Časopis za pokrajino Posavje
20.02.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Veliki znak KS Senovo senovski godbi in Antonu Remihu

Objavljeno: Ponedeljek, 12.02.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
praznik ks senovo (36)

Krajevni nagrajenci

Minuli petek se je v počastitev krajevnega praznika na Senovem zvrstila osrednja krajevna prireditev s podelitvijo priznanj posameznikom, ki so s svojim delom pustili vidnejše sledi v društvenem in družabnem življenju, ter kmečki zadrugi, ki deluje na območju krajevne skupnosti.

praznik ks senovo (61)

Nastopajoči otroci so skozi program predstavili leto 2018, ki je leto ljubzeni, člani gledališke sekcije DKD pa so očrtali življenje Franceta Prešerna.

Priznanja KS Senovo
sta predsednik in podpredsednik Sveta KS Senovo, Vlado Grahovac in Anton Petrovič, podelila petim društvenim ustvarjalcem ter zadrugi, in si sicer so ga prejeli: Radica Šoln (gledališka skupna DKD Svoboda), Bojan Vovčko (folklorna skupina DKD), Bojan Vončina (Turistično društvo Senovo), Gregor Križnik (PGD Senovo), Silvo Kozole (Lovska družina Senovo) ter Kmečka zadruga Bohor Koprivnica, ki deluje na območju že 25 let. Priznanja z znakom KS Senovo so prejeli: Irena Kozole za več 30 letnega delovanja v Društvu prijateljev mladine Senovo, Marica Umek, aktivna članica in gasilska mentorica v PGD Mali Kamen, Halid Tubeshaid za 38 let članstva v Pihalnem orkestru Senovo, od tega ga 16 let vodi kot dirigent, in Franc Slivšek, aktiven član Turističnega društva Senovo že dve desetletji. Najvišje krajevno priznanje - priznanje z velikim znakom KS Senovo - pa sta prejela Pihalni orkester DKD Svoboda Senovo ob 90-letnici delovanja ter Anton Remih za dolgoletna prizadevanja za infrastrukturno in komunlano ureditev Stranja in ostalih zaselkih pod Bohorjem, Remih pa je tudi že 40 let član sveta Sveta KS Senovo. Ob podelitvi krajevnih priznanj je občinstvo z bučnim aplavzom nagradilo tudi krajanke in krajane, ki so 7. februarja prejeli priznanje na občinski proslavi v počastitev kulturnega praznika v Krškem, in sicer Bojana Vovčka, Boštjana Medveška in Marjanco Mlakar, ki so prejeli bronasto Prešernovo priznanje, prejemnico srebrne Prešernove plakete Ivano Hodulak ter prejemnika zlate Prešernove plakete za življenjsko delo na področju kulture Antona Petroviča.

Predsednik Vlado Grahovac je v nagovoru številnim udeleženecem proslave izpostavil pridobitve na območju krajevne skupnosti, ki so v obdobju od minulega do letošnjega praznika prispevale k dvigu kakovosti življenja krajanov, med večjimi pa so obnova ceste na Handijo, dokončanje celovite ureditve Bračičeve ulice, zaključena II. faza ceste Dovško-Šedem ter Šercerjeve ulice s pločnikom in javno razsvetljavo idr. Večjih investicijskih vlaganj, modernizacij in novogradenj bo deležnih več cestnih odsekov tudi v letošnjem letu (več v Posavskem obzorniku), sicer pa je predsednik v govoru še izpostavil, da so pričeli z urejanjem dokumentacije za novogradnjo vrtca ter da z nestrpnostjo pričakujejo rezultate razpisa iz evropskih sredstev za izgradnjo kolesarske steze od zdravstvenega doma do Ravn.

praznik ks senovo (68)

Po uradnem delu je v avli doma sledilo tradicionalno druženje s pogostitvijo.

Ob kulturnem programu, ki so ga izvajali učenke in učenci senovske šole, otroci tamkajšnjega vrtca ter člani kulturnega društva DKD Svoboda, v uvodu pa je v Dom 14. divizije z odigranimi skladbami obiskovalce pospremil Pihalni orkester Senovo, so zbrane nagovorili tudi krški župan mag. Miran Stanko, ravnatelj senovske šole Vinko Hostar, ki je predstavil projekt Rastoča knjiga, v katerega se je vključila šola, dr. Janez Gabrijelčič, vodja omenjenega projekta, ki je izpostavil knjigo kot simbol slovenstva, s katero se Slovenci v svetovnem merilu predstavljamo kot narod, ter slavnostni govornik na slovesnosti Alojz Peterle, poslanec v Evropskem parlamentu. Slednji je z obiskovalci delil misli o kulturi, slednja pa se začne in se najbolj izrazito izkazuje v spoštljivih odnosih, bontonu, dostojanstvu in pogovoru z drugače mislečimi. Potrebno se je naučiti živeti razlikami, je med drugim dejal, in sklepati kompromise: "Čim bolj dobro v srcu mislimo, toliko več lahko naredimo. Kultura je namreč tisto kar raste, je energija, nam polni srce, ki kliče k ustvarjalnosti, predvsem pa prava kultura ne deli."

B. M.
« Nazaj na seznam