Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V novo šolo in vrtec v Cerkljah predvidoma 11. septembra

Objavljeno: Sobota, 02.09.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
os_cerklje_od_zunaj31

V ohranjenem starem delu šole bodo uprava, knjižnica in zobozdravstvena ambulanta.

Cerkljanski učenci in otroci vrtca Pikapolonica novega šolskega leta včeraj še niso pričeli v novih šolskih in vrtčevskih prostorih, ampak naj bi se vanje preselili v ponedeljek, 11. septembra. Tako bodo prihajajoči teden še vedno v prostorih cerkljanske vojašnice, nato pa bodo prvič vstopili v povsem novo šolo in vrtec.

os_cerklje_od_zunaj40

Zastekljena telovadnica, ki je delno vkopana v zemljo

Po besedah župana občine Brežice Ivana Molana je dogovorjeno, da bo nov šolski objekt v Cerkljah ob Krki ravno na prvi šolski dan tudi dokončan. Nato bo šolsko osebje imelo še teden dni časa, da se privadi na vso novo tehnologijo, predvsem na način ogrevanja, kuhinjo in še nekatere ostale stvari. Na občini pričakujejo, da bi otroci v novo šolo oz. vrtec vstopili v ponedeljek, 11. septembra.

os_cerklje_od_zunaj20

Objekt vrtca z igrali

Na žalost moramo poročati, da so se zgodile tudi že prve oblike vandalizma - šlo je za poškodbo zaščitnih mrež na šolskem igrišču. »Upam, da se bodo krajani in ostali zavedali, da je ta šola njihova in da s tem ne uničujejo občinskega, šolskega premoženja, ampak skupno premoženje, ki je namenjeno predvsem njim,« je pokomentiral župan in dodal, da že razmišljajo in se dogovarjajo s projektantom, da bi se šolsko igrišče ogradilo, kar pa ne pomeni, da zaradi tega ne bi bilo dostopno za krajane. Vsekakor bo potrebno več nadzora v okolici šole, je še povedal župan.

Ravnateljica OŠ Cerklje ob Krki dr. Stanka Preskar ob skorajšnji selitvi v novo šolo pravi, da ima ta več scenarijev, kar je odvisno od zaključevanja del in prevzemanja prostorov. »Pomembno je, da bomo uredili internetno povezavo, saj je veliko sistemov vezanih nanjo. Pri selitvi si bomo po potrebi pomagali z Vojašnico Jerneja Molana. Logistika je naslednja: čiščenje in postopno vseljevanje. Zaposleni so pripravljeni, da se bomo vseljevali tudi po delovnem času, saj drugače ne bo šlo. Šolski delavci so prostore že videli in se že veselijo vselitve,« poudarja.

Naj spomnimo: novi šolski prostori so namenjeni za devet do 12 oddelkov šole in pet oddelkov vrtca, skupaj za maksimalno predvideno število učencev 252 in za 110 otrok vrtca (trenutno obiskuje šolo skoraj 200 učencev, v vrtec pa je vključenih čez 80 otrok). Novi del šole je sestavljen iz treh komponent: samostojnega objekta vrtca na vzhodni strani parcele, ki mu je zagotovljena suha povezava s šolo, ta predstavlja osrednji del in je lociran južno od obstoječega starega objekta, s katerim je povezan s hodnikom, ter objekt telovadnice na severozahodnem delu parcele, ki je delno vkopana v zemljo. Večina učilnic in vse igralnice so orientirane na jug, dobro osvetljenost prostorov zagotavljajo tudi t. i. svetlobni jaški.

Gradbeno obrtniška dela je izvedlo podjetje AS-Primus d.o.o., strojne instalacije podjetje Kolektor Koling d.o.o, elektro instalacije in zunanje ureditve Kostak d.d., strokovni nadzor nad deli pa je izvedel krški Savaprojekt d.d.

Uradna otvoritev novih šolskih prostorov bo v soboto, 28. oktobra, na občinski praznik s pričetkom ob 11.00. V spodnji fotogaleriji si oglejte, kako nov šolski objekt v Cerkljah izgleda od zunaj.

R. R.
« Nazaj na seznam
»