Časopis za pokrajino Posavje
3.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V posavske domove prihaja kostanjeviško obarvana številka Posavskega obzornika

Objavljeno: Četrtek, 08.08.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Najava-PO16-2019

Naslovnica današnje številke Posavskega obzornika

Trije tedni so že minili od zadnje številke našega časopisa, tako da je že skrajni čas za nove posavske zgodbe in utrinke. 16. številko Posavskega obzornika v tem letu, ki je izšla ravno danes, smo med drugim posvetili prazniku občine Kostanjevica na Krki, ki ga bo obeležila s slavnostno sejo 16. avgusta. Župan Ladko Petretič je ob tej priložnosti navedel, katere investicije so bile izvedene oz. so še v teku in kakšne so bile aktivnosti občine v obdobju od lanskega občinskega praznika do danes, objavljamo letošnje kostanjeviške občinske nagrajence, z enim od teh, prejemnikom občinskega srebrnika Francem Štokarjem, pa smo opravili tudi pogovor.

Seveda nismo izpustili tudi nekaterih dogodkov, ki so se v zadnjem času zgodili v »dolenjskih Benetkah« – Kostanjeviške noči, Mednarodnega simpozija kiparjev Forma vive in prvega Resslovega festivala piva. Preidimo od Kostanjevice še k drugim občinam oz. dogajanju v njih. V Sevnici veliko prahu dviga projekt gradnje rekreacijskega centra z atletsko stezo in nogometnim igriščem, saj velika ravna površina, kjer bo stal center, ob obilnem deževju postaja jezero, po katerem plavajo race in regljajo žabe. Občina Krško je šesto leto zapored pripravila letno poročilo o porabi nadomestila zaradi omejene rabe prostora (NORP).

Rubriko Argumenti na tnalu, s katero smo začeli v prejšnji številki, nadaljujemo z drugim delom odgovorov občinskih svetnikov, tokrat soočamo mnenja o industrijskih conah, pridobivanju in rabi evropskih sredstev, organiziranosti in priložnostih v turizmu ter visokem šolstvu kot priložnosti za mlade Posavce. Krmeljsko društvo je na dan praznika slovenskih rudarjev, 3. julija, izdalo knjižico in pripravilo kulturni program z otvoritvijo razstave na temo rudarjenja. Na Telčah se je odvijalo srečanje ljudskih pevcev in godcev ljudskih viž – že 16. Telška žetev.

Novinar našega časopisa se je pridružil strokovni ekskurziji Posavskega muzeja v Severno Makedonijo, kjer so šli udeleženci po poti brežiške slikarke in častne občanke Alenke Gerlovič ter spoznavali naravne lepote te balkanske države. Prostor na časopisnih straneh sta našla tudi brata Maj in Vid Oštrbenk, člana Kajak kanu kluba Čatež, ki sta se z nedavnega svetovnega prvenstva v spustu na divjih vodah vrnila s kopico odličji, Vid tudi z dvema naslovoma svetovnega prvaka. Razlog za veselje ima tudi Krčan Gregor Glas, ki je na pravkar minulem evropskem prvenstvu v košarki do 18 let s slovensko reprezentanco osvojil bronasto medaljo.

Pišemo tudi o Poletnem spinu malin, ki se je odvil v starem mestnem jedru Krškega, ter dveh kulturnih dogodkih, in sicer zaključku dveh likovnih kolonij – ArtEko Šentjanž in ArtKum, v župniji Cerklje ob Krki pa so imeli konec junija dve slovesnosti – zlato mašo rojaka Borisa Zakrajška in blagoslov novih orgel, ki ga je opravil upokojeni nadškof Alojz Uran.

Ne spreglejte še nekaterih stalnih rubrik, kot so Kam v Posavju, rojstva in poroke, poročna fotografija, mali oglasi ...

Prijetno branje želimo!
« Nazaj na seznam