Časopis za pokrajino Posavje
4.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Radečah obeležili decembrski državni praznik

Objavljeno: Ponedeljek, 06.01.2020    Rubrika: NOVICE Bralci pišejo
Proslava ob dnevu samostoj.in (4)

V središču Radeč že vrsto let obeležujejo dan samostojnosti in enotnosti.

Dan po božiču so se na dela prost dan, 26. decembra, pri spomeniku spomina na vojno za samostojno Slovenijo v parku v Radečah (nasproti občinske zgradbe) zbrali občani, ki so z nastopajočimi vred na proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti obeležili državni praznik.

V spremljajočem kulturnem programu so sodelovali člani Gledališkega društva Radeče in Moški pevski zbor Papirničar Jagnjenica, Zveza veteranov vojne za Slovenijo pa se je poklonila spominu na poti do samostojnosti in padlim žrtvam z vencem in svečami. Slovesnost so spremljali praporščaki številnih društev z območja radeške občine.

»23. decembra 1990 smo se Slovenci skoraj soglasno, s kar 95-odstotno podporo tistih, ki so se udeležili plebiscita, odločili za samostojno in neodvisno državo Slovenijo. 26. decembra so bili razglašeni rezultati plebiscita in nedvoumno smo Slovenci izrazili enotno težnjo, da skupni cilj dosežemo po samostojni, neodvisni poti. Z močno voljo in odločnostjo smo se uprli negotovosti, se poenotili in povezali ter postavili zase. Živeli smo za iste cilje, za skupno dobro, v enotnosti, presegli smo delitve na vaše in naše. Enakovredno smo se samozavestno postavili ob bok večjim in dokazali, da je v jasno začrtani ambiciji in poenotenju moč,« je med drugim dejala slavnostna govornica, direktorica radeške občinske uprave Marjetka Lipec. Spomnila je še na vsebino dveh pomembnih dokumentov, Majniške deklaracije in Ustave Republike Slovenije, in poudarila, da je »nujno potrebno, da se ponovno naučimo spoštovati med seboj, biti strpni eden do drugega, prevzemati odgovornosti za svoja dejanja in nenazadnje ponovno vzpodbuditi čut za medsebojno zaupanje«. Preden je zbranim zaželela srečno in uspešno 2020, je razkrila še en pomemben datum – 23. decembra pred 25 leti je bila ustanovljena občina Radeče, na kar je na decembrski občinski seji s ponosom opozoril že občinski svétnik Miran Prnaver.

Doroteja Jazbec, foto: Občina Radeče
« Nazaj na seznam