Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vardjanova priznanja Trem lučkam, družini Kostrevc in Kmetiji Jarkovič

Objavljeno: Četrtek, 17.11.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
vardjanova priznanja - obcinska turisticna zveza krsko (7)

Irena Omerzel (na sredini) v imenu družbe Tri lučke z Antonom Petrovičem in Majo Šušteršič

V sredinem zgodnjem večeru je Občinska turistična zveza Krško (OTZ) podelila Vardjanova priznanja za najlepše urejen gostinski lokal, vrt in ambient lokalnega pridelovalca hrane na območju mestne občine Krško. S predstavitvijo posameznih prostorskih ureditev in instalacij sta prireditev v krški Dvorani v parku popestrila arhitektka Petra Ereš Malus z Mestne občine Krško in priznan slovenski arhitekt in urbanist Janko Rožič, z instrumentalnim nastopom pa harfistka Lana Kozinc iz Sevnice.

V uvodu je moderatorka Vardjanovega večera Ivanka Černelič Jurečič zbranim na podelitvi predstavila hortikulturnika Franceta Vardjana (1900-1994), kateremu je z namenom počastitve spomina in priznanja za njegovo zapuščino, ki jo je s svojim delom zapustil v lokalnem, širšem slovenskem in mednarodnem prostoru, OTZ Krško poimenovala tudi priznanja za urejenost okolja in ambienta pravnih in fizičnih oseb na območju mestne občine.

Hortikulturnik in publicist

vardjanova priznanja - obcinska turisticna zveza krsko (1)

Posamezne arhitekturne prostorske umestitve po Leskovcu in v starem mestnem jedru je predstavil arhitekt Janko Rožič, ...

France Vardjan, po rodu Kočevec, ki je diplomiral na višji kmetijski šoli na Češkem, se je na praksi na Danskem posvetil žlahtnjenju rastlin in njihovi genetiki, zatem pa delo nadaljeval tudi na Nizozemskem in Nemčiji, nakar se je vrnil v domovino in se kot strokovni učitelj zaposlil na kmetijski šoli v Šentjurju. Leta 1938 se je naselil v Leskovcu pri Krškem,postal kmetijski referent v Krškem in Brežicah, v času vojne pa je bil strokovni izvedenec pri škropilnih poskusih na posestvih v Leskovcu in Zagrebu. Aktivno se je vključil v ustanavljanje kmetijskih šol po Sloveniji, poučeval na mariborski kmetijski šoli in višji gospodinjski šoli v Grobljah pri Domžalah, po upokojitvi leta 1959 pa je predaval predmet vrtnarstva na Biotehnični fakulteti v Ljubljani in bil vodja in svetovalec pri pridelavi cvetja in zimske zelenjave v rastlinjakih na Čatežu ob Savi. Bil je pisec strokovnih člankov in knjig o zasaditvah in negi rastlin ter oblikovalec več parkovnih ureditev po Sloveniji. Vardjan je bil leta 1971 odlikovan z redom zaslug za narod z zlato zvezdo in z redom za delo z zlatim vencem leta 1980. Istega leta mu je Občina Krško za življenjsko delo podelila naziv častni občan, v Gaju zaslužnih občank in občanov v Krškem pa desetletja kasneje postavila njegov doprsni kip.

Nagrajenci z nadpovprečnimi zelenimi odtisi v prostoru

vardjanova priznanja - obcinska turisticna zveza krsko (10)

... Petra Ereš Malus pa posamezne ureditve in instalacije na območju mesta Krško.

Priznanja pravnim in fizičnim osebam je na podlagi t.im. zelenih odtisov v prostoru, ki so jih iskale in ocenjevale na območju mestne občine Andreja Petrič, Damjana Pirc in Maja Šušteršič, podelil predsednik OTZ Krško Anton Petrovič. Vardjanovo priznanje za najlepši gostinski lokal so prejele Tri lučke. Hotel in restavracija sta umeščena na območje nekdanjega posestva grofov Attemsov na Sreniču, kjer je v 70-ih letih najprej začelo delovati gostišče s ponudbo domače hrane, leta 1985 pa je gostišče prevzel Hotel Sremič in ga po krajevni legendi preimenoval v Tri lučke. Leta 2016 sta nedelujoč obrat prevzela podjetnika Andreja in Igor Zorko in ga z investicijskimi vložki preobrazila v moderno oblikovan hotelski kompleks, ki je tudi prejemnik mednarodnega okoljskega certifikata Zeleni ključ. Objekt krasijo številni detajli, slike sevniške slikarke Jerce Šantej, zunanje zasaditve in ureditve, kot je bilo povedano v obrazložitvi, pa se tematsko povezujejo z letnimi časi tako v notranjem kot zunanjem interierju. K njegovi urejenosti daje velik prispevek floristka in oblikovalka dekoracij Irena Omerzel, ki je v imenu družbe Tri lučke tudi prevzela priznanje.

Vardjanovo priznanje za najlepše urejen zasebni vrt je prejela družina Kostrevc s Pristave pod Rako. Greta in Jožef Kostrevc poleg sadovnjaka negujeta tudi vrt in parkovno ureditev na obronku gozda, kjer so na melioracijskem območju ob ribniku in poteh zasajene drevnine, miskanti, brogovite in ločje, ki ustvarjajo zelene zavese. »Dotik posega v naravo je povsem neopazen, saj so uporabili naravne materiale, kot so les, kamen, avtohtone sadike, ki se nevidno vključujejo v pejsaže neurbane krajine, smiselno in nevsiljivo pa so v prostor vključene tudi lesene konstrukcije za namen piknikov in drugih prostočasnih dejavnosti družine«, je bilo povedano v obrazložitvi. Vardjanovo priznanje za najlepšo urejeno okolje in prostor lokalnega ponudnika hrane je prejela Kmetija Jarkovič z Broda v Podbočju, na kateri se s kmetovanjem, sadjarstvom, vinogradništvom in zelenjadarstvom ukvarja že več generacij. Vsa zelenjava, pridelana na njihovi kmetiji, ima evropski certifikat Global G.A.P., med gostinci, trgovci in potrošniki pa je kmetija Jarkovič prepoznavna tudi po znamki vina in omakah Robinhot. Blagovno znamko njihovih vin označuje podoba kamnitega leva iz 12. st., replika te najde pa krasi podboški trg. Jarkovičevi imajo na kmetiji zelo lepo urejen degustacijski prostor za druženje, degustacijo in nakup izdelkov. Predstavniki nagrajenih družin Kostrevc in Jarkovič ni bilo na podelitvi, zato jima bosta Vardjanovi priznanji izročeni naknadno.

B. M.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»