Časopis za pokrajino Posavje
7.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V poklicni šoli nekateri na izobraževanje k delodajalcem

Objavljeno: Ponedeljek, 18.05.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
SS Sevnica, korona (16)

Delo v računalniški učilnici v sevniški srednji šoli poteka v skladu s priporočili NIJZ.

V današnjem ponedeljkovem jutru so se po dvomesečnem učenju na daljavo vrnili v šolske klopi tudi dijakinje in dijaki 3. letnika Srednje šole Sevnica v izobraževalnem programu mizar, medtem ko se dijakinje in dijaki zaključnega letnika programa frizer vračajo v sredo; drugi letnik ostaja pri pouku na daljavo, prvi letnik ima obvezno prakso pri delodajalcih.

SS Sevnica, korona (25)

Ob vstopu v stavbo si je treba razkužiti roke in nadeti masko.

»Na odprtje šolskih prostorov smo se pripravljali cel pretekli teden – razkužiti je bilo treba vse prostore, v učilnicah urediti primerne razmake med mizami, za dijakinje in dijake smo tudi pripravili izvleček priporočil in navodil o preventivi in zaščiti v skladu z navodilih NIJZ,« pojasni ravnatelj SŠ Sevnica Matjaž Prestor in nadaljuje, da bo za zaključne letnike pomemben predvsem praktični pouk, saj se približuje zaključni izpit in njegov pomemben del je izdelek. »Odločil sem se, da bom izdelal omaro za oblačila,« pove eden izmed dijakov, ki v računalniški učilnici izrisuje načrt za izdelavo želenega predmeta; drugi se je odločil za klubsko, tretji za toaletno mizico itd. »V programu frizer imajo ’srečo’, ker ne rabijo v naprej pripraviti izdelka za zaključni izpit, na dan izpita bodo pokazali svoje ročne spretnosti v moškem in ženskem striženju,« pojasni ravnatelj in doda, da je zaradi splošne omejitve pri frizerskih storitvah obseg zaključnega izpita v letošnjem letu precej okrnjen.

SS Sevnica, korona (13)

Učilnica za praktični pouk v izobraževalnem programu frizer bo oživela v sredo.

In kako ocenjuje potek teoretičnega in praktičnega pouka na daljavo? »V teh dveh mesecih poučevanja na daljavo smo imeli tako kot večina šol nekaj začetniških težav z vzpostavljanjem komunikacije z dijakinjami in dijaki, a v tretjem tednu smo ujeli pravi ritem,« pove sogovornik in izpostavi izvajanje praktičnega pouka, ki je sestavni del izobraževanja v poklicnih šolah. »V programu frizer je morda izvajanje praktičnega pouka na daljavo malce bolj izvedljivo kot v programu mizar. Naši bodoči frizerji imajo doma poleg vadbene lutke tudi kar nekaj ’živih glav’, na katerih lahko pridno vadijo in pošiljajo učiteljicam slikovno gradivo, kako je bil model pred in po frizerski storitvi. Učitelji praktičnega pouka v programu mizar so se trudili dijake motivirati za delo tudi s snemanjem videofilmov konkretnih mizarskih del z jasnim opisom postopka,« opiše potek praktičnega dela pouka na daljavo in izpostavi še obvezno praktično delo pri delodajalcih, pri katerih bi morali prvi letniki začeti s praktičnim izobraževanjem 20. aprila, a ker so bili tudi delodajalci v primežu vladnih ukrepov, se dijakinje in dijaki niso mogli vključiti v delovni proces pri obrtniku.

»Z odpravo nekaterih ukrepov so pričeli prvi letniki s praktičnim delom pri delodajalcih z današnjim 18. majem in v šolo se bodo vrnili 24. junija na podelitev spričeval, medtem ko imajo drugi letniki še vedno izobraževanje na daljavo do konca šolskega leta,« nadaljuje in doda, da so na učiteljskem zboru na predlog učiteljev in svetovalne službe sklenili, da z današnjim dnem začnejo z izvajanjem učne pomoči v prostorih šole za dijakinje in dijake, ki imajo odločbe o prilagojenih šolskih obveznosti (DSP). »Srečni smo, da se počasi vračamo v šolske klopi,« zaključi ravnatelj sevniške srednje šole, kjer si želijo prizidek s sodobno mizarsko delavnico.

S. R.
« Nazaj na seznam