabljeni so bili samo predstavniki občine, KS, nekaterih ustanov v kraju in seveda nagrajenci – nagovoril predsednik sveta KS Cerklje ob Krki Damjan Kodrič. Sprva je čestital Občini Brežice, ki ravno tako kot KS Cerklje ob Krki praznuje v mesecu oktobru. Izpostavil je, da so želeli že letos narediti veliko krajevno praznovanje z otvoritvijo obnovljenega lesenega mostu, a je to prestavljeno na prihodnje leto, ko bo minilo tudi sto let od postavitve prvega cerkljanskega mostu. Predvidevajo, da bo epidemija zvodenela, tako da bodo lahko krajevno praznovanje pripravili ob 8. oktobru, ko je tudi praznik KS Cerklje ob Krki, če to ne bo izvedljivo, pa ga bodo priredili že junija ob državnem prazniku, saj bo takrat, glede na dosedanje izkušnje, veliko manj omejitev za organizacijo tako velikega dogodka. Omenil je, da so krajani ponosni na moderen most, ki je nastal v kraju, še posebej so veseli dejstva, da je bil končan skoraj dva meseca pred načrtovanim rokom izvedbe. Med večjimi projekti, ki so v načrtu KS, je omenil gradnjo popolnoma novega 80-metrskega odseka ceste z odvodnjavanjem meteornih voda na Gazicah, po ostalih vaseh se v zadnjih mesecih intenzivno gradi optično omrežje, v Vrhovski vasi so končana dela elektroinštalacij, obenem se je položila tudi optika, za kar se lahko zahvalijo predvsem vloženemu trudu in tudi pritiskom na Telekom Slovenije in Elektro Celje. Ker je letošnjih dobitnikov priznanj bolj malo, je ob tej priložnosti apeliral na krajevna društva, naj v prihodnje podajo svoje predloge, saj verjame, da je v KS še veliko ljudi, ki si zaslužijo bodisi priznanje bodisi plaketo KS. Ob koncu je še posvaril, da se treba držati vseh zdravstvenih ukrepov »za boljši jutri, da nam naslednje leto uspe premagati vse težave, ki nas bremenijo zaradi covida-19«.
praznik_ks_cerklje_ob_krki (36)

Slavica Prah prevzema priznanje v imenu KO DIS Cerklje ob Krki.


Župan Občine Brežice Ivan Molan, ki se je tudi udeležil prireditve, je poudaril, da so v letošnjem letu kljub epidemiji dosegli nadpovprečne rezultate, po njegovem je bilo to leto presežkov. Dejal je, da so veliko delali na zagotavljanju pogojev za nova podjetja, razvoju turizma, zelo uspešni so bili na investicijskem področju, pri čemer je omenil investicije s sofinanciranjem Ministrstva RS za obrambo v KS Cerklje ob Krki (most s cesto do križišča na Dolenji Pirošici, asfaltiranje več kot kilometra ceste od Velikih Malenc proti Dol. Pirošici, ureditve na Črešnjicah, nova gasilska cisterna za PGD Cerklje). Omenil je tudi, da dokončno urejajo težave z ogrevanjem na cerkljanski šoli. V naslednjem letu naj bi se nadaljevalo z urejanjem ceste in pločnikom od Cerkelj proti Črešnjicam, je še navedel in dodal, da se v tem trenutku že odkupujejo zemljišča za nov večnamenski dom z gasilskim domom v Cerkljah ob Krki. Izrazil je upanje, da jim bo v drugem letu uspelo zagotoviti denar za projektiranje in posledično dovoljenje za gradnjo. Odnose med KS Cerklje ob Krki in občino je označil za dobre in korektne. »Vse, o čemer se pogovarjamo, je argumentirano in z roko v roki tudi dosegamo rezultate,« je še poudaril Molan.
praznik_ks_cerklje_ob_krki (41)

Letošnji nagrajenci s predsednikom sveta KS


Nagrajenca Rezka in Mičo

Letos sta priznanje KS Cerklje ob Krki prejela Terezija Gramc in Milan Štefanič. Rezka, kot ji pravijo vaščani, je že vrsto let aktivna članica vaške skupnosti Gazice. ŠD Amater vsako leto odstopi prostor v hiši za izvedbo zbora članov, po koncu pa pripravi izvrstno pogostitev. V letu 2021 je sodelovala kot blagajničarka pri zbiranju denarja za obnovo vaške kapelice, ki jo tudi redno čisti in krasi. V vasi pomaga vsakomur, ki potrebuje pomoč, posebno pozornost namenja osamljenim. Milan Štefanič – Mičo je član ŠD Sušica od ustanovitve dalje, kar je že več kot 38 let. Od samega začetka se je aktivno udeleževal nogometnih tekem, saj je bil izvrsten vratar. Za društvo je zbral 371 nastopov. Kasneje je opravljal razne funkcije v društvu, osem let je bil vodja nogometne sekcije, nekaj časa vodja sekcije za tenis in namizni tenis, dva mandata pa član disciplinske komisije.
praznik_ks_cerklje_ob_krki (22)

Kulturni program je oblikovala OŠ Cerklje ob Krki.

Po zaključku svoje nogometne kariere je bil nepogrešljiv pri izvedbi raznih prireditev, ki jih je izvajalo društvo, naj bo to nogomet, pri katerem je bil zaščitni znak društva, ali druge prireditve, kot so bile nekoč veselice, sedaj pa tek po vinski cesti. Jubilejno krajevno priznanje pa je ob 30-letnici delovanja društva šlo v roke predsednici Krajevne organizacije Društva izgnancev Slovenije Cerklje ob Krki Slavici Prah.

Kulturni program so sooblikovale učenke OŠ Cerklje ob Krki. Zala Pungerčar je deklamirala pesem Lojzeta Krakarja z naslovom Jesen, Hajdi Haler je zapela pesem Tvoje ime, Slovenija, s petjem pa se je predstavila tudi Veronika Pangerčič ob spremljavi Jasmine Vučič na ukulelo. Vezno besedilo prireditve, ki jo je tudi povezovala, je sestavila Patricija Haler, ki je tudi članica sveta KS Cerklje ob Krki.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»