Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V posavskih zdravstvenih domovih množičnih odpovedi zdravnikov k sreči ni

Objavljeno: Sreda, 10.04.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
V posavskih zdravstvenih domovih množičnih odpovedi zdravnikov k sreči ni

ZD Krško (foto: P. P.)

Ob letošnjem svetovnem dnevu zdravja, ki je bil sicer posvečen sladkorni bolezni, smo preverili, kakšno je stanje glede organizacije in izvajanja zdravstvenih storitev v posavskih zdravstvenih domovih.

Kot vemo, je zdravstvo ena najbolj perečih tem v državi, v zadnjem času (poleg čakalnih vrst) zlasti (pre)obremenjenost družinskih zdravnikov in pediatrov, ki ponekod množično podajajo odpovedi. Direktorji posavskih zdravstvenih domov zatrjujejo, da v njihovih ustanovah (zaenkrat) ne zaznavajo takšnih črnih obetov in upajo, da jih tudi v bodoče ne bo.
 
ZD KRŠKO: USTREZNA KADROVSKA ZASEDBA

V posavskih zdravstvenih domovih množičnih odpovedi zdravnikov k sreči ni

ZD Brežice (foto: N. Š.)

Direktorica krškega zdravstvenega doma Tatjana Fabjančič Pavlič pravi, da v ZD Krško v zadnjem času nimajo težav z organizacijo dela in izvajanjem zdravstvenih storitev. »Imamo ustrezno kadrovsko zasedbo na vseh deloviščih in omogočamo opredeljevanje novih pacientov v novo vzpostavljenih ambulantah splošne medicine, od decembra 2018 imamo tudi novo dodatno pediatrično ambulanto. V zobozdravstvu imajo pacienti možnost novega opredeljevanja v novo vzpostavljeni zobni ambulanti za odrasle in v zobni ambulanti za otroke,« našteje direktorica. S 1. majem bo v okviru obstoječe razvojne ambulante pričel delovati tudi Center za zgodnjo obravnavo otrok v predšolskem obdobju, ki bo izvajal obravnavo predšolskih otrok s posebnimi potrebami. V njem bo deloval pester nabor različnih strokovnjakov: »Posameznega otroka bo tako obravnaval tim strokovnjakov, ki jih določi zdravnik in ki so pomembni za pomoč otroku in družini s področja zdravstva, vzgoje in izobraževanja in socialnega varstva. Podrobnejšo javno predstavitev Centra bomo razkrili in obeležili na letošnjem Bogatajevem dnevu  v prvi polovici meseca maja.«
 
ZD BREŽICE: POTREBUJEJO SPECIALISTA DRUŽINSKE IN URGENTNE MEDICINE TER DVA PEDIATRA

V posavskih zdravstvenih domovih množičnih odpovedi zdravnikov k sreči ni

ZD Sevnica (foto: S. R.)

Direktor ZD Brežice Dražen Levojević izpostavlja, da v ambulantah družinske medicine vsi zdravniki družinske oz. splošne medicine presegajo povprečno število opredeljenih pacientov v regiji, kar jim omogoča odklanjanje novih opredeljevanj pacientov. »Nove paciente lahko opredeljuje ena zdravnica družinske medicine, ki je zaposlena v Zdravstvenem domu Brežice, in dva pogodbena zdravnika specialista splošne medicine,« pojasnjuje direktor. Brežiška ustanova zato objavlja razpise za pritegnitev novih zdravnikov, specialistov družinske medicine. »Trenutno potrebujemo enega zdravnika specialista družinske medicine in enega zdravnika specialista urgentne medicine za delo v enoti za hitre preglede in na terenu v Urgentnem centru Brežice. Zaradi pridobitve dodatnega programa otroškega in šolskega dispanzerja in predvidene odsotnosti zdravnice specialistke pediatrije imamo tudi potrebo po zaposlitvi dveh zdravnikov, specialistov pediatrije,« še dodaja.
 
ZD SEVNICA: KONSTANTEN DEFICIT V DRUŽINSKI IN URGENTNI MEDICINI

Medtem se v Zdravstvenem domu Sevnica srečujejo s konstantnim kadrovskim deficitom predvsem pri zdravnikih specialistih družinske in urgentne medicine, pa tudi na področju klinične psihologije. »Izvajanje NMP čez dan rešujemo z spremenjeno organizacijo dela in z zdravniki specialisti, ki prihajajo na delo v okviru podjemnih pogodb in pogodb o sodelovanju ter z nadurnim delom,« pojasnjuje direktorica Vladimira Tomšič. V sevniškem domu se konstantno trudijo za pridobitev deficitarnega kadra – zdravnikov specialistov družinske medicine in urgentne medicine, zato so v okviru Posavske štipendijske sheme v tekočem šolskem letu podelili dve kadrovski štipendiji za poklic zdravnik. Pri njih sta trenutno zaposlena dva zdravnika, specializanta družinske medicine ter en zobozdravnik pripravnik. »Največja potreba po deficitarnem kadru je za zagotavljanje prisotnosti zdravnika specialista v ambulanti nujne medicinske pomoči čez dan (od 7. do 20. ure),« še dodaja Tomšičeva. V ZD Sevnica so s 1. marcem vzpostavili Center za duševno zdravje odraslih (o tem v posebni novički), konec lanskega leta pa so vzpostavili specialistično kardiološko in specialistično dermatološka ambulanto, z letošnjim letom je z delovanjem pričela tudi ustna higieničarka.
 
P. P.

Članek je bil objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.
« Nazaj na seznam
»