Časopis za pokrajino Posavje
30.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V prevzgojnem domu predsednik države in ministrica za pravosodje

Objavljeno: Ponedeljek, 10.06.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
VPD Radece, 2019 (225)

Predsednik Borut Pahor in ministrica za pravosodje Andreja Katič sta se zapletla v sproščen klepet s stanovalci prevzgojnega doma v Radečah.

Današnjega dneva odprtih vrat, ki so ga ponovno pripravili v edinem slovenskem prevzgojnem domu, kamor so mladostnice in mladostniki napoteni preko odredbe sodišča, sta se udeležila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in ministrica za pravosodje Andreja Katič. Obiskovalke in obiskovalce ter visoke goste so sprejeli poleg direktorice Prevzgojnega doma Radeče Jerice Lipec še župan občine Radeče Tomaž Režun in poslanec v DZ RS Matjaž Han.

VPD Radece, 2019 (229)

Po radeškem prevzgojnem domu je predsednika države in ministrico za pravosodje vodila direktorica doma Jerica Lipec.

ŽIVLJENJE V PREVZGOJNEM DOMU KOT MOŽNOST ZA NOV ZAČETEK V ŽIVLJENJU

Zaposleni v prevzgojnem domu in gojenke ter gojenci so skušali za trenutek zavrteti čas nazaj, zato so se nekateri oblekli v grajska oblačila, saj je bil prvotno današnji prevzgojni dom dvorec. Nekdanje čase je nato s sedanjostjo v svojem govoru lepo prepletla direktorica doma, ki je med drugim dejala: »Otroci pogosto sanjajo, kako bi živeli grajsko življenje udobja in prestiža. Mogoče je tudi kdo od vas kot otrok hotel postati kralj ali kraljica, graščak ali graščakinja. Minila so leta in danes ste tukaj – v Radečah, živite v nekdanjem dvorcu.« Predsednik republike in pravosodna ministrica sta vsak v svojem govoru omenila, da je življenje v domu lahko nova priložnost za novo življenje, ki je pred njimi. Oba sta se tudi zahvalila zaposlenim, ki se vsakodnevno trudijo, da mladim ljudem, ki so bili v življenju hudo ranjeni, kažejo »pravo pot«. Dodatna spodbuda je bilo še povabilo, ki ga je izrekel Borut Pahor: »Vabim vas na obisk v predsedniško palačo. Ko boste ocenili, da je pravi čas, da pridete, bom vesel vašega obiska, tako kot sem bil vašega povabila, naj vas obiščem v vaših prostorih.« Ministrica Katičeva je obljubila pomoč pri dodatnih zaposlitvah strokovnega osebja.

VPD Radece, 2019 (42)

Za posebno vzdušje sta poskrbeli učenki GŠ Laško - Radeče.

DELALI SO »BEDARIJE« IN ZNAŠLI SO SE ZA ZAPRTIMI VRATI

Po ogledu kratkega dokumentarnega filma o dogajanju v prevzgojnem domu je sledil še ogled prostorov in klepet. V sobi za čaj sta predsednik in ministrica poklepetala z izbranimi mladostniki. »Delali smo bedarije, zato smo tukaj,« je bil odgovor na vprašanje, zakaj so se znašli za zaprtimi vrati in zamreženimi okni. Na vprašanje, kaj najbolj pogrešajo, pa so dejali, da je to svoboda.

VPD Radece, 2019 (241)

Ministrica za pravosodje se je preizkusila v ročnem delu.

Trenutno v radeškem prevzgojnem domu prebiva 24 oseb (med njimi so tri mladoletnice), ki jim je bil izrečen vzgojni ukrep oddaje v prevzgojni dom, ki ga je izreklo sodišče mladoletnikom in mladoletnicam zaradi storjenih kaznivih dejanj (največ kazni je bilo zaradi preprodaje drog). Najmlajši gojenec šteje dobrih 15, najstarejši 22 let. Izvrševanje vzgojnega ukrepa oddaje v prevzgojni dom traja od enega do treh let. Obiski so dovoljeni med vikendom, gojenci pa imajo urejeno tudi preživljanje časa v domačem okolju z dvema ali s tremi izhodi, s katerih se včasih kdo tudi ne vrne in tako so trenutno trije gojenci na begu.

VPD Radece, 2019 (264)

V parku, ki je del prevzgojnega doma, je Borut Pahor poklepetal tudi s stanovalkama.

PREVZGOJNI DOM NUDI MOŽNOST IZOBRAŽEVANJA IN AKTIVNEGA PREŽIVLJANJA PROSTEGA ČASA

V prevzgojnem domu so vsi gojenci vključeni v izobraževanje - vsi imajo možnost uspešnega zaključka osnovne šole, nižje poklicnega in srednje poklicnega izobraževanja. V posebnih delavnicah (mizarski, kovinarski, ličarski, elektro ...) poteka praktično usposabljanje. Imajo poseben oddelek brez drog in odprti oddelek. Gojenci so vključeni v različne interesne dejavnosti in v aktivno preživljanje prostega časa. Fantje imajo najraje šport in radi sodelujejo na nogometnih turnirjih. Nekateri so aktivni v novinarskem krožku, kjer nastaja tudi interni časopis Grajske novice. V prostorih zavoda je urejena fitnes soba, a stanovalci pravijo, da bi lahko bila večja. Polnoletni imajo možnost opravljanja vozniškega izpita, medtem ko mobilnih telefonov nimajo, internet imajo samo za potrebe izobraževanja.

Delo z gojenci poteka individualno in skupinsko. V vsaki skupini je največ osem mladostnikov. Zanje skrbi t. i. vzgojna služba, ki je sestavljena iz pedagoškega vodje, psihologa, socialnega delavca, matičnega vzgojitelja, učitelja in terapevta. V domu je zaposlenih tudi 17 pravosodnih policistov. Zdravstvena oskrba mladostnikov je zagotovljena v ustrezno opremljeni domski ambulanti z dnevno prisotnostjo medicinskega tehnika, dvakrat tedensko zdravnika in dvakrat mesečno specialističnega psihiatra. Redno poteka sodelovanje s starši in drugimi družinskimi člani, ki so največja opora mladoletnici oz. mladoletniku ob vrnitvi v primarno okolje. »Nekateri se čez nekaj let vrnejo in povedo, da so našli službo in si uredili družinsko življenje, a so, žal, tudi povratniki,« pove direktorica radeškega prevzgojnega doma.

S. R.
« Nazaj na seznam
»