Časopis za pokrajino Posavje
25.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Posavju visoke, a ne rekordne številke; izstopa Kostanjevica

Objavljeno: Sreda, 12.01.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
virus-4835301_1920
Medtem ko na državni ravni padajo rekordi po dnevnem številu dnevnih okužb (v ponedeljek jih je bilo 5166, v torek pa kar 7420), so v Posavju številke nekoliko zmernejše: v ponedeljek so potrdili 182, v torek pa 144 novih okužb (dnevni rekord je bil zabeležen 18. novembra 2021 - 264).

V naši regiji je trenutno tako 1415 ljudi s potrjeno okužbo, od tega 506 v krški, 454 v brežiški, 259 v sevniški, 118 v kostanjeviški, 68 v radeški in 10 v bistriški občini.

Kostanjevica med najbolj okuženimi občinami

Glede na število prebivalcev je število okuženih daleč najvišje v kostanjeviški občini, kjer imajo 14-dnevno incidenco na 100 tisoč prebivalcev kar 4824 oz. eno najvišjih v državi. V krški in brežiški občini je incidenca cca. 1900, še nekoliko nižja v radeški in sevniški občini, najnižja (737) pa v bistriški občini. V primerjavi z drugimi regijami je Posavje z incidenco dobrih 1800 na začetku spodnje polovice lestvice oz. na 8. mestu med 12 regijami. V brežiški bolnišnici je hospitaliziranih devet bolnikov s covidom-19.

Težave zaradi odsotnosti tudi v naših zdravstvenih domovih

Pred dnevi smo poročali, da imajo v brežiški bolnišnici težave pri organizaciji dela oz. zagotavljaju zadostnega kadra zaradi bolezni, karanten in nege otrok, s podobnimi težavami pa se ubadajo tudi v drugih zdravstvenih ustanovah. "Seveda se s podobnimi težavami soočamo vse zdravstvene ustanove, zato organizacijo dela prilagajamo danim razmeram," pravi direktorica ZD Krško Tatjana Fabjančič Pavlič. Na današnji dan so v bolniškem staležu štirje zdravniki, od tega en zobozdravnik, je pa le ena od teh bolniških odsotnosti povezana s covidom. Odsotne so tudi tri srednje medicinske sestre in še en zobozdravnik (karantena). Odrejeni sta tudi dve karanteni pri ostalih zaposlenih zaradi visokorizičnega stika na delovnem mestu in en bolniški stalež zaradi okužbe s covidom med ostalim kadrom.

Tudi v ZD Sevnica se soočajo s povečanim številom okužb in karanten, "kar nam predstavlja težavo pri zagotavljanju zadostnega kadra, vendar trenutno še ni ogroženo izvajanje zdravstvene dejavnosti", so nam odgovorili iz Sevnice.

Odgovore iz ostalih zdravstvenih domov še čakamo.

P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»