Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Posavskem muzeju gostili dr. Tatjano Avšič Županc

Objavljeno: Petek, 17.05.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
PMB-Tatjana-Avsic-Zupanc (2)
V Malem avditoriju Posavskega muzeja je v četrtek, 16. maja, potekal poseben večer v pogovoru z gostjo akad. prof. dr. Tatjano Avšič Županc, po rodu Brežičanko, ko sama pravi, da bo vedno »Breščanka«. Je vodilna slovenska in tudi svetovna virologinja.

Tatjana Avšič Županc je znanstvenica, častna občanka od leta 2017 in prva posavska akademikinja. Sicer pa je bil večer del obrazstavnega programa Posavski obrazi razstave Pod devetimi zastavami: Posavje 1900–1990, v čast praznika mesta Brežice, ko je mesto Brežice na dan 18. 5. 1353 dobilo mestne pravice, in v spomin akad. prof. dr. Jožetu Toporišiču, saj je gostja Toporišičeva ambasadorka v Ljubljani.
 
Pogovor je vodila direktorica muzeja Alenka Černelič Krošelj. V osnovno šolo je mlada in nadobudna Tatjana pričela hoditi 1964, pot iz šole domov v Šentlenart pa je opisala, da je bila ta raziskovalne narave, mislila je, da bo zoologinja. Ko so se učenci iz stare šole preselili v novo, se nove spominja kot šole s telovadnico, saj je imela rada šport, odbojko. Danes si vzame čas za kolesarjenje, hodi v hribe, kar je popotnica staršev, spominja se prvomajskih pohodov na Šentvid. Kot je povedala, je sedaj to z vnuki Vrbina in nasip. »Nismo najbolj prijazni do narave in ni sožitja z njo. Vrbino sprejemam kot nekaj zanimivega, kaj pa bo prinesla prihodnost, bomo videli«, je dejala. Čeravno je govorila, da bo zoologinja, je prišel študij biologije, v študiju je uživala, bilo je veliko terenskih vaj, na inštitutu je hotela vse videti in vse vedeti, poudarila je: »Bili smo močna generacija!«
 
Tatjana Avšič Županc, slovenska mikrobiologinja je 1982 diplomirala na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, 1989 je opravila specializacijo iz medicinske mikrobiologije, 1991 je doktorirala na Medicinski fakulteti v Ljubljani, specializacijo pa v Belgiji in ZDA, kjer je dobila štipendijo za eno leto na Inštitutu za raziskave nalezljivih bolezni v ameriški vojski. »To je bilo leto izjemnih izkušenj za vse, treba se je bilo navaditi ob prihodu in potem spet nazaj domov, všeč mi je bilo, da so tam otroke učili za življenje,« je povedala izkušnjo.
 
Poleg strokovne in pedagoške dejavnosti se ukvarja tudi z znanstveno raziskovalnim delom. »Raziskovalci smo na vseh področjih zelo uspešni, v znanosti je zelo veliko raziskovalk,« je povedala.
 
1999 je prejela najvišje  državno priznanje, ki ga podeljuje Ministrstvo za znanost in tehnologijo RS - Zoisovo nagrado za vrhunske znanstvene dosežke na področju virologije. 2007 je bila izvoljena v izredno, leta 2015 pa v redno članico Slovenske Akademije znanosti in umetnosti v razredu za narovoslovne vede.
 
Njeno največje odkritje je virus Dobrava iz rodu hauta virusov, ki povzroča hemoragično mrzlico z renalnim sindromom oziroma tako imenovano mišjo mrzlico, ki je prvi virus s slovenskim imenom. »Vodila sem skupino slovenskih raziskovalcev, ki so 2016 prvi na svetu dokazali povezavo med virusom Zika in mikrocefalijo pri otrocih,« je povedala in dodala: »O virusu Zika sem prvič brala leta 2002. Ime mi je bilo zanimivo, zaradi tega sem se odločila za nadaljnje raziskave, povezane z virusom Zika.«
 
Tatjana Avšič Župevc je vedno naredila, kar je komu obljubila, ustvarjati z navdihom in slediti svojim načelom, je njeno vodilo. Ima rada glasbo, slikarstvo, vzame si čas za obiske galerij, muzejev in botaničnega vrta. Domov se vedno rada vrača, na svoje mesto je zelo ponosna, z njim se vedno in povsod identificira: »Vedno bom Breščanka!«
 
V imenu Občine Brežice jo je pozdravila podžupanja Katja Čanžar.

N. J. S., foto: PMB
 
« Nazaj na seznam