Časopis za pokrajino Posavje
26.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Ozarinem Dnevnem centru Brežice obeležili svetovni dan duševnega zdravja

Objavljeno: Četrtek, 11.10.2018    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Dan odprtih vrat 012
Ozara Slovenija, Nacionalno združenje za kakovost življenja je humanitarna in neprofitna organizacija, ki deluje na področju socialnega varstva. V naše programe se vključujejo odrasle osebe s težavami v duševnem zdravju, po zaključenem psihiatričnem zdravljenju v bolnišnicah. Naši programi so namenjeni nadaljevanju rehabilitacijskega procesa oseb s težavami v duševnem zdravju v domačem okolju. Tako dnevni center, ki deluje v Brežicah, ponuja dnevno in organizirano obliko psihosocialne podpore ljudem, ki potrebujejo pomoč pri uresničevanju svojih potreb ter konstruktivnemu preživljanju prostega časa.

V sredo, 10. 10. 2018, smo v sklopu Brežiškega oktobra obeležili svetovni dan duševnega zdravja. Pripravili smo dan odprtih vrat s predstavitvijo biltena, izdelkov, ki nastajajo v ustvarjalnih in kulinaričnih delavnicah. Dogodek smo poimenovali »Z ustvarjalnostjo do duševnega zdravja«. Našega dogodka se je udeležila skupina stanovalcev Doma upokojencev Brežice kakor številni predstavniki občine, organizacij in društev v lokalni skupnosti, s katerimi že leta sodelujemo. Goste je pozdravila Ana Ferk, strokovna delavka v dnevnem centru, in spregovorila o delu in življenju v naši hiši ter predstavila številne aktivnosti, ki jih izvajamo, kakor tudi težave, s katerimi se srečujemo pri svojem delu. Svetovni dan duševnega zdravja je priložnost, da se širšo javnost opozori, da so ljudje s težavami v duševnem zdravju v hudih finančnih stiskah (so invalidsko upokojeni ali pa so prejemniki denarnih socialnih pomoči), živijo na obrobju družbe, so pogosto socialno izključeni, kar še poglablja njihove duševne stiske. Zato se na Ozari trudimo, da vzpostavljamo prijetno, varno in sproščeno okolje za vsakega, ki vstopi v našo hišo. Podžupanja občine Brežice, gospa Katja Čanžar, je pozdravila vse prisotne in poudarila, da se na občini zavedajo pomena delovanja društev na področju duševnega zdravja in so veseli sodelovanja med organizacijami. Prisotnim je čestitala ob svetovnem dnevu duševnega zdravja in povedala, da so na občini tudi v prihodnje pripravljeni pomagati pri izvajanju našega programa.

Sodelavka Tatjana Hlava je predstavila izredno uspešen projekt »Ozarin vrt«, v katerega se aktivno vključujejo naši uporabniki. V nadaljevanju je predstavila tudi naše kulinarične delavnice, v okviru katerih zagotavljamo topel obrok našim uporabnikom. Sledil je kulturni program, v katerem so naši uporabniki Nataša Slakonja, Jože Kovač, Ivan Zupanc, Dane Kovač, Suzana Lapuh in Mojca Požgaj zapeli ob spremljavi kitare Jožeta Kovača in predstavili letošnjo številko biltena Ozarina srca. Po zaključenem kulturnem programu smo druženje nadaljevali v Ozarini kuhinji ob sproščenem pogovoru.

Pripravila:
Ana Ferk, univ.dipl.soc.del.,
strokovna delavka v Dnevnem centru Brežice
« Nazaj na seznam