Časopis za pokrajino Posavje
16.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V petek kar 63 okužb in dve smrtni žrtvi v Posavju; stanje v Loki in Brežicah se umirja

Objavljeno: Sobota, 14.11.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
koronavirus-covid-19 (5)
V posavskih občinah je bilo v petek odkritih 63 novih okužb s koronavirusom, kar je po 27. oktobru, ko jih je bilo 67, drugo največje dnevno število novih okužb. Skupno število okužb je naraslo na 441 oz. 30 več kot dan prej. Zabeleženi sta tudi dve novi smrtni žrtvi covida-19, skupaj jih je bilo doslej v Posavju 56.

Kar 27 novih okužb je bilo odkritih v sevniški občini, kjer jih je zdaj aktivnih 122. 18 novih okužb je v občini Brežice, skopno pa jih je 152. V krški občini so odkrili 12 novih okužb, skupno jih je 112. V Radečah je 5 novih okužb, skupno 28. V Kostanjevici na Krki je ena nova okužba, skupaj 12, medtem ko v Bistrici ob Sotli ostajajo pri 15 okužbah. Obe smrtni žrtvi covida-19 sta iz sevniške občine, kjer so jih doslej zabeležili že 41, kar občino uvršča med tiste z najvišjo smrtnostjo.

V Sloveniji več kot 1700 okužb in 41 mrtvih

V petek je bilo v državi opravljenih 6675 testiranj in potrjenih 1731 okužb (več kot 100 več kot prejšnji petek) z novim koronavirusom (26 % pozitivnih). Aktivnih okužb je zdaj 19803, hospitaliziranih je 1224 bolnikov (155 sprejetih, 95 odpuščenih), od tega 34 v brežiški bolnišnici (4 sprejeti, 1 odpuščen, 1 umrl), intenzivno nego potrebuje 201 bolnik (20 sprejetih, 13 odpuščenih). Drugi dan zapored je umrlo 41 bolnikov s covidom-19, skupno doslej 765.

V TDU Loka brez novih okužb

"Razmere v Trubarjevem domu Loka so še vedno stabilne, saj v novembru kljub nekaj čez 100 izvedenim testiranjem nismo med stanovalci zabeležili nobene nove okužbe s covid-19," je na Facebooku sporočil direktor doma mag. Robert Potočnik. Na delo so se do danes vrnili vsi zaposleni razen petih, med stanovalci pa jih na ozdravitev čaka še devet, dva med njimi sta na bolnišničnem zdravljenju. Od zadnjega poročanja je žal umrla ena stanovalka. "Večina ozdravelih stanovalcev se je že preselila nazaj v njihove sobe, preostali pa se bodo predvidoma v naslednjem tednu oziroma ob nastopu vseh pogojev za premestitev," pravi Potočnik.

Včeraj so izvedli tudi cepljenje proti sezonski gripi, in sicer so bili cepljeni skoraj vsi stanovalci, razen tistih, pri katerih obstaja kakšen razlog zdravstvene narave, zaradi katerega cepljenje ni priporočljivo, in seveda stanovalcev, ki se s cepljenjem niso strinjali.
"V mesecu dni boja z okužbo s covidom-19 v domu smo bili z vseh strani deležni nesebične podpore raznih organizacij, služb in posameznikov, zato te dni urejamo podatke o prejeti pomoči in bomo to v začetku tedna tudi objavili. Se pa vsem že danes iz srca zahvaljujemo za njihova plemenita dejanja, prav tako pa svojcem in drugim ljudem, ki so nam v najtežjih trenutkih nudili podporo.
Hvala vsem skupaj in vsakemu posebej, vse dobro želimo, predvsem pa ostanite zdravi!" zaključuje direktor.

Umirjanje stanja tudi v DU Brežice

Da se stanje počasi umirja, so pred dnevi sporočili tudi iz Doma upokojencev Brežice, saj se pri njih število stanovalcev z aktivno okužbo s covid-19 zmanjšuje, postopoma se v delovni proces vračajo sodelavci, ki so covid–19 preboleli. Nadaljevali so z odseljevanjem stanovalcev iz sive cone (sum na okužbo) nazaj v njihove sobe ter s preseljevanjem stanovalcev, pri katerih okužba ni več aktivna, iz rdeče cone v njihove sobe. "Vsakodnevno se zaposleni soočajo s prekomerno utrujenostjo. Ves čas iščemo različne rešitve, da bi nadomestili velik izpad kadra. Hvaležni smo za pomoč dveh medicinskih sester iz Zdravstvenega doma Brežice, sodelavk iz naših delovnih enot, treh študentk in dijaka. Še naprej si bomo prizadevali po najboljših močeh, da nam uspe čimprej premagati to situacijo. Lepo vas pozdravljamo in vam želimo vse dobro!" sta zapisali vodja enote DU Brežice mag. Valentina Vuk in direktorica DUM Impoljca Darja Cizelj.

P. P.
 
« Nazaj na seznam