Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Pišecah s proslavo počastili krajevni praznik in 80 let od začasne osvoboditve kraja

Objavljeno: Ponedeljek, 08.07.2024    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_4902

Med proslavo ob prazniku KS Pišece

Minulo soboto so pri spomeniku v Pišecah s proslavo obeležili krajevni praznik, ki ga Pišečanke in Pišečani praznujejo v spomin na prvo začasno osvoboditev kraja s strani prvega bataljona Kozjanskega partizanskega odreda, od katere je dan kasneje, 7. julija, minilo natanko 80 let.

Dogodek je potekal v znamenju več govorov, med drugimi sta navzoče nagovorila predsednik Sveta KS Pišece Primož Hribšek in tokratni slavnostni govornik zgodovinar dr. Martin Premk, ter kulturnega programa v izvedbi pišeške šole in sekcij domačega kulturnega društva.

Prvič so praznik KS Pišece obeležili že leta 1956
DSC_4904

Predsednik Sveta KS Pišece Primož Hribšek


Kot je bilo omenjeno, je 7. julija 1944 prvi bataljon Kozjanskega odreda, v katerem so bili večinoma domačini, prevzel nemško postojanko v Pišecah in tako za kratek čas osvobodil ta kraj. Zajete orožnike so odvedli v Podgorje pri Pišecah, kjer jim je komandant Kerin pojasnil cilje NOB. Preden so orožnike izpustili, so naredili še zamenjavo oblek, kmalu zatem so jim zavezali oči in jih odvedli proti Podsredi, kjer so jih izpustili. Ta dogodek je tudi povod za praznovanje krajevnega praznika v Pišecah, ki so ga prvič obeležili že leta 1956, tradicijo praznovanja pa z manjšimi presledki nadaljujejo še danes. Enodnevna zasedba Pišec s strani prvega bataljona je pomembna z vidika moralno-politične priložnosti, saj je bila zasedba izvedena, ko je bil nacistični okupator na tem območju zelo močan.

Hribšek: Zdaj je čas, da stopimo skupaj
DSC_4893

Slavnostni govornik je bil zgodovinar in aktualni poslanec DZ dr. Martin Premk.


Po Hribškovih besedah jim je ob praznovanju letošnjega krajevnega praznika lahko toplo pri srcu, kajti »kraj, ki slovi po svoji neopisljivi lepoti, se razvija in ima še večji čar zaradi dobrih ljudi, ki živijo tu«. Zahvalil se je članicama in članom Sveta KS Pišece, županu Občine Brežice ter vsem predstavnikom in članom delujočih društev, ki kakorkoli prispevajo k napredku KS in s tem k dvigu kvalitete življenja v domačem kraju. »Zaradi vseh nas, ki si želimo, da bi bilo tukaj življenje prijazno, da bi se počutili izpolnjeno, da bi imeli vse, kar potrebujemo, lahko pričakujemo lepši in boljši jutri. Prav zdaj, dragi krajani, je čas, da stopimo skupaj in ohranjamo največje in edine prave vrednote: spoštovanje, sodelovanje, prijaznost, skrb za sočloveka,« je poudaril Hribšek ter v nadaljevanju naštel nekaj aktivnosti in investicij, ki so jih v času od zadnjega krajevnega praznika v pišeški KS uspeli realizirati. Omenil je, da so konec preteklega leta namenu predali moderniziran 1400 metrov dolg odsek lokalne ceste Dednja vas–Orehovec, kjer je bil zamenjan spodnji ustroj, na novo asfaltirano vozišče, urejeno odvodnjavanje in bankine. Po sporazumnem dogovoru s ZBV NOB Brežice so hortikulturno uredili okolico spomenika in podpisali sporazum o vzdrževanju. Zamenjali so dotrajana okna na mrliški vežici, uredili hidroizolacijo, dokončali prvo fazo urejanja okolice vežice in odstranili ciprese ter končali gradnjo opornega zidu na starem pokopališču, ki ga je financirala Občina Brežice. V pripravi je ureditev prostora za raztros pepela na novem pokopališču, uredili so stopnice v medgrobnem prostoru na starem pokopališču. Pred kratkim so zaključili z deli ceste in obnovo vodovoda v Orehovcu, na odseku Cizel–Umek, zaključila so se dela na cesti v spodnjem Podgorju, v teku je 1. faza del ceste Pišece–Orehovec, v kratkem pričnejo z deli na cesti Pavlova vas–Sv. Jedrt, v pripravi pa je tudi dokumentacija za izgradnjo veznega hodnika v večnamenskem domu. Kot je še navedel Hribšek, si želijo v sodelovanju z Občino Brežice in Ministrstvom za kulturo prebuditi tudi ’spečega lepotca’ med orliškimi gozdovi – grad Pišece, ki je v pretežni meri lepo obnovljen, a je treba postoriti še marsikaj, za kar so seveda potrebna sredstva, ki pa pri urejanju takšnega kulturnega spomenika niso majhna. »Veseli nas, da so pripravljeni pomagati, da bo naš pišeški grad dobil pravo vsebino in bo tako lahko služil svojemu namenu,« je še dejal ter krajankam in krajanom čestital ob krajevnem prazniku.
DSC_4882

Delegacija med polaganjem venca in sveče pri spomeniku v Pišecah


Premk opozoril pred pojavom neofašističnih in neonacističnih idej

Premk, ki je trenutno poslanec DZ, je v slavnostnem nagovoru med drugim navedel, da se omenjeni dogodek, ki se je pred 80 leti zgodil v Pišecah, morda komu zdi majhen in nepomemben, »a za ljudi, ki so takrat nacistično oblast trpeli že četrto leto, je pomenil izjemno veliko, ne nazadnje je tudi nakazoval, da bo kmalu konec vojne ter da je Nemčija lahko in bo premagana«. Pomembno je tudi vedeti, da so partizani, potem ko so zavzeli postojanko, zaplenili veliko količino nujno potrebnega orožja, ki so ga rabili za nadaljnji boj, je dodal ter v nadaljevanju izpostavil pomen Osvobodilne fronte slovenskega naroda in ustanavljanja partizanskih čet, ki so se kasneje začele preoblikovati v pravo vojsko z brigadami, divizijami in dvema korpusoma. Premk je še poudaril, da želijo nekateri danes tako kot v preteklih desetletjih zlorabljati zgodovino za notranjepolitična obračunavanja »ter s tem žalijo in sramotijo svoje sodržavljane in svojo preteklost«. Dodal je še, da večkrat govorijo tudi proti rdeči zvezdi: »Rdečo zvezdo so imeli partizani na kapah in bila je simbol svobode, boja za boljše življenje ter čisto nič drugega, in to je tudi še danes.« Opozoril je tudi pred današnjim pojavom neofašističnih, neonacističnih idej, ki jih po njegovem uporabljajo prav tisti, »ki zlorabljajo zgodovino za politične namene, jo želijo spremeniti ter zloveščo idejo nacizma in fašizma spet uporabljati za delitev med ljudmi in sejanje sovraštva«. Izrazil je veselje nad tem, da bo v DZ prišel zakon o prepovedi poveličevanja nacizma in fašizma. »In samo da smo si na jasnem, gre za zakon proti poveličevanju nacistične in fašistične ideologije in ničesar drugega,« je dodal in še omenil, da se bodo še naprej borili za vrednote svojih prednikov – pogum, tovarištvo, sožitje, solidarnost.
DSC_4961

Člani Folklorne skupine Duplo Pišece med nastopom, zadaj praporščaki borčevskih združenj iz občine Brežice


Zbrane je nagovoril tudi predsednik ZBV NOB Brežice Tadej Škof, ki je poudaril pomen praznika v Pišecah, kaj se je dogajalo pred 80 leti in zakaj je treba spoštovati praznik oz. dejstva, ki so se dogajala v drugi svetovni vojni. »V športnem žargonu bi rekli, da je v vsaki igri oz. vojni nekdo agresor oz. napadalec in nekdo žrtev oz. branilec in tako je bilo tudi takrat leta 1941, ko so fašisti, nacisti, ustaši in domači izdajalci vkorakali v naše kraje in začeli krvavo obračunavati z nedolžnimi ljudmi. A slovenski narod se je uprl, združil in stopil na zmagovito stran koalicije, ki je po štirih letih krvave vojne slavila zasluženo zmago. Takrat se je začela pot osamosvojitve Slovenije, na kateri smo ohranili slovenski jezik, slovensko zemljo, slovensko identiteto,« je povedal in dodal, da morajo biti na takratno zgodovino vsi ponosni.
DSC_4938

Ženski pevski zbor Orlica Pišece pod vodstvom Franca Veglja


Ustanovili komisijo za pripravo načrta upravljanja gradu Pišece

Brežiška podžupanja Mojca Florjanič, ki je navzočim prav tako namenila nekaj besed, je poudarila, da se morajo danes, ko obeležujejo ta pomemben mejnik, zavedati tudi odgovornosti, ki jo imajo tudi do prihodnjih generacij. »Naša dolžnost je, da ohranimo vrednote, za katere so se naši predniki borili, in da jih prenašamo naprej. S skupnimi močmi moramo graditi družbo, kjer vladata mir in spoštovanje, se spoštujejo človekove pravice ter vsak posameznik svobodno izraža svoje mnenje,« je dejala in se zahvalila članom ZBV NOB, rekoč da so dejanja in žrtve ljudi, katerih vrednote zastopajo, omogočila, da danes živimo v samostojni in neodvisni državi. Kot je še omenila, je Občina Brežice ob koncu lanskega leta ustanovila komisijo za pripravo načrta upravljanja gradu Pišece, ki je po pol leta dela in sodelovanju z Ministrstvom za kulturo le-temu posredovala izčrpen program upravljanja gradu ter povabila trenutno ministrico k čimprejšnjemu ogledu gradu in predstavitvi programa tudi v živo.

Poslanko DZ mag. Natašo Avšič Bogovič, ki se, kot je dejala, vedno znova rada udeležuje dogodkov v Pišecah, veseli, da so v Pišecah zelo ponosni na svojo zgodovino, »ki je ena sama in nam da misliti tudi danes. Vsi vemo, kdo se je boril za to, da smo danes svobodni in svoboda ni samoumevna, zato se je zanjo treba boriti vsak dan, in to z dejanji, ne samo z besedami.« Ob prazniku je krajankam in krajanom čestitala ter jim zaželela, da so še naprej tako povezani, dobronamerni, trdosrčni in da negujejo vrednote NOB.
450109133_779038734396753_7631491493094135653_n

Udeleženci 17. kolesarskega maratona prijateljstva od Pišec do Kumrovca in spet nazaj


Delegacija v sestavi podpredsednika ZBV NOB Brežice Jožeta Zagmajstra, predsednika KS Pišece Primoža Hribška in Ivana Petančiča, sina borca, ki se je boril za osvoboditev Pišec, je na začetku proslave k spomeniku, odkritemu leta 1975, ki je posvečen kmečkim uporom, Brežiški četi, padli Srečevi četi, v Pišecah ustreljenim talcem, skupnemu boju Kozjancev in Zagorskemu bataljonu ter zmagi Kozjanskega odreda nad nemško postojanko, postavljen pa je bil tudi v spomin na drugo četo Kozjanskega bataljona II. grupe odredov, položila venec in svečo.

V kulturnem programu so sodelovali Janž Rener z recitaloma, učenka OŠ Maksa Pleteršnika Pišece Tjaša Novak z igranjem na citre, Folklorna skupina Duplo KD Orlica Pišece, Ženski pevski zbor Orlica Pišece pod taktirko Franca Veglja in Pleteršnikovi ljudski pevci, pomemben doprinos prireditvi pa so dali tudi praporščaki borčevskih združenj in člani prvega spominskega dolenjskega partizanskega bataljona. V vlogi povezovalke je bila Maša Bizjan (scenarij prireditve je pripravila Mira Starc), ki je na koncu vse zbrane povabila še na družabno srečanje pri Večnamenskem domu Pišece.

V okviru pišeškega krajevnega praznika so ta dan že v jutranjih urah organizirali tudi 17. rekreativni kolesarski maraton prijateljstva s startom v Pišecah in do Kumrovca ter spet nazaj na izhodiščno točko.

R. R., foto: R. R. in FB Visit Pišece

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»