Časopis za pokrajino Posavje
27.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Posavju 40 na novo potrjenih primerov okuženih s koronavirusom, v državi 1106

Objavljeno: Nedelja, 29.11.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Koronavirus, maska

Ob doslednem izvajanju preventivnih ukrepov, se bo število okuženih počasi zmanjševalo (slika je simbolna).

Včeraj opravljeni testi z znaki okužbe s koronavirusom so v posavskih občinah potrdili 40 novih primerov.

Pregled stanja po posavskih občinah pokaže rahel upad števila okuženih s covid-19 glede na dan prej, petek, 27. novembra, medtem ko je skupno število aktivnih primerov, 747, najvišje v regiji doslej:
- Sevnica 17 (v petek 18)
- Brežice 17 (v petek 5)
- Krško 2 (v petek 23)
- Radeče 3 (v petek 1)
- Bistrica ob Sotli 1 (v petek 2)
- Kostanjevica na Krki 0 (v petek 1)

V SB Brežice je hospitaliziranih 35 bolnikov s covid-19 (včeraj sta bila 2 sprejeta in 4 odpuščeni), a nihče ni v intenzivni enoti, umrl je 1 bolnik.

PODATKI ZA SLOVENIJO

V državi je po včerajšnjih 3.644 opravljenih testih z znaki okužbe s koronavirusom po podatkih NIJZ pozitivnih 1.106 oseb (517 moških in 589 žensk). V bolnišnicah se trenutno zdravi 1.278 bolnikov, 48 oseb s covid-19 je včeraj umrlo (pet več kot v petek). »Če bomo vsi dosledno izvajali vse ukrepe, bomo lahko božično-novoletne praznike mogoče preživeli v nekoliko bolj sproščenem vzdušju,« sporočajo z Instituta Jožef Stefan, saj celostna slika števila hospitaliziranih in pozitivnih testov nakazuje, da se je epidemija končno začela umirjati.

CENTER ZA DUŠEVNO ZDRAVJE ODRASLIH (CDZO) POSAVJE

V duševni stiski pri spoprijemanju in premagovanju ovir, ki so spremenile potek življenja posameznika in družine zaradi pojava korona virusa, se lahko obrnete na psihološko pomoč v duševni stiski Centra za duševno zdravje odraslih Posavje. Psihologi tima CDZO Posavje bodo na voljo za pogovor, razbremenitev in podporo. Pokličite na: 051 834 384 od ponedeljka do petka med 8.00 in 14.00.

NEKAJ KORISTNIH NAPOTKOV ZA SPOPRIJEMANJE S PSIHIČNO STISKO

Vnaprej načrtujte preživljanje svojega časa. Ustvarite dnevno rutino in ji sledite. Ena najbolj pomirjujočih stvari sta tako za otroke kot za odrasle rutina in predvidljivost. Pomagata nam vzdrževati občutek reda in smisla ter nadzora nad situacijo. V rutino vključite dnevne aktivnosti, kot so delo, učenje, telesna vadba, skrb za zdravo prehrano. Otroke v skladu s starostjo vključite v gospodinjska opravila, postorite kaj, za kar sicer ni časa. Z otroki se igrajte, zelo dobrodošle so npr. družabne igre. Učenci in dijaki naj v skladu z navodili učiteljev opravljajo šolsko delo, najbolje kar po svojem običajnem šolskem urniku.

Telesna dejavnost nas zelo učinkovito varuje pred tesnobo in motnjami razpoloženja, posebej pomembna je za otroke, ki potrebujejo še več gibanja kot odrasli. Če nimate prepovedi zapuščanja doma, si organizirajte tudi gibanje zunaj, seveda v skladu z navodili - ne med ljudmi in samo z družinskimi člani, s katerimi ste tudi sicer v stiku.

Omejite spremljanje novic na najnujnejše in najbolj zanesljive vire informacij.

S. R./Vir: NIJZ, ZD Sevnica

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam