Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Pišecah že 20 let tkejo niti za toplo stran srca

Objavljeno: Petek, 25.10.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
os_maksa_pletersnika_pisece_20_let_unesco_taborov100

Zaključek slovesnosti je minil v zelo veselem in sproščenem vzdušju.

OŠ Maksa Pleteršnika Pišece letos praznuje 20 let vstopa v svetovno mrežo Unescovih šol in prav toliko let organiziranja mednarodnih taborov. V tem tednu je v Pišecah tudi potekal 20. mednarodni Unesco tabor, tokrat pod geslom »20 let tkemo niti za toplo stran srca«.

os_maksa_pletersnika_pisece_20_let_unesco_taborov68

Ravnateljičina zahvala idejni vodji taborov v Pišecah Rut Zlobec

Jubilej so obeležili s četrtkovo slovesnostjo v večnamenskem domu Pišece, na kateri so spregovorili ravnateljica pišeške šole Nuška Ogorevc, brežiška podžupanja Mila Levec, namestnica direktorja Zavoda RS za šolstvo dr. Stanka Preskar in nacionalni koordinator Unesco ASPnet mreže šol Jože Bogataj. Ravnateljica je za naš medij izjavila, da se je pred 20 leti v Pišecah začela zgodba povezovanja ter odpiranja šolskih vrat in domov domačinov, ki so sprejeli prve begunske otroke. »Po vseh teh 20 letih organiziranja mednarodnih taborov lahko rečem, da je vredno, zato ker smo vsi po vrsti bogatejši, predvsem učenci, ki pridobijo veliko izkušenj, novega znanja, prijateljstev ter se naučijo vrednot spoštovanja, razumevanja in medgeneracijskega povezovanja. Bogatejši smo tudi učitelji, ki morajo in želijo timsko sodelovati. Še posebej pa smo ponosni na povezanost z domačini, društvi, krajem. V tednu tabora se vsi med sabo povežemo, saj tabor ne pomeni samo enotedenskega projekta in premaknitve učne vsebine iz prostora v naravo, okolje, temveč pomeni tudi način življenja,« je s posebno radostjo opisala Ogorevčeva. Dodala je, da s pomočjo Unesca in njegovih štirih stebrov izobraževanja za 21. stoletje po Delorsu – učiti se, da bi vedeli; učiti se delati; naučiti se živeti skupaj; učiti se biti –, otrokom sporočajo, kaj je tisto, kar je v življenju dejansko pomembno.

os_maksa_pletersnika_pisece_20_let_unesco_taborov112

Razstava z naslovom Retrospektiva v zgornji avli pišeške šole

Navedla je še, da vsako leto na njihovem taboru sodeluje približno 20 šol, od tega je šest ali sedem iz Hrvaške in Srbije. Število udeležencev tabora je v povprečju med 40 in 60, in če to pomnožimo z 20 leti, pridemo do lepe številke, je dejala in dodala, da je v to vključenih tudi veliko mentorjev in ne nazadnje domačinov, ki vsako leto že nestrpno pričakujejo tabor in druženje z udeleženci. Povedala je še nekaj več o letošnjem taboru, katerega koordinatorica je bila Urška Tomše in se je danes zaključil z muzikalom učencev OŠ Tenja iz Hrvaške. »V dogajanje tega tedna smo vključili tiste delavnice, ki smo jih skozi proces 20 let spoznali kot najboljše. Tako smo imeli v torek in četrtek dnevno 14 delavnic, ena od teh je bila tudi Afriški batik, ki je bila ena prvih delavnic tabora ter sta jo v Namibiji izvajali idejna vodja tabora Rut Zlobec in vodja Unesco središča za Posavje, Dolenjsko in Belo krajino Tanja Plevnik, omeniti velja še nacionalni Unescov projekt Moder stol, ki pušča sledi tudi s sporočili na modrem stolu,« je navedla. Na taborih sodelujejo tudi Gimnazija Brežice, ETrŠ Brežice, OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova, priključijo se tudi nekatere šole, ki niso del Unescovega središča, kot npr. OŠ Globoko in OŠ Bizeljsko, med hrvaškimi in srbskimi šolami pa so stalne udeleženke osnovne in srednje šole iz Buj, Sente, Pančeva, Tenje in Kragujevca.

Podžupanja Levčeva je poudarila, da so v Pišecah s svojim veličastnim dejanjem izpred 20 let naredili še korak več in se pridružili mreži, ki deluje v duhu kulture, miru in nenasilja, strpnosti in sodelovanja ter sprejemanja drugačnosti. »Ponudili ste roko tistim, ki so jo najbolj potrebovali, odprte roke pa na široko držite še danes in verjamem, da zagotovo v srcih ponosno nosite zgodbe, zaradi katerih je vaše življenje bogatejše,« je povedala in dodala, da se na občini zavedajo, kako težko je ohranjanje šole kot institucije in programov v manjših lokalnih skupnostih. »Veseli smo, ko skoraj vsakodnevno ugotavljamo, da vam to uspeva s tesnim sodelovanjem s krajani, krajevno skupnostjo in društvi, s katerimi odlično sooblikujete podobo svojega kraja,« je še dejala.

Ravnateljica OŠ Maksa Pleteršnika Pišece se je na slovesnosti s podelitvijo listin zahvalila Občini Brežice, Zavodu RS za šolstvo, Uradu za Unesco, KS Pišece, Svetu staršev OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, Turističnemu društvu Pišece, Vinogradniškemu društvu Pišece, KD Orlica Pišece, PGD Pišece, Društvu Pleteršnikova domačija, Lovski družini Pišece in idejni vodji pišeških taborov Rut Zlobec. Domači učenci so ob tem pripravili zanimiv program, v katerega so vključili tudi nekaj domačinov, ki so na oder prišli predstavit svojo dejavnost, polna dvorana pa je dokončno stala na nogah in tudi zaplesala ob glasbenih točkah učiteljev pišeške šole in članov Pihalne godbe Pišece. Program je povezoval David Križman.

V zgornji avli šole so ob tej priložnosti pripravili razstavo Retrospektiva, ki prikazuje vseh 20 let organiziranja mednarodnih taborov v Pišecah, v spodnji avli pa je nato sledilo še druženje s pogostitvijo.

R. R.
« Nazaj na seznam
»