Časopis za pokrajino Posavje
27.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Posavju v sredo približno sto okužb manj kot v torek; spet okužbe v domovih; UC Brežice močno obremenjen

Objavljeno: Četrtek, 07.01.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
okuzba
Po rekordnem torku za Posavje je bilo v sredo potrjenih manj okužb z novim koronavirusom, a še vedno veliko. V vseh posavskih občinah so našteli skupno 151 novih primerov okužbe, kar je približno sto manj kot prejšnji dan. Posavje je zdaj že dlje časa epidemiološko najbolj obremenjeno slovensko območje.

Število novih okužb po občinah:
  • Krško 51 (v torek 117),
  • Brežice 43 (67),
  • Sevnica 37 (46),
  • Kostanjevica na Krki 13 (10),
  • Bistrica ob Sotli 4 (3) in
  • Radeče 3 (11).
Število aktivnih okužb je še nekoliko naraslo - na 1624. Največ okuženih, največ do zdaj, je znova v brežiški občini (565), v krški jih je nekoliko manj (559), v sevniški 356 oz. dva manj kot v torek, v kostanjeviški 60 oz. eden manj, v radeški 45 oz. eden več ter v bistriški 39 oz. trije več kot dan prej. Po podatkih za sredo je sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb na 100.000 prebivalcev v Posavski statistični regiji znašalo 1227,9, medtem ko je bilo 14-dnevno povprečje že 2137,3 okužbe. Na covid oddelku brežiške bolnišnice se danes zdravi 42 pacientov, kar je dva več kot v sredo (štiri so sprejeli na novo, enega odpustili, ena oseba je umrla).

V sredo so v Sloveniji opravili skupno 18.280 testov, od tega je bilo opravljenih 6370 PCR-testov, pozitivnih je bilo 2412 (32 %). Opravljenih je bilo tudi 11.210 HAT-testov, pozitivnih pa je bilo 623 (5,2 %). V bolnišnicah se zdravi 1169 ljudi, od tega je na intenzivnih oddelkih 189 bolnikov. Iz bolnišnice so včeraj odpustili 84 ljudi, umrlo je 23 ljudi. Število aktivnih primerov v državi je po daljšem času spet preseglo 22 tisoč (22.475).

Po novem letu okuženih 44 stanovalcev posebne enote DUO Impoljca, vnovična rast okužb v DU Sevnica in Brežice

Rast okužb znova beležijo tudi v nekaterih domovih starejših občanov po Posavju. Direktorica Doma upokojencev in oskrbovancev Impoljca, ki združuje skoraj 550 stanovalcev DUO Impoljca, DU Sevnica in DU Brežice, Darja Cizelj je za STA navedla, da imajo največ okužb stanovalcev na Impoljci, kjer sicer pred koncem leta niso imeli okužb. Okuženih je 44 stanovalcev tamkajšnje posebne enote, V Sevnici imajo 18 okuženih stanovalcev in v Brežicah pet. Kot je ocenila, gre v Sevnici in Brežicah za vnovično rast okužb, sicer pa stanje ni kritično in ga v vseh domovih obvladujejo. Medtem pa tako iz TDU Loka pri Zidanem Mostu kot tudi DSO Krško sporočajo, da že nekaj časa niso imeli nobene nove okužbe.

Urgentni center Brežice v zadnjih dneh močno obremenjen

Urgentni center v Splošni bolnišnici Brežice je ob porastu okužb s covid-19 v Posavju močno obremenjen, je sporočila direktorica SB Brežice Anica Hribar. "Zaradi povečanega števila novih okužb s covid-19 v Posavju in posledično povečanega priliva pacientov v internistično prvo pomoč je osebje Urgentnega centra v SB Brežice zelo obremenjeno, posledično se je podaljšal tudi čakalni čas na obravnavo. Hkrati se je po praznikih povečal tudi priliv ostalih pacientov, napotenih s strani osebnih zdravnikov," pojasnjuje in dodaja: "Zaradi prerazporeditve obstoječega osebja na covid oddelek kakor tudi zaradi povečanega števila obolelih zdravstvenih delavcev se soočamo s pomanjkanjem kadra v urgentnem centru in delamo na robu zmogljivosti."

Paciente prosijo za razumevanje zaradi podaljšanega čakalnega časa, saj razpolagajo z omejenimi kadrovskimi zmogljivostmi, še pravi Hribarjeva. "Na žalost ne moremo, če se na sprejemnem pultu naredi dolga vrsta pacientov, preprosto poklicati še ene ekipe zaposlenih, ker je nimamo. Pričakujemo, da se bo stanje postopno izboljšalo. Do takrat pa kljub angažiranju vseh kadrovskih kapacitet obravnave potekajo dlje kot običajno, zato paciente prosimo za potrpežljivost in strpen odnos do zdravstvenega osebja," poudarja direktorica SB Brežice.

R. R.
« Nazaj na seznam