Časopis za pokrajino Posavje
21.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Sevnici potrdili odgovoren odnos do Zemlje

Objavljeno: Ponedeljek, 03.12.2018    Rubrika: NOVICE Sporočilo
planetu_zemlja_prijazna_obcina02

Na natečaju sodelujoče občine – prejemnice priznanj, ki jim po oceni izvajalcev natečaja le še malo manjka do dosege osrednjega naziva. Poleg sevniške tudi sosednja, krška občina, na fotografiji oba župana Srečko Ocvirk in mag. Miran Stanko.

Vse od leta 2010 v organizaciji društva Planet Zemlja poteka vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna občina. Sodelujoče občine so letos presojali na 12 okoljskih področjih.

Nazivi Planetu Zemlja prijazna občina in priznanja najboljšim po posameznih kategorijah so bili podeljeni v sklopu sejma Narava zdravje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Občina Sevnica je kategoriji občin z več kot 10 tisoč prebivalci vnovič prejela priznanje za odgovorno prizadevanje na področju varovanja naravnih danosti, ustvarjanje boljše kakovosti bivanja občank in občanov ter dobro informiranje o pravilnem odnosu do okolja za te in prihodnje generacije.
planetu_zemlja_prijazna_obcina04

Priznanje je v imenu Občine Sevnica prevzel župan Srečko Ocvirk in ob tem na sejmu obiskal tudi stojnico Kmečke zadruge Sevnica, enega od podjetij, povezanih z darovi narave.Sodelovanje občinam prinaša več priložnosti, med njimi idej za izboljšave kakovosti bivanja, povezovanje lokalnih skupnosti s stroko, ki nakazuje vprašanja in ponuja odgovore, pa tudi podrobnejšo analizo stanja na področjih, ki jih natečaj raziskuje.
 
Strokovna komisija je tako občine ocenjevala na področjih energetike, ravnanja z gozdovi, upravljanja z odpadki, krožnega gospodarstva, trajnostnega turizma, lokalne samooskrbe, urejenosti otroških igrišč, varovanja narave, sejemske dejavnosti, hrupa, prometa in komuniciranja.
 
Vsako od področij ocenjujejo vrhunski slovenski strokovnjaki, pri natečaju pa sodelujejo: gradbeni inštitut ZRMK, Zavod za gozdove Slovenije, Inštitut Wcycle, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Nacionalni inštitut za javno zdravje in Gospodarsko razstavišče Ljubljana.
 
Vir: Občina Sevnica
 
« Nazaj na seznam
»