Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V izgradnji videmski železniški nadhod

Objavljeno: Sreda, 17.04.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
V izgradnji videmski železniški nadhod

Predvidoma naj bi bil nadhod dokončan najkasneje do konca meseca aprila.

Potem ko je bil februarja lani odstranjen dotrajan in že dlje časa zaprt kovinski nadhod nad železniško progo v Krškem, in bi morala do sredine leta tega že nadomestiti nova kovinska konstrukcija, se je 97.000 evrov vreden projekt ustavil pri pridobivanju dovoljenja s strani Slovenskih železnic za izvedbo del.

Več usklajevalnih pogovorov med Občino in Slovenskimi železnicami je vendarle obrodilo sadove in po letu zamika v teh dneh podjetje Willly Stadler iz Velike vasi, v katerem so odstranili tudi prvotno konstrukcijo, že postavljajo novo, dela pa naj bi bila dokončana najkasneje do konca tega meseca.

Prvotni nadhod so dali z namenom varnega prečkanja železniških tirov delavcev leta 1957 postaviti v tovarni celuloze in papirja, v kateri so leta 2001, oz. njeni naslednici Vipap Videm, financirali tudi nujna vzdrževalna dela. Zatem je nadhod služil za prehod še dobrih deset let, ko so ga leta 2013 zaradi dotrajane konstrukcije popolnoma zaprli. Ker ne v tovarni ne na Slovenskih železnicah niso izkazali pripravljenosti financirati vnovične obnove, je nadhod za simboličnih 100 evrov leta 2015 odkupila Občina Krško. Na slednji so si tudi prizadevali za kar se da hitro obnovo, saj po zaprtju nadhoda železniške tire dnevno prečka večje število zaposlenih v tovarni in drugih občanov, predvsem pa je zaskrbljujoče, do bližnjico preko tirov v večjem številu ubirajo tudi krški srednješolci, ki se pred tem bodisi z avtobusom bodisi z vlakom pripeljejo v Krško.

B. M.
« Nazaj na seznam