Časopis za pokrajino Posavje
1.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V sredo 62 novih okužb v Posavju; okužbe pri treh stanovalcih DU Sevnica in stanovalki DSO Krško

Objavljeno: Četrtek, 19.11.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
test-tube-5065426_1920

Po novem je največ okuženih v krški in sevniški občini.

Čeprav številni vladni ukrepi za obvladovanje in zamejitev epidemije bolezni covid-19 zdaj veljajo že kar nekaj tednov - na današnji redni seji je vlada sprejela odločitev o podaljšanju ukrepov -, se epidemiološke razmere v državi ne umirjajo. V sredo so drugi dan zapored potrdili več kot 2000 novih primerov okužb z novim koronavirusom, boj s covidom-19 pa je izgubilo 45 bolnikov, kar je izenačeno najvišje število smrtnih primerov na dan do zdaj.

Največ okužb v sevniški in krški občini

V Posavju so včeraj zabeležili kar 62 okužb, kar je tretji najvišji dnevni porast okužb doslej (največ, 67, jih je bilo potrjenih 27. oktobra, 13. novembra pa 63). V občini Sevnica je bilo 27 okužb, v občini Krško 18, v občini Brežice devet, v občini Bistrica ob Sotli štiri, v občini Radeče dve in v občini Kostanjevica na Krki prav tako dve. Če je bilo v torek še 460 aktivno okuženih Posavk in Posavcev, jih je bilo v sredo že 488 oz. 28 več (toliko jih ni bilo od 6. novembra, ko je bilo 484 aktivnih okužb). Krivulja števila okuženih se v zadnjih dneh počasi spet vzpenja, kar je vse prej kot dobro. Največje število aktivno okuženih je po novem v krški občini (146), v sevniški je eden manj (145), v brežiški, kjer je bilo še do včeraj največ okuženih, 136, v radeški 29, v bistriški 17 in v kostanjeviški 15.

Tudi v sredo na srečo ni bilo novih smrtnih žrtev novega koronavirusa v Posavju, tako da ostajamo pri 57 preminulih - 41 jih je do zdaj umrlo iz sevniške občine, 13 iz brežiške, dva iz radeške in ena oseba iz krške občine. V Splošni bolnišnici Brežice je prvič celo nekoliko manj hospitaliziranih kot prejšnji dan - trenutno je na covid oddelku še 40 bolnikov oz. trije manj kot včeraj (enega so sprejeli na novo, štirje pa so bili odpuščeni iz bolnišnice).

V bolnišnicah 42 bolnikov manj kot dan prej

V Sloveniji so v sredo ob 6806 opravljenih testih potrdili 2064 novih okužb z novim koronavirusom, kar je malce več kot v torek, ko so potrdili 2013 novih okužb. Včeraj je bilo pozitivnih 30,33 % opravljenih testov. Za boleznijo covid-19 je umrlo 45 bolnikov, skupaj pa že 964 bolnikov. V bolnišnicah se je po okužbi zdravilo 1238 bolnikov (v torek 1280 oz. 42 več), od tega 204 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so v sredo odpustili 78 ljudi. Skupno je bilo do zdaj v Sloveniji opravljenih več kot 460.000 testov na novi koronavirus, pozitivnih pa je bilo več kot 60 tisoč testov. Trenutno je v Sloveniji aktivno okuženih skoraj 20.000 ljudi, natančneje 19.917. 14-dnevna pojavnost okužb na sto tisoč prebivalcev se je spet nekoliko zvišala, zdaj je 950.

V domovih za starejše okuženih že več kot 2300 ljudi

Število na novo okuženih v domovih za starejše se je v sredo še povečalo. Med stanovalci domov je novih okužb 187, skupaj je tako trenutno okuženih 2325 stanovalcev, med zaposlenimi pa se je število okužb povečalo za 72, skupaj je aktivno okuženih 874 zaposlenih. Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ-ju Nuška Čakš Jager je že v ponedeljek izrazila zaskrbljenost zaradi naraščanja okužb v domovih za starejše. Kot je pojasnila, se je delež okužb v aktivni populaciji znižal, povečujejo pa se okužbe med starejšimi. "V domovih starejših občanov smo imeli do 4. oktobra 242 okužb, do 15. novembra pa že 4802 okužbi," je dejala.

V sevniškem domu okužbe tudi med stanovalci, rdeča cona v Dvorcu Impoljca
40 let Doma upokojencev Sevnica (2)

Dom upokojencev Sevnica (foto: arhiv PO)


Kot so že v torek objavili na spletni strani DU Sevnica, enote DUO Impoljca, so zaradi pojava okužbe pri enem od stanovalcev doma omejili gibanje in življenje na posamezna nadstropja. »Izvajamo vse potrebne ukrepe v skladu z Načrtom za preprečevanje širjenja okužbe s COVID-19. Izvedli smo tudi prva testiranja prav vseh stanovalcev in zaposlenih v domu, ki so pokazala še dodatni dve okužbi pri stanovalcih. Na srečo pa pri zaposlenih potrjene okužbe ni bilo,« sta zapisali vodja DU Sevnica mag. Nina Mažgon in direktorica DUO Impoljca Darja Cizelj. Ker DU Sevnica zaradi svoje arhitekturne osnove ne zagotavlja primernih možnosti za vzpostavitev »rdeče cone«, je le-ta organizirana v Dvorcu Impoljca. Lokacija je bila s strani koordinatorjev, imenovanih s sklepom ministra za zdravje, ocenjena kot primerna. Za stanovalce in stanovalke, ki se bodo zaradi okužbe s COVID-19 začasno preselili v dvorec, bodo skrbele zaposlene iz DU Sevnica, ob pomoči kadra iz DUO Impoljca, še navajajo.

Pozitiven test stanovalke DSO Krško

Direktorica DSO Krško Nuša Masnik pa je preko Facebooka sporočila, da so jih danes iz bolnišnice obvestili, da je bil pri eni njihovi stanovalki hitri antigenski test za SARS-CoV-2 pozitiven. Nemudoma so izvedli testiranje pri vseh stanovalcih drugega nadstropja, pri dveh stanovalcih prvega nadstropja ter vseh zaposlenih, ki so prihajali v stik z njimi. Rezultati bodo znani predvidoma jutri. "Vsi si želimo, da bi bil razplet ugoden. O nadaljnjih ukrepih bomo takoj in polnem obsegu obveščali svojce. Zaenkrat so odpadli obiski za drugo nadstropje," je zapisala Masnikova. "Ob tej priložnosti vas tudi seznanjamo, da so NOVI SPREJEMI pogojeni z epidemiološko sliko v DSO in lokalni skupnosti. Izvajamo jih v dogovoru z NIJZ, zdravnikom in svojci. IZHOD iz DSO, četudi gre za obisk zdravnika ali bolnišnice, pomeni tveganje za stanovalca in ostale, zato je v skladu z navodili tak stanovalec v izolaciji teden dni. Če se v tem času ne razvijejo znaki bolezni, se premesti v svojo sobo," je še zapisala in dodala, da se vsi stanovalci in zaposleni v domu počutijo dobro in ne kažejo znakov bolezni.

R. R., P. P.
« Nazaj na seznam
»