Časopis za pokrajino Posavje
11.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Domu starejših občanov Krško že tretji dan šivajo zaščitne maske; KGZ podaril zaščitno opremo

Objavljeno: Sreda, 25.03.2020    Rubrika: NOVICE Sporočilo
IMG_20200325_072414
Epidemija koronavirusa kroji tudi življenje v Domu starejših občanov Krško (DSO). Kot sporoča direktorica DSO Krško Nuša Masnik, je minilo že skoraj tri tedne, kar so omejili obiske in izhode njihovih stanovalcev.

»Zavedamo se, da je to težko, saj pomeni, da so toliko časa že pretrgani osebni stiki, vendar je zaradi resnosti situacije tak ukrep nujen za zavarovanje naših stanovalcev. Stanovalcem je omogočen telefonski klic ali videoklici,« pojasnuje direktorica. Tako stanovalci kot zaposleni trenutno ne kažejo nobenih znakov virusnega obolenja, že tretji dan pa v domači pralnici šivajo bombažne zaščitne maske za obraz.
IMG_20200319_110936


Direktorica Doma starejših občanov Krško Nuša Masnik še pravi: »V tem času smo v domu prilagodili naše delo tako, da je življenje tukaj čim manj dolgočasno. Gibanje znotraj zavoda ni omejeno in vse aktivnosti potekajo normalno. Stanovalci ne občutijo krize epidemije in z vsem so ustrezno priskrbljeni, zato naj vas ne skrbi.

IMG_20200325_075825
Zaposleni smo se pripravili na izredne razmere, kolikor je to mogoče. Pripravili smo krizni načrt glede prostora in številčnosti nujnih ekip za delo. Vsako jutro se pred predajo službe sestane skupina za krizno delo (direktor, glavna sestra, socialna delavka in zdravnica), da se tekoče dogovarjamo o ukrepih.  Za varno delo smo imeli prikaz uporabe osebne varovalne opreme, kar so nam prijazno predstavili zaposleni ZD Krško. Tudi sicer zavodi v lokalni vsakodnevno sodelujemo v obeh smereh. V Domu tako kuhamo kosila za zunanje uporabnike, ki jih oskrbuje CSD ter za zaposlene v NMP ZD Krško. S hotelom Kunst smo se dogovorili, da bomo imeli zaposleni zagotovljena prenočišča, v kolikor bo to potrebno.

Edino težava nam je trenutno pomanjkanje varovalne opreme na trgu, saj je ni mogoče kupiti, vendar imamo zagotovilo Ministrstva za zdravje, da jo bomo dobili, če jo bomo potrebovali. Verjamemo tudi, da nam bo v primeru, da bodo zboleli stanovalci, na pomoč priskočili tudi v CZ. Vendar v Domu ne stojimo križem rok, že tretji dan v lastni pralnici šivamo bombažne maske za obraz.

Z veseljem tudi sporočamo, da stanovalci in zaposleni trenutno ne kažejo nobenih znakov virusnega obolenja. Vsi si želimo, da bi tako ostalo čim dlje. Polagamo na srce, da nam še naprej zaupate, da se stanovalci res dobro počutijo ter da za njih ustrezno skrbimo  vsi zaposleni skupaj z domsko zdravnico.  Vse svojce prosimo za zaupanje, da jih bomo v nujnih primerih pravočasno obveščali in jih v primeru kakršne koli potrebe, kjer bo potrebna njihova pomoč, poklicali.«

Vir: Občina Krško, foto: DSO Krško

Kmetijsko gozdarski zavod Krškemu podaril zaščitno opremo

Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto, Kmetijsko svetovalna služba Krško
je Občini Krško včeraj podarila zaščitno opremo, in sicer 29 kosov zaščitnih kombinezonov, 100 parov zaščitnih prekrival za obuvala (do gležnja) in 200 parov zaščitnih prekrival za obuvala (do kolena). Zaščita za čevlje je za uporabo primerna pri vseh, ki bodo obiskovali bolnike na njihovem domu.

Župan občine Krško mag. Miran Stanko se je ob tem zahvalil predstavnikom krške svetovalne službe in poudaril, da bodo opremo predali službam, ki v tem času nudijo nesebično pomoč. Kot je še dodal, žal druge opreme iz blagovnih rezerv RS še niso prejeli, zato iščejo druge možnosti.

Še enkrat pozivajo vse občanke in občane, da upoštevajo navodila in sprejete ukrepe, saj le na ta način lahko omejimo širjenje epidemije, ter se zahvaljujejo vsem delavcem, še posebej v zdravstvu, socialnih službah, intervencijskih službah, civilni zaščiti ter vsem prostovoljcem za njihovo nesebično pomoč, trud in predanost. Župan pa ob tem poziva k solidarnosti.

Vir: Občina Krško
« Nazaj na seznam