Časopis za pokrajino Posavje
24.05.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vozniki pred MP Obrežje stojijo v večkilometrskih kolonah

Objavljeno: Petek, 07.04.2017    Rubrika: NOVICE    Ogledov: 3061Redakcija
kolone_pred_mejnim_prehodom_obrežje21

Dolge kolone vozil pred MP Obrežje

Verjetno si nihče, ki se je danes odpravil na pot proti Hrvaški, ni mislil, da bo že prvi dan sistematičnega nadzora vseh potnikov na zunanji schengenski meji povzročil tolikšne kolone predvsem pri izstopu iz države. Pred mejnim prehodom Obrežje se namreč vijejo dolge kolone pločevine, vozniki morajo na izstop oz. vstop v državo čakati po več ur.

kolone_pred_mejnim_prehodom_obrežje02

Na MP Obrežje policija po novem preverja čisto vsakega potnika, ne glede na to, iz katere države prihaja.

Kot smo se lahko prepričali na lastne oči, je kolona vozil, ki čakajo na izstop iz države, dolga zagotovo več kot pet kilometrov, še posebej pa je dolga kolona tovornih vozil (v času naše prisotnosti je ta segala že vse do motokros steze na Prilipah). Ob 18. uri so bile čakalne dobe za osebne avtomobile na MP Obrežje za izstop iz države štiri ure, za vstop uro in pol, za tovorna vozila štiri ure in pol (za izstop) in štiri ure (za vstop), avtobusi pa so morali za izstop čakati dve uri in 30 minut ter za vstop poldrugo uro. V Slovenski vasi za vsa vozila izstop in vstop traja eno uro. V Bistrici ob Sotli pa vozila na izstop čakajo prav tako eno uro.

Kot smo lahko videli, so vozniki nejevoljni, večkrat trobijo in hodijo po cestišču, nekaj pa je tudi takih, ki skušajo od drugih izvedeti, kaj se pravzaprav dogaja. Trenutno stanje lahko opišemo z eno besedo - kaos.

Z današnjim dnem je začela veljati nova bruseljska direktiva, ki določa, da morajo obmejni policisti preverjati tudi državljane članic EU-ja. Evropska komisija je namreč po napadih v Parizu novembra 2015 in naraščajočih grožnjah tujih borcev predlagala spremembo zakonika o schengenskih mejah, da bi okrepila upravljanje zunanjih meja EU-ja.

Kot poročajo mediji, naj bi daljši zastoji nastajali zaradi počasnega sistema in težav s povezavami pri hrvaških mejnih organih, tako vsaj pravijo na policiji. Po navedbah vodstva policije bo sicer postopek na meji trajal le nekaj sekund in potnik bo, če bo z njegovimi dokumenti vse v redu in če ne bo zaveden v bazi kot npr. osumljenec kaznivega dejanja ali če ne bo proti njemu veljal ukrep prepovedi vstopa, lahko nadaljeval pot. Če bo treba izvesti podrobnejši pregled, ga bodo izločili iz kolone, da ne bo ustvarjal dodatnega zastoja.

Ob tem se lahko samo sprašujemo, kaj šele bo, če je že prvi dan novega sistema nadzora potnikov takšno stanje. Približujejo se velikonočni prazniki, že ta konec tedna bo tudi povečan promet proti turističnim krajem, saj se v Avstriji, Švici in večjem delu Nemčije začenjajo velikonočne počitnice ...

R. R.
« Nazaj na seznam
»