Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V novicah UE Krško tudi o novostih na področju vodenja Registra kmetijskih gospodarstev

Objavljeno: Ponedeljek, 30.01.2023    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Upravna_enota_obcina_Krsko (3)

UE Krško (foto: arhiv PO)

Z Upravne enote Krško so poslali mesečno obvestilo za javnost, v katerem so navedene novosti na področju vodenja Registra kmetijskih gospodarstev in da je UE Krško prejela dve priznanji za kakovost CAF. 

  • Novosti na področju vodenja Registra kmetijskih gospodarstev
Na osnovi sprememb Zakona o kmetijstvu in Pravilnika o registru kmetijskih gospodarstev (RKG) morajo upravne enote pri vsaki spremembi podatkov o zemljiščih v RKG od nosilca kmetijskega gospodarstva, ki ni lastnik zemljišč, tudi če gre za lastništvo družinskih članov, zahtevati, da priloži dokazilo o pravici do uporabe zemljišč (na primer zakupna pogodba, soglasje lastnika zemljišč ali druga pravna podlaga, iz katere izhaja pravica do uporabe zemljišč).

Poleg podatkov o kmetijskih zemljiščih se po novem v RKG vodi tudi podatek o krajinskih značilnostih na kmetijskem gospodarstvu. Krajinske značilnosti, ki so pomembne za ohranjanje biotske raznovrstnosti, so določene na podlagi predpisov s področja ohranjanja narave in so nujne za izvedbo in kontrolo obveznega osnovnega standarda DKOP 8 (standardi za dobre kmetijske in okoljske pogoje) v okviru pogojenosti in nekaterih ukrepov kmetijske politike.

V RKG se pri kmetiji več ne vodi podatka o namestniku nosilca. V primeru smrti nosilca se kmetija prenese na novega nosilca s soglasjem večine oseb, ki so na smrtovnici navedene kot dediči. V ostalih primerih prenosa kmetije (prodaja, zakup, dedovanje, drugi pravni posli) mora novi nosilec prenesti vsa zemljišča kmetije, ki so bila v lasti prejšnjega nosilca in članov kmetije, ter pridobiti pravico do njihove uporabe za najmanj pet let.

Ukinjen je tudi obvezen vpis članov kmetije v RKG. Kot člani kmetije se lahko vpišejo osebe, starejše od 15 let, ki so sorodniki nosilca (nabor ostaja nespremenjen) ali živijo na istem stalnem prebivališču kot nosilec in podajo soglasje k vpisu na kmetijo. S sprejetjem nove zakonodaje so člani kmetije, ki izpolnjujejo pogoj za vpis, ostali vpisani v RKG. Izbrisali se bodo lahko ali na zahtevo nosilca ali na lastno zahtevo.

Nosilcem priporočamo, da dobro pregledajo vrisane GERK-e (grafične enote rabe kmetijskega gospodarstva) svojega kmetijskega gospodarstva, in jih po potrebi uskladijo. Iz GERK-ov je treba izločiti novogradnje, zaraščene površine, javiti spremembo vrste rabe in odjaviti GERK-e, ki jih več ne obdelujejo oz. prijaviti nove GERK-e.

Podatke, vpisane v RKG in informacije o morebitnih napakah na kmetijskem gospodarstvu, si lahko ogledate na https://rkg.gov.si/ GERK/eRKG/ (vstop z digitalnim spletnim potrdilom preko SiPass) ali na javnem pregledovalniku na https://rkg.gov.si/GERK/WebViewer z vnosom svoje KMG-MID številke (le informacije o napakah na KMG in o kmetijskih zemljiščih v uporabi).

Nosilcem priporočamo, da se za termin urejanja podatkov na Upravni enoti Krško predhodno dogovorijo glede na datum, ki jim ga je Kmetijska svetovalna služba določila za izpolnjevanje zbirne vloge. Naročijo se lahko na tel. št. 07 49 81 444 in 07 49 81 442 v času uradnih ur (v ponedeljek in torek od 8. do 12. ure ter od 13. in 15. ure, v sredo od 7. do 12. ure ter od 13. do 17. ure, v petek od 8. do 13. ure).

Nova kampanja zbiranja vlog za kmetijske subvencije iz programskega obdobja 2023-2027 se bo začela z 31. 3. 2023, vloge pa morajo kmetovalci oddati elektronsko do 10. 7. 2023, pri čemer jim lahko pomagajo v kmetijsko svetovalni službi.

Nosilcem kmetijskih gospodarstev, ki zbirne vloge v letu 2023 ne bodo oddajali, svetujemo, da svoje podatke v RKG uredijo po 10. 7. 2023.
  • Upravna enota Krško prejela dve priznanji za kakovost CAF
Ministrica za javno upravo, Sanja Ajanović Hovnik, je 19. 1. 2023 na slovesni podelitvi priznanj za kakovost za leto 2022 po modelu Skupnega ocenjevalnega okvira CAF (Common Assesement Framework) podelila priznanja 30 organizacijam javnega sektorja, med njimi so ministrstva, upravne enote, občine in javni zavodi.

Med tremi organizacijami, ki so uspešno prestale zunanje ocenjevanje po modelu CAF EPI – zunanja povratna informacija in prejele zlato priznanje »Uspešni uporabnik CAF« je tudi Upravna enota Krško.

Srebrno priznanje »Uporabnik CAF« je prejelo dvajset organizacij, ki so samooceno v preteklih letih izvedle več kot enkrat. Med njimi je tudi Upravna enota Krško, ki je v letu 2022 izvedla že 10. samooceno delovanja po modelu CAF.

Bronasto priznanje »Začetnik CAF« je prejelo sedem organizacij, ki so samooceno izvedle prvič.

Ministrica je v uvodnem nagovoru poudarila, da stalno in zavzeto delovanje uporabnikov CAF na področju kakovosti kaže, da skrb za kakovost ni obremenitev, ampak edina možna izhodna strategija. S stalnimi izboljšavami, inovacijami, svežimi idejami in odprtostjo so naše storitve vsak dan bližje potrebam uporabnikov. Prejemnikom priznanj se je zahvalila, da redno skrbijo za preverjanje kakovosti svojega delovanja. Zahvalila se je tudi ekipi Ministrstva za javno upravo, ki organizacijam nudi pomoč in podporo pri izvajanju samoocenjevanja po modelu CAF.

Več na spletni strani Ministrstva za javno upravo na: Slovesna podelitev priznanj uporabnikom Skupnega ocenjevalnega okvira – modela CAF za leto 2022 | GOV.SI.

Vir: UE Krško
« Nazaj na seznam