Časopis za pokrajino Posavje
25.02.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V šolskih klopeh znova tudi dijaki zaključnih letnikov; na testiranjih vsi šolniki negativni

Objavljeno: Ponedeljek, 22.02.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0069

Dijaki programa avtoserviser pri praktičnem pouku

Z današnjim dnem in koncem zimskih počitnic so se tudi v vzhodnem delu Slovenije vključno s Posavjem v šolske klopi po več kot štirih mesecih šolanja na daljavo vrnili še učenci od 4. do 9. razreda osnovne šole in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol.

V krško srednjo šolo se je tako vrnilo 133 dijakov zaključnih letnikov in dijakov nižjega poklicnega izobraževanja, ostali dijaki nižjih letnikov pa le za praktični pouk, tako da bodo praviloma enkrat tedensko prišli v šolo, sicer pa se bodo še naprej šolali na daljavo. "Vesel sem predvsem, da se je epidemiološka slika toliko izboljšala in da je vrnitev dijakov v šolo možna. Sicer pa poskušamo v dani situaciji, ne glede na to, kaj se bo dogajalo naprej, delati najbolje, kar je možno, bodisi na daljavo bodisi v šoli," pravi ravnatelj krške srednje šole in direktor Šolskega centra Krško-Sevnica Jože Pavlovič.
DSC_0063

V srednje šole so se dijaki vrnili po več kot štirih mesecih.Pouk seveda poteka v skladu s priporočili in navodili NIJZ, na krški šoli so se odločili, da bodo imeli dijaki in dijakinje maske ves čas tudi pri pouku v učilnicah, skrbijo vzdrževanje medsebojne razdalje, razkuževanje in prezračevanje prostorov ipd., prehranjevali se bodo le v učilnicah in ne v skupni šolski jedilnici. "Glede na izkušnje, ki smo jih dobili septembra, ko smo bili ena redkih šol brez potrjene okužbe med dijaki, verjamem, da bodo spoštovali predpisane ukrepe," pravi ravnatelj.

Obiskali smo nekaj oddelkov pri praktičnem pouku. Dijakinja 2. letnika programa avtoserviser Vesna je povedala, da se je vsaj delne vrnitve v šolo razveselila, saj je praktični pouk na daljavo težje oz. skoraj nemogoče kvalitetno izvajati. Tudi sicer bi se raje izobraževala v šoli, "saj se je doma težje skoncentrirati na pouk. V šolo prideš zato, da se boš učil, doma si pa doma." Tudi dijak 2. letnika programa orodjar Nejc je zadovoljen, da je po daljšem času vsaj pri praksi spet v šoli in se je srečal s sošolci. Pa pouk na daljavo? "Gre, ampak je težje slediti pouku in se motivirati za učenje."

Srečno, dijakinje in dijaki, in upamo, da bo vrnitev v šolske klopi in delavnice trajala!

Ne v Krškem ne v Brežicah ne v Sevnici nihče pozitiven

Resized_20210208_164433.

Hitro antigensko testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki je potekalo včeraj v Športnem domu Sevnica (foto: ZD Sevnica)

Pred ponovno vrnitvijo v šole in vrtce so se zaposleni seveda morali testirati na novi koronavirus. V Zdravstvenem domu Krško so v minulih dneh izvajali testiranja za zaposlene v šolstvu, vzgoji in trgovini. V petek so testirali 274 oseb, v nedeljo pa 335, nihče ni bil pozitiven. Danes načrtujejo, da bodo testirali še okoli 200 oseb. Pri testiranjih ne opažajo težav, če se upošteva navodilo, da se je treba za testiranje skupin nad 10 oseb predhodno naročiti.

V Zdravstvenem domu Brežice so presejalno testiranje v vzgoji in izobraževanju izvajali v soboto in danes. V soboto je bilo izvedenih 434 testov, noben ni bil pozitiven, danes bodo izvedli še 101 test. V petek so izvajali presejalno testiranje splošne populacije ter presejalno testiranje za izvajanje storitev ter prodajo blaga, med 275 testiranimi pa prav tako nihče ni bil pozitiven.

Včeraj in danes so v Zdravstvenem domu Sevnica testirali zaposlene v vzgoji in izobraževanju, skupaj v obeh dneh 302 zaposlena, med njimi ni bili pozitivnega izvida. Testiranje poteka tekoče in brez posebnosti.

P. P.
« Nazaj na seznam