Časopis za pokrajino Posavje
16.01.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Evropskem parlamentu obeležili svetovni dan čebel

Objavljeno: Torek, 15.05.2018    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Franc_Bogovič_Počastitev_svetovnega_dneva-čebel_v_EP_2
Na pobudo evropskih poslancev Lojzeta Peterleta (NSi/EPP) in Franca Bogoviča (SLS/EPP) so danes v Evropskem parlamentu v Bruslju obeležili 1. svetovni dan čebel. Zajtrka, za katerega so med darovali slovenski čebelarji, so se udeležili evropski poslanci, predstavniki Evropske komisije, prisotne pa je nagovoril tudi slovenski veleposlanik v Kraljevini Belgiji dr. Rado Genorio.

»Razglasitev svetovnega dneva čebel je izjemen dosežek slovenskih čebelarjev in tudi slovenske diplomacije. Namen tega dneva je širjenje ozaveščenosti o čebelah in iskanju njim naklonjenih rešitev širom celega sveta,« sta poudarila Peterle in Bogovič.
 
Počastitev_svetovnega_dneva-čebel_v_EP-Medeni_zajtrk
»Čebele nas povezujejo, to smo evropski poslanci dokazali že večkrat,” je dodal Peterle in izpostavil ogroženost čebel: “Vemo, da čebele ne umirajo same. Ko so ogrožene čebele, so ogrožene tudi druge vrste. Ko gre za čebele, gre tudi za preživetje človeka. Brez čebel ni prihodnosti.”
 
»Upam, da bo praznovanje svetovnega dneva čebel v Evropskem parlamentu postala vsakoletna tradicija. Čebele, poleg osnovne dejavnosti pridobivanja medu, skrbijo za opraševanje, s čimer neposredno vplivajo na pridelavo hrane. Čebele prav tako pomagajo pri ohranjevanju biotske raznovrstnosti v okolju ter so kot takšne indikator stanja v naravi. Kot pridelovalec jabolk v svoj sadovnjak v času cvetenja vsako leto postavim 10 panjev čebel, saj je prisotnost čebel med cvetenjem zagotovilo za dober pridelek,« je dejal Bogovič.
 
Bogovič je ob tem tudi spomnil, da je Evropski parlament letos marca sprejel resolucijo o čebelarstvu v EU, v kateri »smo Komisijo in države članice EU pozvali k pripravi učinkovite, obsežne in dolgoročne strategije EU za izboljšanje zdravja čebel, krepitvi boja proti umiranju čebel, ukrepanju proti ponaredkom na trgu z medom ter tudi k povečanju financiranja nacionalnih čebelarskih programov iz proračuna EU za 50 %.«
 
Slovesnosti ob 1. obeležitvi svetovnega dneva čebel bodo potekale med 18. in 20. majem 2018, v Žirovnici, Višnji Gori in Brdu pri Kranju, vrhunec praznovanja pa bo osrednja proslava ob Svetovnem dnevu čebel v nedeljo, 20. maja 2018, ki bo potekala pod pokroviteljstvom Boruta Pahorja, predsednika Republike Slovenije.
 
Vir in foto:  Pisarna evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP)
« Nazaj na seznam