Časopis za pokrajino Posavje
22.07.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Podbočju odprli obnovljeno šolo

Objavljeno: Petek, 30.11.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
podbocje-sola (61)

Župan je ravnateljici predal ključ šole.

V Osnovni šoli Podbočje so v petek zvečer v okviru dneva šole pripravili odprtje energetsko prenovljene šole, ki so ga popestrili še s tradicionalnim adventnim bazarjem in priložnostno razstavo o obnovi šole.

Kot je na slovesnosti v šolski telovadnici povedala v. d. ravnateljice podboške šole Marjeta Škrbina Rozman, je obnova šolske stavbe, odprte leta 1982, potekala v dveh fazah. V času lanskih poletnih počitnic je v okviru prve faze energetske sanacije potekala obnova telovadnice, ki je obsegala nov akustični strop, menjavo oken, novo fasado in postavitev prezračevalnih naprav. Dela zaradi neodzivnosti izbranega izvajalca (AS Primus) niso potekala po načrtu in so se precej zavlekla, tako da so jo namesto lanskega septembra lahko začeli uporabljati šele v letošnjem februarju.
podbocje-sola (3)

OŠ Podbočje je po 36 letih od izgradnje energetsko obnovljena.

Za drugo fazo je Občina Krško zato prekinila pogodbo za izvedbo ter z javnim naročilom izbrala drugega izvajalca (SL Inženiring), ki je v času letošnjih poletnih šolskih počitnic zaključil s sanacijo preostalega dela osnovne šole Zamenjano je bilo stavbno pohištvo, toplotno izolirano ostrešje in fasada, prenovljeni so bili prostori razredne stopnje in vrtca s prezračevalnimi kanali in klimati, urejen nov akustični strop v jedilnici in na odru, zamenjana svetila ipd.  Čeprav nekaj časa ni kazalo tako, se je pouk v letošnjem šolskem letu začel v obnovljenih prostorih šole. »Danes je za nas velik praznik. Prenovljena šola nam omogoča odlične pogoje za uspešno delo in prijetno bivanje,« je dejala ravnateljica in se zahvalila posameznikom, zaslužnim za prenovo: svojemu predhodniku Branku Strgarju, ki je začel projekt, Andreju Slugi in Martini Baznik z Občine Krško, projektantom, nadzornikom in izvajalcem del. »Spet smo dokazali, da se z odličnim sodelovanjem preskoči marsikatera ovira in hitreje uresniči zadani cilj,« je še povedala Škrbina Rozmanova.
podbocje-sola (74)

Prireditvi je sledil še adventni bazar.


 
Župan mag. Miran Stanko je obnovo šole umestil v kontekst prenove vseh šol in vrtcev v občini, obnova podboške šole pa je ena pomembnih »etap« v tej »dirki«. Povedal je, da je bila skupna vrednost naložbe 1,24 milijona evrov, pri čemer je Občina Krško uspela pridobiti 316.000 evropskih sredstev iz Kohezijskega sklada, od države 408.000 evrov nepovratnih ter 350.000 evrov povratnih sredstev, delež občine pa je znašal 166.600 evrov. Tudi on je spomnil na nesrečno izbiro izvajalca za prvo fazo obnove, kar je povzročilo veliko težav pri projektu, a se je na koncu vse vendarle dobro izteklo. Zaželel je, naj prenovljena šola še dolgo služi, da bi se v njej dobro počutili in se veliko naučili.
 
Podboške šolarji in vrtičkarji so slovesnost popestrili s prijetnim pevskim, glasbenim in plesnim programom, v okviru katerega so predstavniki razredov povedali, kaj jim je in kaj jim ni všeč v obnovljeni šoli, ki so si jo udeleženci prireditve nato lahko tudi ogledali.
 
Slovesnost je spremljal tradicionalni adventni bazar z adventnimi venčki, drugimi okraski in prazničnimi darili, katerega izkupiček je namenjen šolskemu skladu, pri njegovi pripravi pa so poleg zaposlenih na šoli in šolarjem sodelovali tudi starši.

P. P.
« Nazaj na seznam