Časopis za pokrajino Posavje
26.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Krškem bodo izvajali pilotni projekt intergrirane oskrbe na domu

Objavljeno: Sreda, 12.09.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
CSD Krško-integrirana oskrba Most (8)

Z delovnega srečanja partnerjev v projektu ...

V ponedeljek, 10. 9., so na Centru za socialno delo Krško pripravili prvo delovno srečanje partnerjev, s katerimi bodo sodelovali v projektu Integrirana oskrba v občini Krško »MOST«.

Z omenjenim projektom bodo poskušali povezati različne oblike socialnovarstvene in zdravstvene pomoči starejšim in drugim potrebnim osebam v enotno mrežo. »Ugotavljamo, da z našimi storitvami pomoči na domu še vedno ne moremo zadovoljiti vseh potreb tako uporabnikov kot njihovih svojcev, zato že nekaj let iščemo različne načine, kako preseči to, kar lahko nudimo v okviru obstoječe zakonodaje in ljudem pomagati, da čim dlje ostanejo v domačem okolju, ki ga poznajo, in med ljudmi, ki jih imajo rade,« pravi vodja pomoči na domu na CSD Krško Carmen Rajer, ki bo tudi vodja tega projekta.
Krsko-nekdanja Železnina (6)

... ki bo potekal v novi stavbi na mestu nekdanje Železnine.V krškem CSD so se zato letos prijavili na javni razpis Ministrstva za zdravje za izbor pilotnih projektov, ki bodo podpirali prehod v izvajanje sistemskega zakona o dolgotrajni oskrbi, in bili julija na njem izbrani kot eden treh izvajalcev v Sloveniji – razen Krškega ga bodo izvajali še v Zdravstvenem domu Celje in Koroškem domu starostnikov. Za njegovo izvedbo so dobili odobrenih 1,7 milijona evrov, pri čemer bo 80 % prispeval Evropski socialni sklad, 20 % pa Republika Slovenija.  Pri projektu »Most« so se povezali z Občino Krško, Domom starejših občanov Krško, Zdravstvenim domom Krško, Splošno bolnišnico Brežice in Varstveno delovnim centrom Krško – Leskovec, podporni partnerji pa so še Hospic za Dolenjsko, Posavje in Belo krajino, Društvi Sožitje in Sonček, Društvo upokojencev Krško ter Društvo gluhih in naglušnih Posavja Krško. »Predloge iz zakona o dolgotrajni oskrbi bomo poskušali preveriti, ugotoviti potrebe naših občanov, vsem, ki so vključeni v neko sistemsko oskrbo, in njihovim svojcem zagotoviti vse informacije na enem mestu ter jih usmeriti na dodatne oblike pomoči,« pravi direktorica Marina Novak Rabzelj.
 
V okviru dveletnega pilotnega projekta (Krško bo primer ruralnega področja) bodo vzpostavili enotno vstopno točko (EVT), tim dolgotrajne oskrbe in enoto za ohranjanje samostojnosti. Skupno je predvidenih 14 novih zaposlitev, od tega devet v okviru CSD Krško, ostale pa pri drugih partnerjih. Prostori, namenjeni izvajanju projekta, bodo v novem objektu na mestu nekdanje Železnine, nabavili bodo tudi ustrezna terenska vozila, vzpostavili bodo tudi sistem e-oskrbe.

Podrobneje pa v jutrišnjem Posavskem obzorniku.
 
P. P.
 
« Nazaj na seznam