Časopis za pokrajino Posavje
16.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V soboto v Posavju osem novih okužb; v sevniški občini več žarišč

Objavljeno: Nedelja, 15.11.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
koronavirus-covid-19 (1)
V posavskih občinah so včeraj zabeležili 8 novih primerov okužbe s koronavirusom, in sicer je v občini Sevnica na novo okuženih 6 oseb, v občini Krško 2, v občinah Brežice, Radeče, Kostanjevica na Krki in Bistrica ob Sotli 0. Trenutno je aktivnih oseb, okuženih s koronavirusom, največ v brežiški občini, in sicer 150, v sevniški jih je 119, v krški 113, radeški 27, v občini Bistrica ob Sotli 13 in v kostanjeviški 12. Skupno število okuženih se je v primerjavi s petkom zmanjšalo za sedem, na 434. Novih smrtnih primerov v naši regiji ni bilo, tako da število umrlih s covidom-19 ostaja 56.

V SLOVENIJI HOSPITALIZIRANIH 1.261, V BREŽIŠKI BOLNIŠNICI JIH JE 37

V soboto je bilo v državi opravljenih 3.563 testiranj in potrjenih je 920 okužb z novim koronavirusom (408 moških in 512 žensk). Hospitaliziranih je 1.261 bolnikov (v brežiški bolnišnici jih je 37), kar je največ doslej. Intenzivno nego potrebuje 201 bolnik, v domačo oskrbo so jih odpustili 44. Včeraj je v Sloveniji umrlo 32 bolnikov s covidom-19, skupno doslej 797.

V SEVNIŠKI OBČINI VEČ ŽARIŠČ NA PODEŽELJU IN SKORAJ V VSEH KS

Občina Sevnica se sooča z velikim porastom obolelih za covid-19, kjer so od 9. do 12. novembra v covid ambulanti, urejeni v prostorih ZD Sevnica, pregledali in vzeli nosno-žrelni bris 131 pacientom, ki niso bili stanovalci domov upokojencev. 37 pacientov je bilo pozitivnih. »Glede na stalno prebivališče covid pozitivnih pacientov ugotavljamo, da imamo v občini Sevnica več žarišč v primestnem okolju, na podeželju. Skoraj vsaka krajevna skupnost, enajst jih imamo, ima covid pozitivne občanke in občane. To pomeni, da beležimo nova žarišča,« sporoča direktorica ZD Sevnica Vladimira Tomšič in dodaja, da vir okužbe ni prenos med družinskimi člani, pač pa nezaščiteno in nekontrolirano druženje v zasebnih prostorih (zidanice, vinske kleti …) ter druženja s sodelavci zunaj delovnih prostorov (praznovanje rojstnih dni …).

»Pacienti, ki imate znake okužbe, kot je povišana telesna temperatura, slabo počutje, kašelj, težko dihanje, izcedek iz nosu in driska, pokličite izbranega osebnega zdravnika ali nadomestnega ali dežurnega zdravnika nujne medicinske pomoči. Zdravnik vam bo dal nadaljnje informacije o pregledu in testiranju na covid-19 ter o vašem zdravljenju,« svetuje Tomšičeva in dodaja, da med 20. in 7. uro zjutraj kličite dežurnega zdravnika NMP, kadar pa se vam zdi, da ste ogroženi ali pa kdo od vaših bližnjih, pokličite št. 112. »Ne želimo, da bi bila nujna stanja spregledana ali da bi bila dostopnost do ustreznega zdravstvenega varstva okrnjena,« poudari in med preventivnimi ukrepi svetuje tudi omejevanje socialnih stikov.

S. R.

#povezujemoposavje 
« Nazaj na seznam