Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V ponedeljek osem novih okužb v posavskih občinah, incidenca prek 100

Objavljeno: Torek, 20.07.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
l_945
Potem ko so čez vikend v Posavju potrdili le en nov primer okužbe z virusom SARS-CoV-2 (v soboto v občini Krško), so jih prvi dan tega tedna zabeležili osem, in sicer tri v krški, tri v sevniški, eno v brežiški in eno v kostanjeviški občini. Skupno število okuženih se je povzpelo na 79, kar pomeni, da ima Posavje 14-dnevno incidenco na 100 tisoč prebivalcev zdaj 104.

Največ okuženih je še vedno v občini Brežice (31), za malenkost manj, 29, jih je v občini Krško, v občini Sevnica jih je 15, v občini Kostanjevica na Krki trije, v občini Bistrica ob Sotli ena oseba, v občini Radeče pa od 11. junija niso zabeležili več nobene okužbe. Tedensko povprečje okužb na dan je rahlo naraslo na 4,4, na 100 tisoč prebivalcev to znaša 5,8 in je sedaj izenačeno najvišje z regijo Jugovzhodna Slovenija, medtem ko je dvotedenska pojavnost okužb na 100 tisoč prebivalcev narasla na 104 in je druga najvišja v državi, za JV Slovenijo in pred Gorenjsko regijo.

V Sloveniji so v ponedeljek potrdili najvišje dnevno število okužb po 17. juniju, ko jih je bilo prav tako 88. Potrdili so jih s 1734 opravljenimi PCR-testi, odstotek pozitivnih brisov je bil spet nekoliko višji (5,1 %). 7-dnevno povprečje števila novih okužb znaša 54, število aktivnih primerov pa se je po oceni NIJZ-ja zvišalo na 799. 14-dnevno število potrjenih primerov okužbe na 100.000 prebivalcev je 38. V bolnišnicah se zdravi 28 covidnih bolnikov oz. dva manj, od tega devet na intenzivni terapiji oz. eden manj kot dan prej.

Od 23. avgusta naprej hitri testi ne bodo več zastonj

Vlada RS je sprejela uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb, ki določa, da bodo od 23. avgusta naprej hitri antigenski testi (HAT-testi) plačljivi. Določena je najvišja cena za samoplačnike: 12 evrov. Določene so izjeme: uporabniki zdravstvenih storitev, oskrbovanci socialnovarstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje kazni, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domovih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke. Med izjemami so tudi ljudje, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar izkažejo s potrdilom zdravnika.

R. R.
« Nazaj na seznam