Časopis za pokrajino Posavje
14.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Posavju sedem novih okužb, v karanteni nekaj otrok krške šole, domove zapirajo; omejitev zbiranja

Objavljeno: Četrtek, 08.10.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
pills-on-blue-background-3936369
Številke neusmiljeno rastejo: v sredo so v Sloveniji s 3665 testi odkrili rekordnih 387 novih okužb s koronavirusom v kar 112 občinah. V Posavju imamo sedem novih primerov - šest v občini Krško in enega v občini Brežice.

Zaskrbljujoče je zlasti naraščanje okužb v občini Krško, kjer jih je z novimi šestimi zdaj že 27. V brežiški občini je aktivnih okužb zdaj osem, v sevniški 12, v kostanjeviški tri in v bistriški dve, skupaj v Posavju torej kar 52. V celi državi je okuženih že 2692 oseb, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev (incidenca) pa je že pri 128, a čimer se približujemo številki 140, ki velja za kriterij za t. i. rdečo fazo oz. razglasitev epidemije. Hospitaliziranih je 131 bolnikov, med njimi 21 v intenzivni enoti, umrl je en človek, skupaj doslej 160.

Okužena katehistinja, nekaj otrok posledično v karanteni

V javnosti so se pojavile informacije, da so med okuženimi tudi učenci krške osnovne šole, a to ne drži. Na spletni strani OŠ Jurija Dalmatina so sporočili, da so bili seznanjeni, da so imeli nekateri otroci njihove šole v zadnjih dneh stik z osebo, ki je bila v torek, 6. 10. 2020, pozitivna na koronavirus. Kot je potrdil videmski župnik Mitja Markovič, gre za katehistinjo, ki je imela dan pred tem, ko še ni vedela za svojo okužbo, verouk za dve skupini. "Dogovorili smo se, da otroci danes (sreda) iz preventivnih razlogov ostanejo doma in počakajo na nadaljnja navodila. V dopoldanskem času me je epidemiologinja z NIJZ obvestila, da bodo za učence, ki so bili z dotično osebo v tesnem kontaktu oz. stiku, odrejene odločbe za karanteno. To so nekateri učenci 3., 7. in 9. razreda. O odločbi za karanteno vas bodo uradno seznanili z NIJZ," je zapisala ravnateljica Valentina Gerjevič in poudarila, da na šoli nimajo potrjene okužbe, ampak le učence, ki so bili v stiku s pozitivno osebo, ki pa ni zaposlena na šoli.

Okužba tudi v GŠ Krško

Okužbo med zaposlenimi imajo tudi v Glasbeni šoli Krško. "Takoj smo obvestili vse starše in NIJZ. Stiki niso bili rizični. Kolikor vem ne bo odrejenih karanten," je glede tega pojasnil ravnatelj Mitja Režman.

Zaprta DSO Krško ...

"Zaradi hitrega slabšanja epidemiološke slike v lokalni skupnosti z današnjim dnem, 08.10.2020, do nadaljnjega zapiramo dom za vse obiskovalce," so sporočili iz DSO Krško. "Prosimo za razumevanje in strpnost, saj smo se za tak ukrep odločili izključno zaradi skrbi za stanovalce našega Doma. V času prepovedi obiskov so za komunikacijo od danes dalje na voljo naslednje možnosti: pogovor s telefonom ali pogovor z videoklicem na telefonski številki 031/538-108 ter pogovor s telefonom preko stekla. Prosimo vas, da se za lažjo organizacijo le-tega predhodno najavite na recepciji, 07 48 81 850, da bomo lahko vašega svojca pripeljali v avlo."

... in DUO Impoljca

"Zaradi trenutnih razmer in na podlagi priporočil NIJZ smo zaskrbljeni in moramo žal z dodatnimi zaščitnimi ukrepi nadaljevati tudi v prihodnjih dneh. Zavedamo se, da je skrb za zdravje v teh negotovih razmerah ključnega pomena, zato vas prosimo za razumevanje," pa so zapisali na spletni strani DUO Impoljca. "Žal smo bili v mesecu septembru zaradi pojava okužbe v posebni enoti DUO Impoljca primorani dom zapreti za obiske in izhode. Obveščamo vas, da so obiski in izhodi stanovalcev in stanovalk v domače okolje in nakupe še vedno ukinjeni do nadaljnjega. Upamo, da bomo ukrep lahko v čim krajšem času preklicali."

Omejitev zbiranja na deset

Vlada RS je danes sprejela odlok, na podlagi katerega se znižuje število ljudi, ki se lahko zbirajo na javnih krajih in vseh drugih prostorih, na deset. Odlok začne veljati danes ob polnoči (9. 10. ob 00.00). Kljub temu je dovoljeno zbiranje do 500 ljudi v primeru organiziranih predstav, kulturnih predstav, skupščin družb itd., pod pogojem, da organizator oziroma sklicatelj pridobi pozitivno mnenje NIJZ.

P. P.
« Nazaj na seznam