Časopis za pokrajino Posavje
21.11.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Kostanjevici vendarle brez zapletov izpeljali sejo

Objavljeno: Torek, 05.12.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_1745

Seja je tokrat minila dokaj mirno in brez zapletov.

Včerajšnji drugi sklic 14. redne seje kostanjeviškega občinskega sveta je bil vendarle uspešen, saj se je seje udeležilo pet od devetih svetnikov, ki so v dveh urah obdelali vseh enajst točk dnevnega reda.

Tokrat so manjkali vsi štirje preostali člani svetniške skupine (Andrej Rajar, Anton Zagorc, Andrej Kerin in Lovro Metelko), prišel pa je podžupan Aleš Kegljevič, ki je bil pri prvem sklicu 23. novembra službeno odsoten. V mnogo bolj konstruktivnem vzdušju kot pred desetimi dnevi so sprejeli ugotovitveni sklep o prenehanju mandata Jožici Lešnjak, tako da lahko zdaj v 1. volilni enoti (območje naselij Avguštine, Dolšce in Oštrc) razpišejo nadomestne volitve. Kot predstavnike občine v svet OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki so imenovali Franca Gramca, Francija Štokarja in Matjaža Jakšeta, v svet Posavskega muzeja Brežice pa Gorana Milovanovića. Sprejeli so sklep o neizbiri kandidata za direktorja Posavskega muzeja Brežice na razpisu leta 2014, kar je pogoj, da se lahko objavi razpis za novega direktorja muzeja.

Potrdili so zaključni račun občinskega proračuna za leto 2016, v katerem je občina sicer delovala le na podlagi sklepov o začasnem financiranju. Zabeležili so 2,2 milijona evrov prihodkov in 2,1 milijona evrov odhodkov in odplačali slabih 83 tisoč evrov dolga. Svetnico Melito Skušek je zanimalo, kaj je s projektom Posavska špajza, v okviru katerega so uredili mestno tržnico, ki pa je že od maja, ko je potekla pogodba z upravljalcem, Zavodom Otok, zaprta. Anita Kranjc iz občinske uprave je pojasnila, da novega najemnika zaenkrat še neuspešno iščejo, glede morebitnega vračila EU sredstev pa naj ne bi bilo strahu, saj je šlo za skupen posavski projekt, ki je v drugih občinah bolj zaživel. Skuškova je vprašala tudi, kaj se dogaja glede uskoškega stolpa v Črneči vasi in župan Ladko Petretič je pojasnil, da se zaključuje zunanja ureditev objekta, ki so ga sicer že prenovili. Spomladi naj bi bil nared za ogled, a mu bo treba dati še vsebino, pri čemer se bo vključila Galerija Božidar Jakac.

Sprejeli so še sklep o ceni socialnovarstvene storitve Pomoč na domu, ki je od 1. decembra dalje malenkost dražja in za uporabnike znaša 7,71 evra/uro (ob nedeljah 40 %, ob praznikih pa 50 % več). Iz kostanjeviške občine je trenutno enajst uporabnikov storitve, ki jo izvaja CSD Krško (oktobra jih je bilo celo 17), občina pa za sofinanciranje letno nameni nekaj več kot 40 tisoč evrov. Skuškova se je zavzela za povečanje te vsote in posledično višji odstotek sofinanciranja.

Potrdili so še načrt razvoja odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij naslednje generacije v občini. Slednji, kot je povedal Stanislav Rostohar iz občinske uprave, sicer ne vsebuje konkretnih načrtov in je le »vstopnica« za vključitev v javno-zasebni projekt Rune, s katerim bodo poskušali pokriti t. i. bele lise, za katere ni komercialnega interesa večjih operaterjev. Težava kostanjeviške občine je namreč redka poseljenost, zlasti manjši zaselki v gorjanskem delu občine. Medtem ko naj bi Telekom s širokopasovnim omrežjem v naslednjem letu opremil poleg Kostanjevice na Krki tudi Oštrc in Črnečo vas, Orehovec, Malence in Koprivnik, Dobe, Karlče in Slinovce, bodo problematične zlasti vasi v smeri proti Vodenicam.

P. P.
 
« Nazaj na seznam
»