Časopis za pokrajino Posavje
5.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Veterani tudi letos slovesno dvignili zastavo

Objavljeno: Petek, 03.07.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Zaloke-OZVVS Krško-svečani dvig slovenske zastave 2020 (16)

Svečani dvig zastave pri spomeniku

Krški veterani vojne za Slovenijo so v četrtek zvečer s svečanim dvigom slovenske zastave pri spomeniku na bencinskem servisu v Zalokah obeležili spomin na boj v Krakovskem gozdu v času osamosvojitvene vojne leta 1991.

Slovesno dejanje so praporščaki veteranskih združenj in nosilci zastave ob zvokih slovenske himne opravili kar na začetku prireditve. Kot je povedal povezovalec dogodka Zdenko Mohar, se je Cesta bratstva in enotnosti v Krakovskem gozdu v začetku julija 1991, tako kot nekaj dni prej na Medvedjeku, spremenila v cesto sovražnosti in smrti. Posavski teritorialci so namreč po neuspešnih pogajanjih o predaji napadli in uničili agresorsko kolono JLA, ki se je, sicer namenjena proti Ljubljani, po dveh dneh bojev na Medvedjeku obrnila nazaj proti Zagrebu. V spomin na ta dogodek se člani OZVVS Krško vsako leto zberejo pri spomeniku v Zalokah.
Zaloke-OZVVS Krško-svečani dvig slovenske zastave 2020 (1)

Spomenik v Zalokah so postavili pred 15 leti.

»Slovenci smo v desetdnevni vojni dokazali Evropi in svetu, da smo sposobni stopiti skupaj ter suvereno in odločno ubraniti svojo domovino in narod. Danes na žalost ni tako, marsikaj ne gre tako, kot smo si takrat zamislili,« je v pozdravnem nagovoru dejal predsednik krškega združenja Božislav Kosalec. Spomnil je še na 15-letnico postavitve spomenika v Zalokah, ki ga je zasnoval arhitekt Karl Filipčič iz Brežic, izdelal pa kolektiv Metalne Senovo pod budnim očesom pokojnega veterana Rudija Smodiča.
 
Zaloke-OZVVS Krško-svečani dvig slovenske zastave 2020 (34)

Slavnostni govornik Anton Supančič


Na zmago v osamosvojitveni vojni se prehitro pozablja
 
Slavnostni govornik je bil letos predsednik Pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo Posavje Anton Supančič. Podrobno je opisal dogodke 2. julija 1991, na šesti dan desetdnevne vojne. »V vojni smo zmagali z odločnostjo in pogumom ter z enotno podporo vseh državljanov, kar je bilo brez primere v naši zgodovini. Danes žal ugotavljamo, da se na  tako pomemben mejnik in dosežek v več kot tisočletnem življenju nekega naroda vse prehitro pozablja. Predvsem mlajše generacije o osamosvajanju Slovenije ne vedo praktično nič. V veteranskih organizacijah se trudimo z različnimi prireditvami, predavanji, organizacijami izletov za osmo in devetošolce osnovnih šol ter izdajanjem številnih zbornikov in knjig na temo osamosvojitve in z njo povezane vojne, to stanje izboljšati. Prepričani pa smo, da je predvsem država in pa politika tista, ki bi z ustreznimi šolskimi programi lahko naredila največ v to smer. Pri tem smo ji veterani vojne za Slovenijo z veseljem pripravljeni pomagati,« je povedal Supančič.
 
Kot je nadaljeval, smo Slovenci v preteklosti večkrat branili domovino: »Evropa in z njo Slovenija temelji od nekdaj na rimskem pravu in tudi na krščanskem izročilu. Sodobna Evropa pa je nastala po zmagi nad naci-fašizmom pred natanko 75 leti. Antifašizem in sprava med stoletja zavojevanimi narodi so njen temelj. Zato nas nemalo čudijo poskusi zanikanja navedenih dejstev in sprenevedanje o osamosvojitveni vojni, nastanku slovenske vojske in vlogi TO v njej, oddaji oz. bolje rečeno neoddaji orožja, stalna polemika o simbolih te države. In ne nazadnje izključevanje glavnih akterjev osamosvojitvene vojne, vojaških in policijskih veteranov.« 
 
Zasluge Rudija Smodiča
 
Poudaril je še, da je dvig zastave na tem mestu simbolno dejanje ter spomin na prvi dvig slovenske zastave pred 29 leti  in na boj v Krakovskem gozdu. »Da to lahko počnemo že vrsto let, gre zasluga tudi našemu nedavno prehitro preminulemu tovarišu Rudiju Smodiču, ki je bil udeleženec boja v Krakovskem gozdu, dolgoletni predsednik OZVVS Krško, predsednik PO ZVVS za Posavje in član predsedstva ZVVS. Napisal je tudi knjigo »Boj v Krakovskem gozdu« in je v veliki meri tudi zaslužen za postavitev tega spominskega obeležja. Tudi zaradi Rudija Smodiča je naša obveza in poslanstvo, da ohranjamo spomin na osamosvojitveno vojno,« je zaključil Supančič.
 
P. P.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam